Local

Vrâncenii fără contract de salubritate vor plăti o taxă pentru ridicarea gunoiului

Ionel Sclavone
28 oct 2021 3289 vizualizări

Vrâncenii vor plăti taxă de salubritate pentru toate proprietățile pe care le dețin, chiar și pentru acelea unde nu este înregistrat nimeni. Astfel, proprietarii gospodăriilor pentru care, din diferite motive, nu a fost încheiat un contract de salubrizare vor fi obligați să achite o taxă pentru ridicarea gunoiului. Aceasta chiar dacă nimeni nu figurează acolo cu domiciliul sau cu reședința.

Conform unei inițiative legislative care a trecut de Senat, acest lucru va presupune introducerea unei taxe fixe, menită să acopere cheltuielile operaționale ale firmelor de salubritate. În prezent, sunt raportate numeroase situații în care firmele de salubritate ridică gunoiul de la adrese la care, aparent, nu locuiește nimeni, fără să încaseze vreo taxă pentru aceasta.

Drept urmare, pentru a clarifica acest aspect a fost inițiată această propunere legislativă ce se va aplica tutoror persoanelor fizice care dețin proprietăți pentru care nu a fost încheiat contract de salubritate.

„Există numeroase situații în care operatorii firmelor de salubritate sunt nevoiți să colecteze deșeuri de la adrese pentru care s-a declarat, pe proprie răspundere, că nu locuiește nimeni. Pentru a rezolva această problemă propunem ca autoritățile deliberative ale unităților administrativ-teritoriale/sectoarelor municipiului București să aibă competența de a stabili ca un procent din componenta fixă a tarifelor și taxelor speciale să fie achitat de către proprietarii locuințelor/gospodăriilor unde nu există nici o persoană cu domiciliu/rezidență și nu este încheiat contract de prestare a serviciului de salubrizare cu operatorul licențiat pentru prestarea serviciului”, se arată în expunerea de motive care însoțește actul normativ.

Cum va fi stabilită valoarea taxei de ridicare a gunoiului

Proiectul reglementează introducerea unei taxe fixe care să acopere cheltuielile operaționale ale operatorului de salubritate. Detaliile legate de frecvența colectării deșeurilor, dar și a mărimii taxei respective va fi lăsată la latitudinea autorităților locale.

Practic, firmele de salubritate care operează pe raza unei localități vor putea propune autorității administrației publice locale un anumit tarif compus dintr-o componentă fixă și una variabilă.

Componenta fixă a tarifului va fi proporțională cu cheltuielile necesare pentru menținerea în stare de funcționare și pentru exploatarea în condiții de siguranță, continuitate și eficiență a sistemelor de utilități publice. Componenta variabilă se va calcula în funcție de cantitatea de deșeuri gestionată.

„În cadrul componentei fixe ar putea fi incluse costurile care permit asigurarea disponibilității, în regim continuu, a serviciului către toți beneficiarii, iar în componenta variabilă se vor include costurile variabile, care în esență reprezintă costurile specifice activităților ulterioare colectării, în funcție de cantitatea real gestionată”, se mai arată în documentul citat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.