Local

Vrâncenii care primesc ajutor de încălzire nu vor putea folosi banii la plata penalităților către furnizor

Ionel Sclavone
27 apr 2023 1473 vizualizări

Vrâncenii care primesc ajutorul financiar acordat persoanelor cu venituri mici pentru plata facturilor la energie nu pot folosi banii pentru achitarea penalităților impuse de furnizori. Un proiect de act normativ aflat în dezbatere publică urmează să clarifice tipurile de cheltuieli care pot fi acoperite din ajutorul de 1.400 de lei, pentru energie, primit de persoanele cu venituri mici.

Autoritățile vor să clarifice aspectele privind tipurile de cheltuieli ce pot fi acoperite din ajutorul de stat pentru energie. Astfel, banii pot fi folosiți pentru plata facturilor, chiar și a celor restante, dar nu și pentru acoperirea penalităților.

Proiectul de reglementare propune o serie de schimbări legate de regulile de acordare a ajutorului pentru energie. Concret, actul normativ stabilește că „plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu pot include penalități sau alte daune/ interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin”.

Așa cum spuneam mai sus, banii primiți de la stat vor acoperi doar contravaloarea facturilor, nu și a penalităților sau a altor costuri impuse de furnizori petnru întârzierea la plată.

În cazul în care un furnizor va reține sumele din ajutor pentru plata penalităților de întârziere, aceștia vor fi obligați să restituie sumele reținute. Ei vor returna banii ce reprezintă penalități sau alte daune/ interese aferente cheltuielilor cu energia, dar și pe cei suplimentari încasați din eroare la efectuarea plăților prin mandat poștal.

Persoanele juridice nu beneficiază de ajutor

Totodată, „documentul/ documentele justificativ/ justificative prin care se face dovada datoriei curente şi/ sau restante faţă de furnizorul de energie trebuie să fie emise exclusiv pentru persoane fizice”. Cu alte cuvinte, sumele nu vor acoperi și plata facturilor emise pe numele unor firme sau a altor tipuri de organizații cu personalitate juridică.

Ajutorul în valoare de 1.400 de lei este acordat anumitor categorii de persoane cu venituri mici pentru a plăti facturile la energie. Legea stabilește că ajutorul poate fi utilizat pentru plata facturilor, curente sau restante, pentru electricitate, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Banii sunt virați pe un card de energie, iar plățile se pot face prin mandate postal, direct la poștaș sau la oficiile poștale. Nu vor primi carduri de energie persoanele care au nevoie de ajutor pentru achiziția lemnelor de foc.

Prin noul act normativ se mai stabilesc și procedurile de urmat în cazul în care un beneficiar își schimbă domiciliul pentru care primește ajutorul de energie. Astfel, beneficiarii vor avea obligația să aducă la cunoștința Poștei Române faptul că și-au schimbat domiciliul direct la oficiile poștale, la poștaș ori chiar prin telefon.

Într-o astfel de situație autoritățile vor relua, procedura de validare a eligibilității beneficiarului, urmând să se stabilească dacă noul loc de consum îi dă dreptul la ajutor. În aceste condiții, cardul emis pentru vechiul loc de consum se anulează.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.