Local

Vrâncenii care găzduiesc refugiați vor primi bani pentru cheltuielile cu hrana. Ce sumă zilnică alocă statul pentru o persoană

Ionel Sclavone
13 mar 2022 4572 vizualizări

Statul va deconta cheltuielile cu hrana pentru fiecare refugiat găzduit. Actul normativ a fost publicat în Monitorul oficial, dar Guvernul trebuie să elaboreze și o procedură în acest sens, pentru ca facilitatea să se aplice.

Astfel, suma pe care o primesc vrâncenii care găzduiesc refugiați din Ucraina este de doar 20 de lei pentru fiecare persoană în parte. Suma este foarte mică, având în vedere prețurile actuale și este greu de crezut că poate acoperi costurile unei mese consistente pentru o persoană.

„Persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de decontarea din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de Urgență/ Inspectoratului pentru Situații de Urgentă București-Ilfov a cheltuielilor cu hrana în valoare de 20 de lei/zi/persoana găzduită”, se arată în textul actului normativ aprobat de guvern.

Mecanismul prin care vor fi decontate aceste cheltuieli va fi stabilit printr-o hotărâre de guvern ce urmează să fie adoptată.

Pe de altă parte, actul normativ mai prevede și alte măsuri menite să protejeze acordarea ajutorului umanitar pentru refugiații veniți din Ucraina. Astfel, a fost eliminată obligația de a prezenta un aviz de angajare de către cetățenii ucraineni care nu solicită azil pe teritoriul României. Aceștia se pot angaja în baza unei declarații pe propria răspundere dată angajatorului român prin care își arată că îndeplinesc condiţiile de pregătire profesională şi experienţă în activitatea necesară ocupării postului pe care urmează să fie încadrați. De asemenea, își asumă, prin declarație pe propria răspundere că nu au antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pe teritoriul României.

Măsurile vor fi acordate pentru o perioadă de un an, cu posibilitatea de a fi prelungite cu alte șase luni.

Copiii refugiați din Ucraina, inclusiv cei care nu solicită azil, beneficiază de o serie de drepturi în ceea ce privește educația. Ei pot participa la activitățile educative din cadrul școlilor și la activitățile extracurriculare. De asemenea au dreptul să primească alimente de bază prin programele sociale aflate în derulare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.