Local

VIDEO + Galerie foto | Salvatorii faunei sălbatice - un proiect al ACDB Focșani

Ziarul de Vrancea
11 feb 2019 2850 vizualizări

În timp ce tot mai mulţi indivizi schingiuiesc animalele pentru propria distracţie, sunt oameni care le salvează. În timp, au ajuns să fie cunoscuţi, iar cei care găsesc o pasăre, un animal rănit sună la 112, de unde sunt îndreptaţi către această locaţie, aflată în Crângul Petreşti, la doar 2 km de Focşani. Aici, necuvântătoarele au parte de tratament, casă şi masă, după care sunt puse în libertate.

VIDEO:​Click!

În Vrancea funcţionează de ceva timp Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice, un proiect ACDB dezvoltat pentru ajutarea animalelor sălbatice rănite sau aflate în stare de pericol. Câţiva oameni cu drag de păsări şi animale, pregătiţi foarte bine pentru misiunea pe care o au de îndeplinit, sunt adevăraţi salvatori pentru necuvântătoarele aflate în pericol. În timp, au ajuns să fie cunoscuţi, iar cei care găsesc o pasăre, un animal rănit sună la 112 de unde sunt îndreptaţi către această locaţie, aflată în Crângul Petreşti, la doar 2 km de mun. Focşani. Aici necuvântătoarele au parte de tratament, casă şi masă, după care sunt puse în libertate. Iniţiativa a fost lansata  în anul 2007 cu ajutorul unui proiect Phare. Echipa mobila de  intervenţie acţionează în special în zona Vrancea şi a judeţelor din jur, dar poate interveni - în situaţii de urgenţă - şi în alte judeţe, atunci când este solicitată.

La Centrul pentru Reabilitarea Faunei sălbatice sunt în această perioadă puţini pacienţi, 4 berze, un pescăruş adus tocmai de la Galaţi, un pui de căprioară şi un urs, care îşi face somnul de frumuseţe. Grija lor o poartă un medic veterinar şi voluntarii, secondaţi de un reprezentant de la mediu. Medicul veterinar spune că stă cu „pacienţii” săi cam 2-3 ore pe zi, dar în perioadele de vârf, mai ales prin luna mai, când apar puii, nu pleacă casă până nu rezolvă toate cazurile, unul mai dificil ca altul.

„Cel mai deosebit caz a fost un pelican. Având în vedere zona, teoretic nu prea ar fi avut ce să caute aici. Am avut vidre, am avut râşi, lebede o grămada, urşi”, ne-a spus dr. vet. George Vlad, cel care le poartă de grijă animalelor şi păsărilor rănite.

Cele 4 berze se bucură de toata atenţia primind zilnic o porţie consistentă de peşte. Chiar dacă se simt bine acum, vor rămâne aici până în primăvară.

„Una dintre ele este lovită la o aripă şi nu poate zbura. Două dintre ele sunt electrocutate. Datorită timpului petrecut aici au pierdut zborul cu celelalte surate către zone mai calde.”

Un alt „pacient” ajuns la Centru în stare critică, a fost o lebădă. Prinsese în cioc o lingură de pescuit ştiuca.

„A trebuit să-i facem o mică operaţie, să-i scoatem cârligul acela triplu din cioc. A stat la noi foarte puţin, 2 zile...”, ne-a mai spus domnul doctor George Vlad.

Cel mai mic pacient a fost un pui de căprioară, pe care au hrănit-o cu biberonul. Acum stă în ţarc unde se simte ca în mijlocul pădurii urmând ca în luna mai să fie eliberată. Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice din Vrancea tratează toate cazurile care ajung aici rezolvând deseori situaţii dramatice.

„Prin suprafaţa mare pe care o deţine şi prin logistica pe care o are, Centrul poate găzdui simultan mai multe animale şi ceea ce este important, poate să deservească tot felul de cazuri de la toate categoriile de animale”, a spus şi domnul Silviu Chiriac, Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea.

Din 2007  şi până în prezent Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice - ACDB - a tratat aproximativ 350 animale sălbatice rănite sau bolnave, în majoritatea cazurilor animale care au fost direct afectate de intervenţia oamenilor: laţuri de braconaj, accidente auto. Oamenii de aici s-au descurcat admirabil acum însă au nevoie de ajutor.

Cum te poţi implica în acest proiect? Simplu, descurajează orice activitate de braconaj, anunţă autorităţile în cazul în care ştii de vreo activitate de braconaj împotriva animalelor sălbatice, contactează Centrul pentru Îngrijirea Faunei Sălbatice, dacă ştii  vreun animal accidentat, rănit  sau aflat în pericol.

Direcţionează cei 2 la suta pe profit către ACDB pentru dotarea  centrului cu toate echipamentele şi personalul necesar îngrijirii corespunzătoare a animalelor.Mai multe detalii pe www.acdb.ro   ( Janine VADISLAV )

Citește și articolul postat aici: https://www.click.ro/news/national/vi...


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.