Local

VIDEO | Vă era dor de „Fata Morgana”? - Astăzi despre Diana Lupescu - superba actriţă născută la Bacău

Ziarul de Vrancea
7 oct 2021 3550 vizualizări

Diana Lupescu (n. 7 octombrie 1954, Bacău) este o actriță română de film, radio, televiziune, scenă și voce.

A optat pentru teatru din întâmplare, deși în liceu se axase pe matematică și sport, dorindu-şi să devină medic ca tatăl său. A intrat totuşi la UNATC, la sfatul mamei sale. În anul II de facultate, regizorul Ion Popescu Gopo căuta o tânără prințesă și a fost aleasă ea, căpătând primul rol într-un film: “Povestea dragostei”, după ”Povestea porcului”, a lui Ion Creangă.

Diana Lupescu: Am venit singură în orașul ăsta mare. (…) De altfel, eu venisem sa încerc, nu credeam c-o să intru la Teatru. (…) Și-așa, singură, am trecut cu nota maximă de toate probele de admitere, iar într-un final, spre surprinderea mea, am intrat prima. O izbândă care mi-a dat siguranță și încredere că voi reuși să mă adaptez. Contează foarte mult cum intri în cetate, pe ușa din față sau pe ușa din dos. Apoi, odată intrată, mi-am spus că locul ăsta în facultate mă obligă. Dacă n-aș fi intrat la Teatru, mi-ar fi plăcut să fac psihologie sau o formă de pedagogie. Dar m-a prins actoria și asta a fost.  – Diana Lupescu (ziarulmetropolis.ro)

 

 

A absolvit în 1978 Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale din București, unde l-a avut ca maestru pe Amza Pellea. A jucat pe scenele din Bacău și București (la Teatrul "Bulandra", Teatrul "Nottara" și Teatrul Mic).[1]

Diana Lupescu este căsătorită cu actorul Mircea Diaconu din anul 1980.

Piese de teatru regizate

    Fii cuminte, Cristofor! - premieră: 9 martie 2007 Teatrul George Ciprian

    Ritmuri - premieră: Teatrul Nottara

    Victoria și sirena scenografie, regizor - premieră: 17 mai 2008 Teatrul George Ciprian

    Opera de trei parale de Bertold Brecht, la Teatrul Nottara

Roluri în piese de teatru

    Astă-seară se improvizează - premieră: Teatrul Național de Televiziune

    Bertoldo la curte - premieră: Teatrul Național Radiofonic

    Castelul - premieră: 11 ianuarie 2003 Teatrul Nottara

    De trei ori dragoste - premieră: Teatrul Nottara

    Demiurgul - premieră - Teatrul Național Radiofonic

    Frumosul cotidian - premieră: Teatrul Național de Televiziune

    Jocul dragostei și al morții - premieră: Teatrul Nottara

    La Medeleni - premieră: Teatrul Național Radiofonic

    Miresele căpitanului - premieră: 28 martie 2002 Teatrul Nottara

    O inimă de aur - premieră: Teatrul Național Radiofonic

    Omul cu mârțoaga - premieră: Teatrul George Ciprian

    Oraș patriarhal - premieră: Teatrul Național Radiofonic

    Sărbători fericite - premieră: 17 ianuarie 2003 Teatrul Nottara

    Siciliana - premieră: Teatrul Național de Televiziune

    Vacanță la munte - premieră: Teatrul Național de Televiziune

    Victoria și sirena - premieră: 17 mai 2008 Teatrul George Ciprian

Filmografie

    Povestea dragostei (1977)

    Iarba verde de acasă (1977)

    E atât de aproape fericirea (1979)

    Fata Morgana (1981)

    Calculatorul mărturisește (1982)

    Buletin de București (1983)

    Siciliana (1984)

    Extemporal la dirigenție (1988)

    Campioana (1990)

Referințe

Legături externe

    Frumoasele din filmele românești

Interviuri

    "Bogația se află în suflet. Să luptam să nu moară", Ines Hristea, Formula AS - anul 2007, numărul 753

    Teatru. O întrebare, un răspuns., Alice Manoiu, Formula AS - anul 2007, numărul 784

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

”Dacă trăieşti cu dorinţa că trebuie să fii veşnic tânără şi frumoasă, că toţi bărbaţii trebuie să te iubească la infinit, că trebuie să joci cele mai importante roluri, atunci probabil că e greu. Dar dacă-ţi accepţi vârsta şi aspectul şi joci rolurile potrivite, atunci reuşeşti să-ţi dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumuseţea ei” – Diana Lupescu. .(ziarulmetropolis.ro)i

Astăzi este ziua ei - La mulți ani, Diana Lupescu!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.