Local

Vrancea Curată: Deșeurile menajere din rural vor fi colectate din poartă în poartă

Mihai Boicu
27 aug 2019 4023 vizualizări

Punctele de colectare înființate în localități vor fi folosite doar pentru deșeurile reciclabile

Metoda de colectare a deșeurilor menajare din mediul rural propusă inițial prin proiectul ”Vrancea Curată” a fost schimbată. Astfel, firma care va fi desemnată în urma unei licitații să asigure acest serviciu va trece pe la fiecare casă din mediul rural. Inițial, varianta propusă era ca deșeurile menajere să fie duse de cetățeni la platformele de colectare înființate în fiecare comună, iar de acolo să fie luate la interval de o săptămână sau chiar două. ”Modalitatea de colectare va fi din poartă în poartă pentru deșeurile menajere, iar pe platformele construite în localități se vor strânge doar deșeurile reciclabile. Este posibil ca după o perioadă de câțiva ani să adunăm și deșeurile reciclabile din poartă în poartă, iar aceste platforme să fie doar pentru deșeuri mari. Vom vedea după un an cum funcționează proiectul și vom face reglajele necesare”, a declarat Emanuel Gongu, directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intracomunitară ”Vrancea Curată”. Potrivit acestuia, decizia de schimbare a modalității de colectare a fost luată la nivel național după ce în județele unde s-a lucrat deja prin intermediul punctelor de colectare au fost probleme, iar reprezentanții autorităților locale au cerut ca deșeurile menajere să fie strânse direct de la fiecare beneficiar al serviciului. Funcționalitatea proiectului în Vrancea a fost pusă în discuție din cauza soluției de colectare a deșeurilor menajere luată în calcul inițial, întrucât depozitarea lor pentru interval de o săptămână la punctele de colectare putea duce la apariția unor focare de mirosuri urâte și alte probleme. Pentru ca proiectul ”Vrancea Curată” să fie finalizat, trebuie organizată o licitație de către Consiliul Județean pentru desemnarea operatorului care va deservi centrul de la Haret și o licitație pentru stabilirea operatorului sau operatorilor care vor strânge deșeurile din județ. Deocamdată, se discută despre împărțirea județului în mai multe zone. Proiectul ”Vrancea Curată” ar trebui terminat până la finalul anului, un termen greu de luat însă în considerare având în vedere că licitațiile nu au început și mai sunt patru luni până atunci. La Iași o asemenea licitație a durat trei luni, dar au fost și situații când durata procedurii de achiziție publică s-a prelungit foarte mult. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.