Local

Vrâncenii se vor conecta gratuit la rețeaua de gaze. ANRE a emis regulamentul cadru

Ionel Sclavone
14 nov 2020 6434 vizualizări

Vești bune pentru vrâncenii care doresc să se racordeze la rețeaua de gaze naturale în perioada următoare. ANRE a adoptat regulamentul prin care distribuitorii de gaze vor fi obligați să suporte costurile de racordare. Regulamentul prevede că aceste sume vor fi recuperate, ulterior, din prețul gazelor naturale furnizate. Cei care au plătit deja sume pentru racordarea la gaze, dar nu au încheiat contractul cu operatorul de gaze își vor primi banii înapoi, în termen de 30 de zile.

Vrâncenii care intenționează să se racordeze la rețeaua de gaze nu vor mai plăti costurile lucărilor, conform regulamentului aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). Instituția de reglementare a adoptat documentul care îi oblige pe distribuitorii de gaze să suporte costurile lucrărilor de racordare la rețea pentru viitorii clienți, urmând ca sumele să fie recuperate ulterior, prin tarifele de distribuţie.

Astfel, societățile de distribuție a gazelor sunt obligate să finanțeze aceste lucrări de racordare și să suporte toate costurile, iar termenele de execuție nu pot depăși 90 de zile de la data obținerii autorizațiilor de lucrări, în cazul clienților casnici. Aceste societăți sunt obligate să finanțeze lucrările pentru realizarea conductelor și branșarea consumatorilor de pe unitățile administrativ-teritoriale pe raza cărora au concesionat serviciul public de distribuție.

Recuperarea costurilor pentru racordarea clienţilor casnici se realizează prin tarifele de distribuţie.

Lucrările vor fi realizate de operatori economici autorizaţi de către ANRE şi selectaţi prin proceduri concurenţiale, transparente şi nediscriminatorii de către operatorul de distribuţie.

Noul regulament adoptat de ANRE propune susținerea consumatorilor casnici cu venituri reduse.

„Punerea în aplicare a prevederilor Regulamentului are un impact important asupra consumatorilor clienţi finali casnici şi prin dezvoltarea programelor de alimentare cu gaze naturale a localităţilor şi de extindere/înfiinţare a sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, astfel autorităţile administraţiei publice au posibilitatea să realizeze planurile de dezvoltare a sistemelor de distribuţie pe termen mediu şi lung prin finanţarea acestor lucrări din fonduri nerambursabile”, se arată într-un document al ANRE.

Reguli diferite pentru consumatorii non-casnici

Lucrurile se mai schimbă, potrivit noului regulament, în cazul clienților non-casnici. Pentru aceștia, operatorul de distribuţie are obligaţia să asigure finanţarea şi realizarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a instalaţiei de extindere şi branşare până la 2.500 metri. În situaţia în care instalaţia de extindere şi branşare este mai mare de 2.500 metri, operatorul de distribuţie are obligaţia să asigure finanţarea lucrărilor de proiectare şi execuţie indiferent de lungime, cu condiția ca diferența de costuri ale instalației de racordare să fie acoperite de clientul non-casnic.

În acest context, solicitantul non-casnic are obligaţia să utilizeze locul de consum şi să păstreze destinaţia acestuia pe o perioadă de 5 ani de la data punerii în funcţiune a instalaţiei de racordare.

Trebuie spus că prevederile Legii nr. 155/2020, care obligă operatorii de distribuție a gazelor să suporte costurile racordării pentru consumatorii casnici, au intrat în vigoare pe 30 iulie 2020, astfel că nu se aplică și celor care au plătit pentru conectare înainte de acest termen decât dacă nu au semnat un contract de racordare.  

Astfel, tarifele de racordare încasate de operatorii de distribuţie după 30 iulie vor fi returnate în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a regulamentului cu condiția să nu existe un contract de racordare semnat. Cererile de racordare depuse anterior datei de 30 iulie 2020, dar pentru care nu s-au încasat bani, îşi menţin valabilitatea fără a putea fi prelungite, urmând ca procesul de racordare să decurgă conform Regulamentului actual.   


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.