Local

Vrancea curată faza pe hârtii: Contract de 33.000 de euro pentru documentații de achiziții în cadrul SMID

Ionel Sclavone
8 dec 2018 547 vizualizări

Consiliul Județean a contractat, la începutul acestui an, serviciile de elaborare a documentațiilor de achiziții pentru ultimele faze ale proiectului Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Vrancea. Firma câștigătoare este Envistruct Consult SRL din Voluntari, Ilfov, care va încasa în jur de 33.000 de euro. Procedura a fost inițiată pe portalul guvernamental de achiziții SICAP, în data de 4 ianuarie și s-a încheiat în mai puțin de o jumătate e oră. Explicația ar fi că Envistruct Consult SRL este o mai veche cunoștință, având și alte contracte încheiate cu Consiliul Județean, în cadrul SMID Vrancea. Cu o întârziere de aproximativ patru ani, SMID Vrancea reprezintă unul dintre cele mai mari eșecuri ale administrației Oprișan în implementarea proiectelor europene.

Consiliul Județean, instituția condusă de baronul PSD Marian Oprișan, a contractat la începutul acestui an serviciile de elaborare a documentațiilor de achiziții pentru ultimele faze ale proiectului SMID sau, așa cum a fost redenumit, „Fazarea proiectului SMID în jud. Vrancea“. Firma angajată de Consiliul Județean este Envistruct Consult SRL cu sediul în Voluntari, orașul condus de Florin Pandele, soțul Gabrielei Firea, primarul Capitalei. Valoarea prestației se ridică la 130.000 de lei plus TVA, ceea ce înseamnă aproximativ 33.000 de euro.

Conform anunțului publicat pe SICAP, în cadrul acestui contract, Envistruct Consult SRL va trebui să elaboreze documentațiile de achiziție necesare delegării serviciilor de management și operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Haret și a activității de colectare și transport al deșeurilor din localitățile județului. De asemenea, firma va concepe Studiul de oportunitate și Regulamentul de salubrizare, documente în baza cărora va funcționa SMID și va asigura asistența tehnică pe perioada desfășurării procedurilor de atribuire a celor două contracte de delegare.

Consiliul Județean a atribuit contractul prin încredințare directă, fără să organizeze o licitație publică la care să se poată înscrie mai mulți ofertanți. Procedura a fost inițiată pe portalul guvernamental de achiziții SICAP, pe 4 ianuarie la ora 11.13 și s-a încheiat în mai puțin de o jumătate e oră, la 11.38. Explicația ar fi că Envistruct Consult SRL este o mai veche cunoștință, având și alte contracte încheiate cu instituția condusă de baronul Oprișan, în cadrul SMID Vrancea. Ca și acum, acestea au fost atribuite doar prin încredințare directă, fără a mai fi organizată o procedură de licitație publică la care să mai participe și alți concurenți.  

 

Envistruct angajată să suplinească lipsa de competență a funcționarilor CJ

În trecut Envistruct Consult SRL a mai fost angajată de Consiliul Județean Vrancea pentru elaborarea unor documentații de achiziții publice în cadrul SMID. Lucru de înțeles având în vedere că funcționarii Consiliului Județean au mari probleme în derularea procedurilor de achiziție pe proiect.

Firma din Voluntari a fost angajată, pentru prima oară, în luna februarie a anului 2014. Firma s-a ocupat de revizuirea și actualizarea Studiului de Fezabilitate aferent SMID Vrancea și pentru întocmirea documentațiilor de achiziție aferente contractelor „Construirea de puncte de colectare a deșeurilor în județul Vrancea“, „Achiziționarea de echipamente pentru colectarea deșeurilor în județul Vrancea“ și „Achiziția de echipamente pentru Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Vrancea“. Pentru acestea, a primit suma de 72.500 lei plus TVA, aproximativ 20.000 de euro.

Cel de-al doilea angajament datează din iulie 2017 și a fost încheiat pentru suma de 45.000 lei plus TVA, aproximativ 11.000 de euro. Pentru acești bani, consultanții Envistruct au elaborat documentațiile necesare obținerii autorizațiilor de mediu și gospodărirea apelor, necesare funcționării a CMID Haret și a stațiilor de transfer a deșeurilor.

 

SMID Vrancea, un eșec răsunător pentru administrația Oprișan

 Proiectul SMID – Vrancea Curată este cel mai răsunător eșec al administrației județene condusă de Marian Oprișan și când spun acest lucru am în vedere întârzierile enorm de mari în implementarea acestuia. Finanțare a fost asigurată prin POS Mediu 2007 – 2013 și continuă prin POIM 2014-2020. Valoarea investiției a fost estimată, inițial, la aproximativ 43 de milioane de euro și a fost asigurată de Uniunea Europeană.

Contractul de finanțare a fost semnat pe 5 noiembrie 2009 și a fost definit de Marian Oprișan drept un moment istoric. Conform prevederilor contractuale, implementarea urma să înceapă imediat după semnare și să se încheie pe 31 decembrie 2014, după patru ani. Având în vedere că de la data semnării contractului s-au scurs aproape zece ani, iar SMID nu a fost pus în funcțiune, putem spune că Oprișan vorbea de un moment istoric la propriu.

SMID Vrancea a înregistrat o întârziere de 4 ani față de termenul inițial la care ar fi trebuit dat în funcțiune, acestea fiind cauzate, în principal, de incapacitatea funcționarilor Consiliului Județean de a organiza și desfășura procedurile de achiziție publică în conformitate cu prevederile legale. Deși Oprișan a dat vina pe adversarii politici care i-ar fi pus bețe în roate, achizițiile au fost întârziate de documentațiile prost întocmite, fără respectarea legislației în domeniu.

Cum aceste întârzieri au pus în pericol implementarea proiectului, Oprișan nereușind să-și respecte angajamentele asumate, Comisia Europeană a acceptat, în 2015, la solicitarea Guvernului Cioloș, împărțirea SMID în două faze, urmând să se finalizeze în 2016. Nici de această dată, Consiliul Județean condus de Marian Oprișan nu a reușit să respecte termenele asumate, drept care a primit o altă păsuire, pentru 31 decembrie 2018, cu o întârziere de patru ani față de termenul stabilit inițial.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.