Local

În atenția vrâncenilor: Categoriile sociale care sunt scutite de plata impozitului auto

Ionel Sclavone
10 iul 2021 6954 vizualizări

Anumite categorii de persoane sunt scutite de plata impozitului auto, conform prevederilor legale. Între cei care beneficiază de scutiri sunt persoanele cu handicap grav sau accentuat, proprietarii de autoturisme istorice, veteranii de război, participanții la Revoluția din 1989 sau cei care au fost persecutați politic în perioada comunistă.  

Mai multe categorii de persoane nu datorează, conform legii, impozit auto autorităților locale. Scutirile sunt prevăzute în art. 469 din Codul Fiscal. Este vorba despre veteranii de război, văduvele de război sau văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război. Toți aceștia beneficiază de scutire pentru un singur mijloc de transport aflat în proprietatea sau coproprietatea lor.

În al doilea rând, este vorba despre persoanele cu handicap grav sau accentuat și persoanele încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv reprezentanții legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoane cu handicap grav sau accentuat și persoane încadrate în gradul I de invaliditate. La fel ca în cazul de mai sus, aceștia beneficiază de scutire pentru un singur mijloc de transport aflat în proprietatea sau coproprietatea lor.

Persoanele care au suferit persecuții din motive politice după data de 6 martie 1945, fiind încadrate în prevederile Decretului lege 118, beneficiază de scutire de impozit auto. În cazul acestora, scutirea se aplică pentru toate vehiculele aflate în proprietatea sau coproprietate lor.

Este vorba despre cei care au executat o pedeapsă privativă de libertate în baza unei hotărâri judecătorești rămasă definitivă sau au fost lipsiți de libertate în baza unui mandat de arestare preventivă pentru infracțiuni politice; persoane care au fost private de libertate în locuri de deținere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări de către organele de represiune, au fost internate în spitale de psihiatrie; au avut domiciliu obligatoriu, au fost strămutate într-o altă localitate.

Beneficiază de scutire și cei care au participat în acțiuni de împotrivire cu arma în mână și de răsturnare prin forță a regimului comunist până la data de 31 decembrie 1964. În această categorie intră și soțul sau soția celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești ori decedat, din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, internați abuziv în spitale de psihiatrie, deportați, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, precum și celelalte persoane menționate la art. 5 din Decretul-lege nr. 118/1990.

Cine mai beneficiază de scutire

O altă categorie de persoane scutite de impozitul auto sunt luptătorii pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 și toate celelalte persoane care se încadrează în prevederile Legii nr. 341/2004. Și aceștia beneficiază de scutire pentru mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea lor.

Alte categorii sunt persoanele care dețin vehicule istorice definite conform prevederilor legale în vigoare. Scutirea acționează și pentru mijloacele specializate pentru transportul stupilor în pastoral, omologate în acest sens de Registrul Auto Român și folosite exclusiv în acest scop. De asemenea, sunt scutite de plata impozitului auto și persoanele care dețin autovehicule electrice.

Conform Codului fiscal, impozitul auto se reduce cu 50% pentru persoanele fizice care domiciliază în localitățile prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 323/1996 privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a unor localități din Munții Apuseni, adică anumite localități din județele Alba, Arad, Bihor și Hunedoara. Tot aici sunt încadrați cei care locuiesc în zonele stabilite de Hotărârea Guvernului nr. 395/1996 pentru aprobarea Programului special privind unele măsuri și acțiuni pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a județului Tulcea și a Rezervației Biosferei „Delta Dunării“, precum câteva comune din județul Tulcea.

Despre impozitul auto. Cum se obține scutirea

Conform legii, impozitul pe mijlocul de transport se plătește, în fiecare an, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie inclusiv.

Cei care beneficiază de scutire de la plata acestui impozit sunt oblgați să depună anumite documente în acest sens. Concret, este vorba despre o cerere de scutire de la plata impozitului auto.

În fapt, la momentul înscrierii pe rol a mijloacelor de transport, contribuabilii trebuie să prezinte o declarație fiscală care are un câmp dedicat unde se menționează dacă aceștia sunt scutiți de impozit. Cei care solicită scutirea trebuie să prezinte și documentele justificative care atestă faptul că au dreptul la acest lucru.

Scutirea se acordă, în cazul beneficiarilor Legii nr. 448/2006, adică al persoanelor cu dizabilități, începând cu luna următoare depunerii actelor. În cazul celorlalte persoane scutite, decizia intră în vigoare din anul următor depunerii cererii.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.