Local

VIDEO | Vrâncenii vor primi noile cărți de identitate electronice abia din decembrie 2022

Ionel Sclavone
9 aug 2021 4522 vizualizări

Vrâncenii vor beneficia de noile cărți de identitate electronice, cu cip, abia la finalul anului 2022. Deși, conform reglementărilor în vigoare, emiterea noilor documente de identitate a început de luni, 2 august, în prima fază vor beneficia de ele doar locuitorii județului Cluj. 

Primele cărți de identitate electronice vor fi eliberate la nivelul județului Vrance peste un an, în decembrie 2022. Abia atunci autoritățile vor fi pregătite pentru a implementa acest program la nivelul întregii țări.

Decizia a fost luată deoarece Ministerul Afacerilor Interne nu deține capacitatea tehnică de a implementa programul de emitere a noilor cărți de identitate electronice la nivelul întregii țări.

Autoritățile au avut la dispoziție doi ani să se pregătească, din 2019, când a fost aprobat Regulamentul Uniunii Europene 2019/1157 care stabilește implementarea noilor documente de identitate la nivelul tuturor statelor membre UE.

În cel mai pur stil românesc, au lăsat totul pe ultima sută de metri, și, astfel s-a ajuns în situația în care emiterea cărților de identitate electronice se va face într-un singur județ, Cluj.

Este o soluție de compromis pentru că trebuia respectat termenul impus de Uniunea Europeană, respective 2 august 2021. 

Drept urmare s-a ales varianta derulării unui proiect pilot, în Cluj, care se va întinde pe durata a șase luni, timp în care, funcționarii MinisteruluI Afacerilor Interne vor face ceea ce ar fi trebuit să facă în ultimii doi ani.

Adică să analizeze toate scenariile de utilizare a cardului de identitate, iar mai apoi, după cele șase luni, de testare tehnică să stabilească modalitatea în care programul de emitere a noilor cărți de identitate va fi implementat la nivelul întregii țări. Vor dura alte șase luni în care programul va fi extins în toate județele, după care, abia din decembrie 2022 vor fi emise noile cărți de identitate electronice, pentru toată lumea.

Este varianta optimistă, dat fiind că perioada de tranziție este, potrivit regulamentului UE, de 10 ani, ceea ce înseamnă că Ministerul Afacerilor Interne românsc mai are timp, până în anul 2031, când toată lumea va fi obligată să treacă la noul format de carte de identitate.

Ce vor conține noile cărți de identitate

Noile cărți de identitate, electronice, vor putea fi utilizate atât în interacțiunile cu autoritățile sau instituțiile din țara noastră, cât și cu cele din străinătate. Documentul va putea fi utilizat și pentru a călători în spațiul comunitar, lucru care nu va mai fi posibil cu actualele cărți de identitate.

Ca noutate, cărțile electronice de identitate vor avea dimensiuni reduse – asemnea permiselor de conducere sau a cardurilor bancare și vor conține o serie de informații suplimentare despre deținător. Noul document va conține datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Pe lângă datele de identificare, acetea vor conține semnătura digitală a beneficiarului, care va permite interacțiunea mult mai ușoară cu instituțiile statului, dar și cu cele financiar bancare.

În plus, cartea electronică de identitate va înlocui cardul de sănătate. Funcționalitățile cardului de sănătate vor fi asigurate de noul act de identitate și, pe cale de consecință, cetățeanul va deține doar un singur document.

O altă noutate este că vor putea beneficia de de cărțile electronice de identitate și copiii, indiferent de vârstă. În caul lor, părinții trebuie să solicite emiterea unui astfel de document.

Durata de valabilitate a cărților de identitate

Cărțile de identitate electronice vor fi eliberate contra unei taxe de 14 euro, aproximativ 70 de lei, iar beneficiarii le vor primi în minim zece zile de la solicitare.

Acestea sunt valabile în funcție de vârsta posesorului, după cum urmează:

- 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani;

- 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;

- 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;

- nelimitat, pentru persoanele mai mari de 70 de ani.

Controversele din jurul noilor documente

Introducerea cărților electronice de identitate au stârnit un val de controverse, nu doar la noi ci în toată Europa. Contestatarii nu sunt de acord cu CIP-ul despre care spun că va fi utilizat de stat pentru a-și urmări cetățenii.

Acest scenariu a fost respins de autorități care au explicat că pentru a fi activat, CIP-ul electronic trebuie să fie conectat la o sursă de energie electrică. Or, cărțile de identitate nu au baterii incorporate.

Un alt motiv de contestare a fost de natură religioasă. Adepții acestei teorii susțin că numele de botez ar fi asociat unui număr al cărui semn este asociat celebrului număr „666” – numărul Diavolului. Or, acest lucru ar pune în pericol mântuirea religioasă a deținătorilor.

Printre contestatarii noului document de identitate se numără și Partidul AUR, ai cărui membri sunt deranjați de faptul că în loc de „SEX” rubrica unde este înscris genul deținătorului, masculin/feminine, se numește chiar așa „GEN”. De asemenea, reprezentanții AUR s-au arătat deranjați de faptul că noile cărți de identitate nu conțin și tricolorul.

Citiți ș:VIDEO Controversa Gen versus Sex în cartea electronică de identitate: MAI dă înapoi și spune că s-ar putea reveni la termenul Sex / Cum arată aceste documente în singurele două țări UE care au implementat cerințele europene

VIDEO:Privesc.Eu România

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.