Local

Vrâncenii trebuie să știe Plastifierea certificatelor de naștere, de căsătorie sau de deces duce la anularea lor

Ionel Sclavone
29 apr 2022 7606 vizualizări

Vrâncenii care cred că-și protejează mai bine documentele de stare civilă, precum certificatele de naștere, de căsătorie sau de deces, plastifiindu-le trebuie să știe că acest lucru va duce la anularea lor. Este vorba de o lege care tocmai a fost promulgată și a intrat în vigoare, conform căreia, orice modificare a documenteor de stare civilă eliberate de autorități va duce la pierderea valabilității acestora.

Vrâncenii care își modifică sau își plastifiază certificatele de naștere, de căsătorie sau de deces, diplomele de studii etc. vor trebui să și le înlocuiască. Orice astfel de modificare neautorizată a acestor tipuri de documente duce, conform unei noi legi, la anularea acestora.

Există o practică, printre cei mai precauți dintre noi, de a apela la tot felul de soluții pentru a proteja genul acesta de documente. Cu atât mai mult cu cât sunt emise pe viață, iar degradarea lor este inerentă, în timp. Mulți, recurg, crezând că este o soluție bună, la plastifierea – laminarea lor. Practic documentele sunt acoperite cu o folie transparentă de plastic, trasă la cald, fapt ce le protejază mult mai bine împotriva distrugerii.

Doar că, potrivit unei legi care a intrat în vigoare, acest lucru va duce automat și la anularea acestor documente. Actul normativ stabilește că modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă, adică a celor de naștere, căsătorie sau deces, va duce automat la anularea lor. Legea nr. 105/2022, va modifica Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, pentru a stabili clar că este interzisă modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă.

Nulitatea documentelor va fi constatată de către ofițerii de stare civilă, funcționarii din cadrul direcției de evidența populației sau din cadrul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor ori ofițerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră ale României.

Prevederi scoase din lege

De menționat că inițial, proiectul mai prevedea ca cetățenii români aparținând minorităților naționale să primească aceste tipuri de documente, de stare civilă, completate și în limba maternă. Această prevedere a fost eliminată în Parlament, la dezbaterile pe lege.

„Serviciul public comunitar local de evidența persoanelor sau, după caz, ofițerul de stare civilă din cadrul primăriei unității administrativ teritoriale, eliberează, la cererea persoanei în cauză, aparținând unei minorități naționale, certificate de naștere, căsătorie sau deces, bilingve, pentru care formularul tipizat, alături de limba română, este întocmit și în limba minorității naționale respective”, apărea înainte în proiect.

Acest paragraf a fost scos din forma finală adoptată și promulgată de președintele României.

O altă prevedere eliminată în Parlament ar fi dat posibilitatea cetățenilor aparținând minorităților naționale să solicite celebrarea căsătoriilor în limba lor maternă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.