Local

În atenția vrâncenilor care dețin apartamente: Acești oameni îți pot intra în casă, iar dacă te opui plătești amenzi uriașe!

Ionel Sclavone
15 feb 2022 5505 vizualizări
Vrâncenii, persoane fizice, care doresc să-și modernizeze și să-și reabiliteze locuințele din punct de vederee energetic vor beneficia de finanțări de până la 70.000 de lei. Banii vor fi alocați printr-un program gestionat de Ministerul Mediului care urmează să fie lansat în curând.Foto:arhiva ZdV.Credit foto:europa.eu
Vrâncenii, persoane fizice, care doresc să-și modernizeze și să-și reabiliteze locuințele din punct de vederee energetic vor beneficia de finanțări de până la 70.000 de lei. Banii vor fi alocați printr-un program gestionat de Ministerul Mediului care urmează să fie lansat în curând.Foto:arhiva ZdV.Credit foto:europa.eu

Vrâncenii care dețin apartamente trebuie să știe că au obligația să permită accesul în interior, la cerere, a reprezentanților asociației de proprietari. În cazul în care nu sunt de acord și refuză să le acorde permisiunea, sunt pasibili de amenzi consistente.

Legea nr. 196/2018, a asociațiilor de proprietari, permite accesul, în anumite situații, a unui reprezentant al asociației într-un apartament. Astfel, președintele asociației sau un alt membru desemnat are dreptul să intre în apartament chiar dacă proprietarului nu îi convine acest lucru. Tot ce trebuie să facă este să-l anunțe pe acesta, în scris, motivându-și vizita. Cei care împiedică accesul reprezentanților asociației de proprietari riscă amenzi de până la 3.000 de lei.

Conform legii, însă, accesul nu poate fi solicitat în orice situație, după cum au chef reprezentanții asociației. În apartament se pătrunde doar în baza unui preaviz motivat scris, în care este justificată această solicitare. Proprietarul trebuie anunțat cu cel puțin cinci zile înainte, în cazul lucrărilor de construcții sau reparații și cu 24 de ore înainte, pentru situații de urgență

Cererea de acces este justificată în condițiile în care este nevoie de lucrări de construcții sau reparații ori în situații de urgență. Este vorba despre acele lucrări sau reparații care sunt necesare pentru a nu crea prejudicii locuințelor vecine.

În afară de reprezentantul asociației, în apartament mai poate intra aministratorul de bloc sau persoana calificată să realizeze lucerările, într-una dintre situațiile expuse mai sus.

În situația în care din cauza refuzului proprietarului de a permite efectuarea unor lucrări de reparații necesare, în apartamentul său, au de suferit vecinii, atunci acesta este bun de plată. El va trebui să suporte toate costurile cu remedierea eventualelor pagube. Aceasta pe lângă amenda pe care va trebui să o plătească, așa cum arătam mai sus.

Amenda este cuprinsă între 500 și 3.000 de lei și este aplicată de către Poliția Locală, primari sau de împuterniciții lor, la sesizarea asociațiilor.

Pe de altă parte, trebuie spus că, potrivit Legii nr. 196/2018, în cazul în care după lucrăriel efectuate, în apartament se produc stricăciuni, proprietarii vor fi despăgubiți de către asociație. Banii vor fi plătiți din fondul de reparații al asociației.

De asemenea, în cazul în care lucrările de intervenție au fost făcute de o persoană fizică sau de o firmă și proprietarul a fost păgubit, daunele vor fi acoperite de persoana sau firma respectivă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.