Local

VIDEO | Trista poveste a trufelor din satul Rașca-Gura Caliţei într-un reportaj „Asta-i Romania!” - Kanal D

Ziarul de Vrancea
15 feb 2022 6308 vizualizări

„Un tărâm al avuției într-unul dintre cele mai sărace județe din România! Iată cel mai pun exemplu al paradoxului: țară bogată, popor sărac!” acesta a fost titlul video-reportajului despre trista poveste a trufelor din satul Raşca-Gura Caliţei în cadrul emisiunii „Asta-i Romania!”, difuzată la Kanal D

Echipa emisiunii „Asta-i România!” a postului de televiziune Kanal D a ajuns duminică, 6 februarie 2022, în satul Rașcă din județul Vrancea, unde a descoperit ce avuții se găsesc în pădurile vrâncene. Avem toate resursele naturale că să nu depindem de nimeni și totuși preferăm să plecăm în lumea largă pentru o pâine mai bună! Cel mai bun exemplu al paradoxului țară bogată, popor sărac, vine dintr-un sat din județul Vrancea. Pădurile la ei sunt pline de trufe, acele ciuperci rare și foarte scumpe, cunoscute drept diamantele negre din bucătăria de lux! Minunățiile naturii nu sunt culese de localnici ci de speculanți clandestini, care le vând apoi cu bani grei pe piață neagră!

Un tărâm al avuției într-unul dintre cele mai sărace județe din România

O echipa a emisiunii Asta-i România a ajuns în satul Rașca, unul dintre cele zece sate răsfirate pe dealurile vrancene, ce aparțin de comunua Gură Caliței, din județul Vrancea.

Întreg tabloul lasă impresia că ți s-așterne la picioare un tărâm al avuției și nu unul dintre cele mai sărace județe din România, Vrancea, unde la nivelul ierbii realitatea e cu totul altă! Unde totul este gri și oamenii cară apă în găleți de la fântână, pe ulițe pline de mocirla.

Zona este mereu sub amenințarea alunecărilor de teren, însă cea mai mare calamitate pentru acești săteni este clasa politică. Guvernanții care n-au avut niciodată ochi pentru ei.

Săraci au fost de când se știu, dar ceea ce n-au știu niciodată e că trăiesc pe o mînă de aur, pădurea de la marginea satului lor este una dintre puținele din România care abundă în trufe, un adevărat tărâm al făgăduinței pentru cunoscătorii care știu că un kilogram de trufe se vinde pe bani grei.

Pe aceste meleaguri pădurile sunt pline de trufe, acele ciuperci rare și extrem de scumpe care se folosesc în bucătăria de lux și sunt supranumite și diamantele negre. Se pare însă că trufandalele nu sunt culese de săteni, ci de anumit speculanti clandestini care reușesc să le comecializeze pe piață neagră pe sume enorme de bani.

Localnicii au observat că de ceva timp străinii le calcă teritoriile și în cele din urmă au intels ce anume caută acei indivizi.

Chiar și primarul comunei Gura Caliței este revoltat de această situație, însă nu are cum să-i oprească pe străinii care vin constant să culeaga trufele din paduri. Astfel, sătenii săraci din acele ținuturi stau pe o mînă de aur însă nu pot decât să își plângă sărăcia și necazurile.

Urmăriți în VIDEO de mai jos reportajul difuzat în cadrul emisiunii „Asta-i Romania!”, pe postul de televiziune Kanal D

Citiți și:Foto | Trufele, „mina de aur” de care nimeni n-a ştiut şi trista lor poveste. Pacostea vrâncenilor din satul Raşca-Gura Caliţei


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.