Local

Vrâncenii, proprietari de imobile, nu vor mai plăti taxă pentru extrasul de carte funciară

Ionel Sclavone
12 feb 2025 1495 vizualizări

Vrâncenii care dețin proprietăți nu vor mai plăti taxă pentru obținerea extrasului de carte funciară în vederea informării. Măsura intră în vigoare din acest an și se va aplica începând cu luna aprilie.

Proprietarii de imobile care doresc un extras de carte funciară pentru informare nu vor mai trebui să achite taxa pentru emiterea documentului. Începând cu acest an, taxa a fost eliminată, printr-un act de reglementare ce se aplică din luna aprilie. Taxa va fi plătită în continuare de dezvoltatorii imobiliari care cer date cadastrale pentru mai multe proprietăți sau de persoanele care solicită extras de carte funciară pentru imobile care nu le aparțin.

În prima fază, din motive tehnice, scutirea va fi valabilă doar în cazul solicitărilor făcute la ghișeele OCPI. Ulterior, din vară, măsura va fi implementată și în cazul solicitărilor online. Astfel, pentru implementarea măsurii în sistemul online va fi necesară o perioadă de până la cinci luni, în vreme ce, la ghișeu, scutirea se va aplica din 10 aprilie.

Potrivit informațiilor din spațiul public, vor fi abrogate și tarifele pentru eliberarea extrasului de plan cadastral și cele de primă înregistrare.

Cartea funciară permite accesul publicului la informațiile despre imobile, oferind astfel siguranță juridică atât proprietarilor, cât și celor interesați de statutul unui imobil. Oricine poate verifica datele înscrise la Cartea funciară solicitând extrase sau copii certificate care suntn emise de oficiile de carte funciară.

Reglementările în vigoare prevăd că orice înregistrare în cartea funciară trebuie să aibă la bază un act juridic valid, cum ar fi un înscris notarial, o hotărâre judecătorească definitivă sau un certificat de moștenitor. Mai mult, începând cu anul 2023, pentru a înregistra sau modifica înregistrarea unei locuințe în cartea funciară, proprietarul trebuie să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinței (polița PAD).

În cartea funciară sunt înscrise următoarele tipuri de înregistrări: Intabulările care se referă la dreptul real asupra unui imobil, prevăzute de Codul Civil, respectiv, dreptul de proprietate, uzufruct, uz, abitație, servitute, concesiune și drepturile reale de garanție; înscrierile provizorii vizează drepturile reale ce pot fi afectate de condiții sau incertitudini (de exemplu, o condiție suspensivă). Durata lor este limitată, iar efectele sunt temporare; Notările sunt înscrieri care se referă la drepturi legate de un imobil, dar care nu sunt drepturi reale, ca de exemplu  convențiile matrimoniale sau drepturile de preempțiune.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.