Local

Vrâncenii cu venituri mici beneficiază de ajutor pentru racordarea la apă și canalizare

Ionel Sclavone
3 iun 2023 1129 vizualizări

Vrâncenii cu venituri mici, sub nivelul salariului minim brut pe țară, pot beneficia de finanțări nerambursabile pentru branșarea la rețelele publice de apă și canalizare. Pentru fiecare situație, statul acordă până la 1.900 de euro. În acest sens, operatorii de regionali de servicii de utilități publice, respectiv CUP SA, trebuie să depună cereri de finanțare până pe 26 iunie 2023 la Adminsitrația Fondului de Mediu.

Familiile sau persoanele cu venituri lunare nete mai mici decât salariul minim brut pe țară pot beneficia de ajutor pentru racordarea la sistemele de alimentare cu apă și canalizare. Valoarea finanțării este de 1.900 de euro, însă banii nu vor fi plătiți direct beneficiarilor, ci operatorilor de apă și canal. așa cum ete CUP.

Obiectivul principal al acestui program este de a crește gradul de acces al populației la serviciile publice de apă și canalizare și de reducere a impactului negativ asupra mediului al evacuărilor de ape uzate menajere.

Astfel, pentru a beneficia de această facilitate, solicitanții trebuie să se adreseze CUP care poate depune cereri de finanțare în vederea atragerii acestor fonduri. Banii vor fi alocați în cadrul programului Prima Conectare derulat de Ministerul Mediului prin Administrația Fondului de Mediu (AFM).

Programul, al cărui ghid de finanțare se regăsește în Ordinul Ministrului Mediului nr. 2.605/2022, stabilește că statul va acoperi cheltuielile cu branșarea sau racordarea la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare până la 1.900 euro, la care se adaugă TVA.

Cei interesați trebuie să se adreseze CUP, pentru a beneficia de acest ajutor, în condițiile în care banii sunt virați direct în conturile companiei.

Potrivit AFM, până pe 26 iunie 2023, ora 23:59, operatorii de servicii de utilități publice, așa cum este CUP vor putea să depună cereri de finanțare pentru acest program, printr-o aplicație informatică dedicată.

Cine are dreptul la ajutorul de stat

Pot beneficia de acest ajutor persoanele sau familiie cu venituri reduse. Astfel, media veniturilor bănești nete lunare pe membru de familie trebuie să fie sub salariul minim brut pe țară garantat la plată.

Solicitantul trebuie să aibă domiciliul într-o gospodărie care nu este racordată/branșată la sistemul public de alimentare cu apă și/ sau canalizare aflată în raza teritorială de activitate a CUP.

Pentru a obține finanțarea solicitantul trebuie să-și exprime acordul cu privire la participarea în cadrul Programului, respectiv acordul cu privire la îndeplinirea tuturor formalităților și realizarea lucrărilor necesare pentru racordarea/ branșarea gospodăriei în care locuiește la sistemul centralizat de canalizare/ alimentare cu apă.

Pe lângă aceste condiții, sunt impuse și o serie de reguli legate terenul pe care urmează să se desfășoare lucrările. Astfel, acesta trebuie să fie liber de orice sarcini sau interdicții ce afectează implementarea proiectului. Excepție fac situațiile în care suprafața este afectată de o ipotecă imobiliară.

De asemenea, terenul să nu fac obiectul unor litigii având ca obiect dreptul invocat de către solicitant pentru realizarea proiectului, în curs de soluționare la instanțele judecătorești și nici să nu fie obiectul unor revendicări.

Măsura de sprijin face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență, iar perioada estimată de implementare este data de 30 iunie 2026.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.