Local

Vrâncenii se pot imuniza cu a treia doză de vaccin anti-COVID. Cine beneficiază de doza „booster”

Ionel Sclavone
30 sep 2021 2845 vizualizări

Vrâncenii pot să se imunizeze, începând de marți, 28 septembrie, cu cea de-a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 – doza „booster”. Aceasta va fi disponibilă pentru vrâncenii care au cel puțin șase luni de la adminstrarea dozei de rapel sau imunodepresivi. În același context, Ministerul Sănătății a propus ca anumite categorii de personal să prezinte obigatoriu, la locul de muncă, certificatul digital.

Conform recomandării specialiștilor, vaccinarea cu cea de-a treia doză se va efectua doar cu vaccinuri pe bază de ARN Mesager, Pfizer sau Moderna. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza a treia cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Moderna.

Pe de altă parte, pentru cei care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson nu este necesară, în prezent, administrarea dozei de rapel. Vaccinarea cu acest tip de vaccin a început în luna mai, iar cei imunizați au mai puțin de șase luni.

În paralel cu administrarea celei de-a treia doze continuă şi imunizarea persoanelor care doresc să-şi facă pentru prima dată vaccinul anti-COVID.

Cea de-a treia doză este recomandată, pe de-o parte, persoanelor care s-au vaccinat cu mai bine de șase luni în urmă, indiferent de vârstă. Pe de altă parte, doza suplimentară se administrează persoanelor imunodeprimate. Este vorba despre pacienții oncologici, în tratament activ, cei care au suferit un transplant.

De asemenea, se recomandă pacienților luați în evidență cu infecție HIV/SIDA, vârstnicilor, în special celor din centrele sociale, persoane peste 65-70 de ani, pacienții care fac tratamente cu medicamente ce scad foarte mult răspunsul imun - corticoizii în doză mare și cu durată prelungită sau terapiile biologice pentru bolile autoimune.

Certificatul digital obligatoriu pentru personalul medical

Ministerul Sănătății a publicat, în transparență publică, proiectul de lege prin care personalul din instituțiile sanitare, publice și private, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și unitățile subordonate, Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne și unitățile subordonate, precum și din cadrul laboratoarelor de analize medicale, va fi obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19 la locul de muncă.

Astfel acest tip de personal trebuie să se vaccineze sau să se testeze periodic împotriva COVID-19. Conform proiectului, costurile pentru testare vor fi suportate de către salariați. excepție vor face acei care fac dovada că suferă de afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare.

În aceste situații, activitatea de testare va fi organizată de angajator care va suporta și costurile.

De asemenea, unitățile sanitare private, inclusiv laboratoarele de analize medicale, pot stabili intern dacă vor suporta costurile de testare pentru angajați.

Ce prevede proiectul de lege

Angajatorii, publici sau privați, vor fi obligați să verifice certificatul digital prin intermediul aplicației mobile „Check DCC”, pentru fiecare angajat. În cazul în care există lucrători care nu dețin certificatul digital, angajatorul are obligația să-i interzică accesul al locul de muncă până la îndeplinirea uneia dintre cele două condiții.

Nerespectarea acestei obligații va fi sancționată cu amendă între 50.000 și 100.000 de lei, însă va fi aplicată conducătorului unității respective.

În același timp, salariații care nu dețin un certificat digital al UE privind COVID 19 vor avea contractele de muncă suspendate de drept în baza prevederilor din Codul muncii, art. 50, lit. i) „în alte cazuri expres prevăzute de lege”.

Dacă salariatul care nu deține certificat digital cumulează 30 de zile de suspendare a raportului de muncă, angajatorul poate opta pentru încetarea contractului sau prelungirea suspendării.

Despre certificatul digital

Certificatul digital atestă îndeplinirea uneia din următoarele condiții pentru cel care îl deține:

a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

Citiți și:Focșănenii se pot vaccina cu cea de-a treia doză a vaccinului împotriva COVID-19, la Dispensarul medical Sud din Strada Revoluției nr. 12


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.