Local

Vrâncenii trebuie să mai aștepte două luni pentru cartea de identitate electronică. Procedura de amprentare a devenit oficială

Ionel Sclavone
23 mar 2025 3711 vizualizări

Vrâncenii care doresc să-și schimbe actualele cărți de identitate cu altele, electronice, trebuie să mai aștepte două luni. Conform ultimului anunț de la Ministerul Afacerilor Interne, cu o întârziere de aproape patru ani, emiterea cărților de identitate electronice, cu CIP, va fi extinsă la nivelul întregii țări.

În urmăroarele două luni, cărțile de identitate electronice vor fi disponibile și la nivelul Serviciului public de evidență a populației din Vrancea. Conform reglementărilor în vigoare, cărțile electronice de identitate sunt valabile pentru cinci ani, în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani; pentru 10 ani pentru cei care au împlinit vârsta de 18 ani; pentru o perioadă nelimitată pentru cei care au depășit 70 de ani.

De menționat că, vrâncenii care se vor grăbi să solicite noile documente de identitate în această perioadă, până în iunie 2026, le vor primi gratuit contravaloarea lor fiind decontată din fonduri externe nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Potrivit autorităților, viitoarele cărți de identitate electronice vor avea o dimensiune strandard, similară cardurilor bancare, conform normelor europene. În plus, acestea beneficiază de elemente avansate de securitate și sunt mai greu de falsificat. De asemenea, vor putea fi utilizate, în continuare ca documente de călătorie – lucru care nu va mai fi valabil în cazul cărților de identitate actuale, simple.

Datorită cip-ului electronic, posesorii vor avea acces facil la mai multe tipuri de servicii eletronice și vor putea fi utilizate pentru semnătura electronică.

Pe viitoarele cărți de identitate nu vor mai fi tipărite informațiile legate de adresa de domiciliu a posesorului. Noile reglementări stabilesc ce date vor fi tipărite. Pe față vor fi tipărite următoarele: denumirea statului emitent; tipul documentului; numele de familie; prenumele; sexul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin); cetățenia; data nașterii; Codul numeric personal; numărul documentului; data expirării; semnătura olografă a titularului; imaginea facială a titularului.

Pe verso vor fi tipărite următoarele date: data emiterii și autoritatea emitentă; zona de citire automată cu caractere identificabile optic; zona cu cip.

Procedura de amprentare a devenit oficială

Prin HG 230/2025 a fost reglementată și procedura de preluare a amprentelor pentru cei care doresc să obțină cartea de identitate electronică. Astfel, procedura prevede că imaginea facială și impresiunile amprentele sunt stocate pe un suport de stocare de înaltă securitate, conținut de cărțile electronice de identitate.

Amprentele și imaginea facială se obțin în momentul depunerii cererii pentru eliberarea documentului. În cazul minorilor, până la împlinirea vârstei de 12 ani, cartea electronică de identitate se eliberează fără amprente. Amprentarea se face cu acordul expres al solicitantului cărții electronice de identitate sau, în cazul minorilor, cu acordul expres al părinților.

Procesul vizează degetul arătător de la ambele mâini. În cazul în care acest lucru nu este posibil, se preia amprenta plană a degetelor mijlocii, inelare sau mari.

În cazul în care nu e posibilă amprentarea unei persoane, i se va elibera o carte de identitate cu valabilitate de cel mult 12 luni, fără date biometrice.

După eliberarea noilor cărți de identitate, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date este obligată să șteargă amprentele colectate pentru eliberarea cărţii electronice de identitate şi stocate în Sistemul naţional informatic de evidenţă a persoanelor.

Vizionați și: VIDEO | Cum arată noul buletin românesc. Are mărimea unui card bancar

Citiți articolul publicat pe site-ul stirileprotv.ro accesând titlul alăturat:Cum arată noul buletin românesc. Are mărimea unui card bancar 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.