Local

Vrânceanul Dragoș Tătaru pregătește România pentru cutremure

Alexandra TĂTARU
1 oct 2017 2329 vizualizări

Festivalul de Știință, Tehnologie și Literatură SF, Sci-Fi Fest, organizat de Primăria Municipiului București, prin Muzeul Municipiului București și Muzeul Național al Literaturii Române, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Biblioteca Națională a României și Știință & Tehnică a ajuns la Ediția a II-a. Directorul onorific al festivalului este profesorul Alexandru Mironov, iar director artistic este regizor Alice Barb.

 Lecție de seismologie la Sci-Fi Fest 2017

 

Mesajul lui Dragoș pentru vrânceni


 

Foto: Cercetătorul își dorește ca toată lumea să fie informată și pregătită pentru seism

Oameni de toate vârstele și categoriile nu au dorit să rateze amplul și ineditul Festival de Știință și Tehnologie din România, organizat la Biblioteca Națională a României. Reprezentanții celor mai importante institute de cercetare din România au expus în fața publicului cele mai noi și interesante descoperiri, proiecte și inovații în care sunt implicate elitele științei românești, iar în spațiile amenajate de la exteriorul Bibliotecii Naționale, vizitatorii au avut ocazia să discute cu scriitorii de literatură SF, să se pună la curent cu ultimele noutăție editoriale, dar și cu câteva exponate de autoturisme ecologice și, de ce nu, să se relaxeze. Personalități marcante din lumea științei și literaturii au ținut o serie de conferințe extrem de interesante, din toate domeniile de interes, iar echipa Știință și Tehnică a lansat numărul special al revistei, dedicat Marii Expediții Americană din august, la care a luat parte și astronautul Dumitru Prunariu.

 

Realizatorul TV George Buhnici a avut o expunere foarte interesantă despre importanța folosirii în prezent a tehnologiilor și despre cum a devenit el un cyborg. Programul complex s-a desfășurat în zilele de 30 septembrie și 1 octombrie și a cuprins și concerte de lasere și observații astronomice. În deschiderea primei zile a Sci-Fi Fest 2017, vrânceanul Dragoș Tătaru a ținut o prelegere despre ”Importanța studiilor seismologice pentru societate și nevoia de comunicare a științei”, la care a asistat pentru prima dată și familia sa.

În zona seismică Vrancea s-a născut un seismolog

Dragoș Tătaru este vrâncean și, faptul că este născut acolo de unde pornesc cele mai puternice cutremure din România, iar tatăl său a fost chiar director al Stației Seismologice Vrâncioaia, l-a determinat să-și cultive pasiunea pentru acest domeniu. Spre deosebire de fratele său, Bogdan, care este cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor, Dragoș Tătaru a devenit unul dintre cei mai tineri cercetători științifici în seismologie și coordonatorul primului proiect MOBEE din România din partea Institutului Național pentru Fizica Pământului. Proiectul ”Expoziția Mobilă despre cutremure” (MOBEE) este unic în țară și are ca obiectiv major să faciliteze accesul publicului la informații despre cutremure. ”România este o țară foarte activă din punct de vedere seismic, dar nu prea reactivă când vine vorba de diminuarea posibilelor efecte ale unui cutremur major. Proiectul MOBEE intenționează să aducă o  schimbare în abordare, folosind puterea informării și a educației non-formale. Proiectul presupune transmiterea informațiilor actuale și avizate referitoare la ce sunt cutremurele, cum ne pot afecta și ce putem face pentru a ne proteja de efectele lor, prin intermediul tehnologiilor moderne, exponatelor, activităților interactive și interacțiunii între oamenii de știință și public”, a precizat seismologul Dragoș Tătaru. Dragoș are ambiții mari. Să dezvolte proiectul, să mărească numărul de ateliere educative non formale și sesiune de formare a profesorilor și angajaților muzeelor. Deja, Dragoș Tătaru și echipa sa au realizat o serie de webinarii prin care elevii au parte de discuții despre cutremure cu cercetătorii. Despre acest proiect puteți afla și din clipul postat pe site-ul Ziarului de Vrancea, atașată fiind și lecția completă despre seismologie. Pe lângă ”Expoziția mobilă despre cutremure”, la Sci-Fi Fest 2017, INFP a mai avut câteva standuri cu materiale informative, ecrane digitale cu informații despre cutremure, minilaboratoare experimentale și interactive. Pe lângă toate acestea, copiii au mai putut interacționa și cu ”Profesorul trăznit”, s-au putut juca cu roboții și au participat la multe activități de cunoaștere în spațiile amenajate ale celor mai importante Institute de Cercetare Științifică. Organizatorii au promis și o a treia ediție, anul viitor, care îşi propune și mai multe activități inedite. (A. TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.