Vrâncenii vor fi afectați direct Tranzacțiile imobiliare vor fi condiționate de plata datoriilor către Fisc
ANAF intenționează să impună reguli noi vrâncenilor care vor să vândă sau să doneze imobile. Aceștia nu vor putea actele notariale decât dacă vor demonstra că și-au achitat obligațiile către bugetul central. O regulă similară a fost impusă la nivel local, pentru cei care au datorii la taxele și impozitele locale sau care nu și-au plătit amenzile.
Proprietarii de imobile, fie că sunt terenuri sau clădiri / apartamente nu vor mai putea să le vândă ori să le doneze decât dacă vor demonstra că nu au datorii la Fisc. Ei vor trebui să achite, înainte de încheierea actelor notariale, eventualele obligații către buget. În caz contrar nu vor putea finaliza tranzacțiile. Măsura este prevăzută într-un proiect de act normativ aflat în dezbatere publică.
Mai exact, proiectul de act normativ prevede că la fiecare tranzacție imobiliară, atât proprietarul cât și cumpărătorul vor trebui să prezinte un certificat de atestare fiscală.
În cazul în care certificatul de atestare fiscală emis pe numele proprietarului cuprinde obligații de plată restante, va conține acordul ANAF pentru înstrăinarea bunului cu menționarea contului în care se vor vira sumele datorate de proprietar înainte de efectuarea tranzacției.
Notarul verifică, înainte de autentificarea actului de vânzare cumpărare existența dovezii plății obligațiilor fiscale în contul indicat de organul fiscal central.
În cazul în care cumpărătorul are datorii la fisc, cuprinse în certificatul de atestare fiscală, notarul public transmite organului fiscal central, prin mijloace electronice de comunicare, o copie a actului de vânzare cumpărare care cuprinde prețul tranzacției. Astfel având în vedere că toate tranzacțiile se fac prin transfer bancar, Fiscul își va putea recupera datoriile.
Măsura se va aplica și în cazul actelor de donație pentru clădiri și terenuri. Autorii actului normativ susțin că unii datornicii apelează la acest tip de tranzacție pentru a evita plata datoriilor restate către stat. Astfel, statul se va asigura că își recuperează datoriile de la contribuabili.
„În situația în care se încheie contract de donație, trasferul dreptului de proprietate se realizează cu condiția ca donatorul să nu înregistreze obligații fiscale/bugetare restante conform certificatului de atestare fiscală emis de organul fiscal central”, este precizat în proiect.
În caz contrar, există riscul ca cel care face donația să intre în insolvență și astfel ca statul să nu-și mai poată recupera obligațiile bugetare.
În situația în care trasferul de proprietate se face prin donație și nu există un preț de vânzare ANAF va condiționa încheierea actului de donație de achitarea anticipată a obligațiilor fiscale/bugetare restante.
ANAF susține că prin acest act normativ nu se dorește blocarea tranzacțiilor imobiliare ci doar ca statul să se asigure că își va recupera datoriile.