Local

Vrâncenii cu venituri reduse pot cere suspendarea plății facturilor la electricitate și gaze

Ionel Sclavone
6 nov 2021 2316 vizualizări

Vrâncenii cu venituri reduse pot solicita amânarea la plată a facturilor pentru energie electrică și gaze naturale. Această amânare este valabilă pentru o perioadă de până la șase luni. Măsura este prevăzută în legea care stabilește mecanismul de compensare pentru plata facturilor la electricitate și gaze și se aplică deja.

Vrâncenii care fac parte din categoria consumatorilor vulnerabili de energie, așa cum a fost definită prin lege, pot solicita autorităților suspendarea plății facturilor pentru electricitate și gaze. Suspendarea se face pentru un interval de timp cuprins între o lună și șase luni.

Noile reglementări sunt prevăzute în legea Legea 259/2021, apărută vineri, prin care au fost aprobate regulile compensării facturilor la curent și gaze naturale. Prevederea îi vizează pe clienții casnici ce se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili.

„Pe perioada de aplicare a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 (...), la cererea debitorului, client final din categoria consumatorilor vulnerabili (...), se suspendă obligația de plată a facturilor la energie electrică și gaze naturale, pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum șase luni, fără costuri suplimentare pentru acesta”, scrie, de fapt, în Legea 259/2021.

Cine face parte din categoria consumatorilor vulnerabili

Consumatorul vulnerabil a fost definit prin legea 226/2021 drept persoana singură sau familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura nevoile energetice minimale.

Pentru consumatorii vulnerabili, statul va acorda ajutoare pentru încălzirea locuinței, dar și un ajutor financiar suplimentar pentru consumul de energie electrică.

Consumatorilor vulnerabili sunt persoanele singure sau familiile care au un venit mediu net lunar de cel mult 1.386 de lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 de lei, în cazul persoanei singure. În categoria consumatorilor vulnerabili din motive de vârstă se încadrează cei care, pe lângă veniturile de mai sus, au împlinit și vârsta standard de pensionare. În prezent, aceasta este de 65 de ani pentru bărbați și 61 de ani pentru femei.

O altă categorie de consumatori vulnerabili sunt cei încadrați astfel din motive de sănătate. Este vorba despre persoanele care au nevoie de aparate electrice pentru a fi menținuți în viață sau pentru a-și păstra sănătatea. Tot în această categorie intră persoanele care prezintă probleme medicale ce le împiedică mobilitatea sau deplasarea.

Prețul la gaze și electricitate a fost plafonat

Așa cum a mai relatat Ziarul de Vrancea, începând din această lună și până în martie 2022, prin Legea nr. 259/2021, prețurile la curent electric și gaze naturale vor fi plafonate pentru mai multe categorii de clienți. Este vorba despre clienții casnici (gospodării ale populației), spitale, creșe și grădinițe publice sau private, organizații neguvernamentale, biserici sau furnizorii publici și privați de servicii sociale.

Conform legii, prețurile la energie electrică va fi plafonat la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț al energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh. Pentru gaze naturale, prețul final va fi plafonat la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.