Local

VIDEO | Universitatea București și Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași vor înființa centre de învățământ superior la Focșani

Ziarul de Vrancea
16 mar 2021 1915 vizualizări

Consiliul Județean Vrancea a adoptat în cadrul ședinței ordinare de luni, 15 martie 2021, două proiecte de hotărâri privind folosirea de către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, respectiv Universitatea din București, pe o perioadă de 10 ani, a clădirii și terenului aferente fostei Prefecturi Putna.

Conform celor două proiecte de hotărâri votate, Universitatea București și Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași vor primi pentru 10 ani în administrare imobilul construit la începutul secolului trecut, cu o suprafață de peste 2.500 mp, urmând ca în spațiul respectiv să funcționeze mai multe facultăți. 

Cele două prestigioase instituții de învățământ superior urmează să înființeze în acest imobil centre universitare pentru viitorii studenți din județul Vrancea, dar și din alte județe, care vor avea oportunitatea să studieze acasă sau cât mai aproape de casă. Clădirea dispune de cinci săli care se pretează pentru cursuri cu studenții, având un total de 176 de locuri, precum și de peste 40 de birouri. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea din București sunt cele mai vechi universități din România și se bucură de un important prestigiu la nivel naţional şi internaţional.

”Vrancea are dreptul la educație. Susțin deschiderea acestui județ în spectrul universitar. Intenția universităților este de a intra mai mult în domeniul educațional vrâncean, prin colaborarea cu colegiile Cuza și Unirea. Mă interesează să deschid acest județ și să avem un centru universitar la Focșani”, a spus președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma. 

Așa cum a anunțat încă de la reinaugurarea oficială a clădirii după lucrările de reabilitare care s-a întâmplat pe 24 ianuarie 2021, proiectul inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, liberalul Cătălin Toma, a avut oponenți în rândul aleșilor PSD, în special al lui Marian Oprișan, care și-a arogat meritele modernizării clădirii. De altfel și vineri 11 martie 2021 în cadrul unei conferințe de presă 4 consilieri județeni PSD au solicitat retragerea celor două proiecte de pe ordinea de zi. argumentând că imobilul ar trebui să funcționeze ca Palat al Culturii sau Palat al Copiilor. Vrerea aleșilor social-democrați din CJ Vrancea a fost reluată în țedința de luni 15 martie 2021 a respectivului for de Marian Oprișan vicepreședintele instituției și liderul grupului de consilieri PSD „Nu se pretează să fie sediul unei universități. Noi ne apucăm să dăm clădirea cu titlu gratuit lui Tudorel Toader și domnului președinte de la Universitatea București. De ce? Vă spun eu. Ei o să-și țină niște funcționari acolo ca să mai justifice niște cheltuieli în numele autonomiei universitare, iar studenții care vor învăța în secțiile celor două universități vor plăti taxe”, a spus, în ședință, Marian Oprișan.

În urma dezbaterilor, ambele proiecte au fost adoptate cu majoritate de voturi, 17 voturi pentru (consilierii din grupul PNL-USR-PLUS și ALDE), 15 voturi împotrivă (PSD) și 1 abținere (un consilier USR).

După cum se poate constata din analiza voturilor date pentru trcerea celor două proiecte actualul președinte al CJ, liberalul Cătălin Toma, reușit să obțină pentru priectele inițiate de el voturile decisive de la cei care i-au fost parteneri până acum lui Oprișan, consilierii ALDE. Mai mult în timpul ședinței de luni 15 martie 2021 , vicepreședinții Ionel Cel-Mare și Marian Oprișan s-au contrat în ședință pe acest subiect. De menționat că unul dintre consilierii USR, Ionel Carabă, a avut o opinie separată față de grupul politic din care face parte, PNL-USR-PLUS, și s-a abținut la vot, invocând argumentele lui Oprișan. 

Ambele instituții de învățământ superior vor suporta costul utilităților, paza imobilului și întreținerea pe parcursul întregii perioade de dare în folosință.

Palatul Administrativ (fosta Prefectură Putna) a fost construit în anul 1913, fiind proiectat în stilul arhitectonic tradițional romanesc.

Vizionați mai jos înregistrarea integrală a ședinței ordinare a Consiliului Județean Vrancea de luni 15 martie 2021 

 

Informații + foto+ VIDEO:Consiliul Județean Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.