VIDEO | Taxa de iluminat public instituită din 2025 în municipiul Focșani contestată-n instanță. Trebuie să o plătească și nevăzătorii?
În ședința de joi, 30 ianuarie 2025 Consiliului Local, au avut loc noi discuții pe subiectul taxei de iluminat public instituită de la începutul anului 2025 în Municipiul Focșani. Aceasta a fost contestată în instanță. Trebuie să o plătească și nevăzătorii? Despre toate acestea citiți în continuare în aricolul publicat de cotidianul nostru
Taxa pentru iluminatul public din Focșani, contestată în instanță
Începând cu 1 ianuarie 2025, municipiul Focșani a introdus o taxă specială pentru iluminatul public, o măsură care a generat nemulțumiri și controverse în rândul locuitorilor. Principala acuzație adusă autorităților locale de către contestatari este lipsa unei dezbateri publice oficiale înainte de implementarea taxei.
Meluș Nazâru, fostul șef al Serviciului de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Focșani, a ales să conteste taxa în instanța de contencios administrativ. Acesta cere anularea taxei, argumentând că modul de calcul nu respectă prevederile Codului Fiscal și că decizia autorităților locale nu a fost adoptată în mod transparent.
Următorul pas: decizia instanței
Pe 11 februarie 2025, instanța va analiza cererea de suspendare a taxei. În cazul unei decizii favorabile contestatarilor, Primăria ar putea fi obligată să înceteze încasarea taxei până la soluționarea definitivă a cazului.
Plângere oficială și acțiune în instanță
Joi, 30 ianuarie 2025, în cadrul unei ședințe a Consiliului Local Focșani, s-a discutat o plângere prealabilă depusă de o focșăneancă, prin care a solicitat clarificări privind modul de calcul și legalitatea taxei. Primăria urmează să răspundă oficial în termenul stabilit de lege.
Ce spune Primăria Focșani?
Reprezentanții Primăriei susțin că taxa este necesară pentru mentenanța rețelei de iluminat public și că impactul asupra populației este minimal, fiecare locuitor urmând să plătească doar 0,25 lei pe zi. De asemenea, autoritățile locale au precizat că fondurile colectate vor fi utilizate exclusiv pentru întreținerea sistemului de iluminat public.
Discuții în ședința Consiliului Local al Municipiului Focșani de joi 30 ianuarie 2025 despre taxei de iluminat public
Citiți și vizionați în continuare tot ceea ce s-a discutat în ședința Consiliului Local al Municipiului Focșani de joi, 30 ianuarie 2025, la punctul de pe ordinea de zi referitor la plângere prealabilă acțiunii în instanța de judecată împotriva taxei de iluminat public, contestând modul în care aceasta a fost introdusă de autoritățile locale, depusă de către o locuitoare a municipiului
Consilierul Local PSD Traian Negulescu, viceprimar al Municipiului Focșani în mandatul 2024-2028, președintele de ședință: O să-i dau cuvântul doamnei secretar general să ne facă o scurtă prezentare și în acest timp pot să-i rog pe colegi să meargă să voteze.
Secretarul General al Municipiului Focșani Marta Carmen Ghiuță: Doamna Tudora Aniela a formulat plângere prealabilă împotriva hotărârii de Consiliu 501 din 16 decembrie 2024 privind stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale și alte taxe aseminate a acestora, precum și amenzilor aplicabile în anul fiscal 2025, conform căreia s-a stabilit o majorare semnificativă a unor taxe și impozite, precum și plata unei taxe speciale de iluminat public stradal. În plângere petenta a apreciat faptul că nu au fost respectate prevederile legii 52 pe 2003 privind transparența decizională în administrația publică, respectiv articolul 7. Așa cum reiese din informarea pe care am anexat-o la dosarul dumneavoastră de ședință, proiectul de hotărârea a fost în transparență mai mult de 10 zile, deci au fost respectate prevederile legii 52 pe 2003. De asemenea, a făcut o serie de afirmații față de obligativitatea Consiliului Local de a institui această taxă. Așa cum am arătat de nenumărate ori, așa cum a fost legea specială, legea iluminatului public 230 pe 2006 obligă Consiliul Local să stabilească taxe de iluminat public. Urmează să ne spuneți punctul noastră de vedere cu privire la plângerea prealabilă formulată.
Consilierul Local PSD Traian Negulescu, viceprimar al Municipiului Focșani în mandatul 2024-2028, președintele de ședință (n.r. adresându-se consiierului local PNL, Liviu Macovei): Înțeleg că aveți un punct de vedere, deși ați votat proiectul, Nu? Nu l-ați votat? Nu, scuzați-mă! Vă rog. Eu știu că ați votat.
Consilierul local PNL, Liviu Macovei: Eu știu că nu! Doar domnii de la AUR care au ieșit viceprimari, au votat. Noi nu. Și cu domnul Tănase, care și-a greșit locul, că e dincolo, la PSD. Lăsând gluma la o parte, am să precizez câteva elemente în legătură cu acest plângere prealabilă. Ce se putea face? Am văzut că domnul primar a ieșit în public și a spus că este impusă de Curtea de Conturi, știm replica. Ok, putem respecta legislația așa cum ne-o spun cei care vin în control la noi. Ceea ce am fi putut să evităm, domnule primar și aș vrea să o facem anul acesta, este să nu mărim taxele și impozitele. Dacă n-am fi mărit cu 10% cât e rata inflației, poate această taxă de iluminat ar fi fost mai mică și mai ușor digerabilă. Și vă citesc un articol din legea numărul 227 pe 2015, în care categoric nu înseamnă că am fi încălcat legislația. Dar cred că o putem respecta în litera ei și nu neapărat în spirit. Și anume: Articolul 491. Indexarea impozitelor și taxelor locale. <<În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale care constă într-o anumită sumă în lei, sau care este stabilită pe bază unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual până la data de 30 aprilie de către consiliile locale, ținând cont, scuzați-mă, de rata inflației pentru anul fiscal anterior comunicate pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.>> Categoric că, ceea ce am făcut noi este în regulă. Dar anul acesta vă recomand să venim cu acest proiect până la data de 30.04.2025. Astfel încât și cetățenii Municipului Focșani și societățile comerciale să fie pregătite pentru 2026 cu ce taxe și impoziteau de plată. Din păcate, acest proiect, după cum nu-și amintește domnul președinte (n.r. președinte de ședință în Consiliul Local al Municipiului Focșani), a fost votat pe data de 16 decembrie 2024. Când o anumită parte a colegilor noștri au considerat că vor avea succes și n-au avut și au votat acest proiect. Vă reamintesc, grupul PNL a votat contra măririi taxelor și impozitelor sub această formă. Vă mulțumesc!
Consilierul Local PSD Traian Negulescu, viceprimar al Municipiului Focșani în mandatul 2024-2028, președintele de ședință: Mulțumesc și eu! Dacă mai sunt alte comentarii. Domnul Ciobotaru, vă... Ciobotaru, mă scuzați. Ciu. Ciu. Ciubotaru.
Consilierul local AUR Ștefan Ciubotaru: C-am făcut aceasta, taxa am făcut-o !Problema este cum o gestionăm. La ora actuală, pe foarte multe străzi din Focșani, la ora 3:00 după amiază (n.r. ora 15:00) ard becurile de iluminat. La 9 :00 dimineața ard becurile de iluminat. Ne batem în joc de acești bani pe care le colectăm din taxe sau îi gestionăm ca lumea?
Consilierul Local PSD Traian Negulescu, viceprimar al Municipiului Focșani în mandatul 2024-2028, președintele de ședință: Da, vă mulțumesc! Domnul primor!
Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focșani: Da, dacă-mi permiteți! Este o problemă mai veche, tocmai ceea ce ați votat la proiectul numărul 5. Este vorba despre această modernizare care este într-o continuitate, să spunem așa. Până la momentul în care vom avea lămpi moderne pe LED, în primul rând, și monitorizate prin sistem de telegestiune. Până în acel moment, toate aceste activități de verificarea modului cum funcționează, pe anumite tronsoane, sistemul de iluminat public, se poate face ziua în tensiune. Dacă dumneavoastră schimbați un bec acasă și nu aprindeți să vedeți dacă l-ați schimbat corect sau nu, nu vă puteți da seama dacă funcționează sau nu funcționează. Pe anumite tronsoane, punctul de aprindere este la o anumită distanță și nu se poate aprinde doar un stâlp. Sistemul de telegestiune tocmai acest lucru va face. Vom putea observa fiecare stâlp, modul cum funcționează, dacă funcționează sau nu funcționează. Și atunci vom putea interveni punctual, fără să mai fim nevoiți să aprindem iluminatul pe un tronson mult mai lung. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, văd că deși ați votat și vă mulțumesc că ați votat, n-ați înțeles ce ați votat. Este o altă problemă, această taxă nu acoperă consumul de energie electrică. Această taxă acoperă doar cheltuielile de întreținere. Ce înseamnă întreținere? Înseamnă schimbatul unei lămpi, a unui bec, înseamnă schimbatul unui stâlp în cazul în care s-a defectat sau s-a lovit. Schimbarea unei instalații, schimbarea unor elemente, componente ale sistemului de iluminat sau întreținerea lor. Și bineînțeles, extinderea rețelei de iluminat pe anumite zone. Vă dau un singur exemplu. În baza acestui contract de mentenanță, tot cartierul Mândrești a fost modernizat cu lămpi pe LED. De aceea, suma respectivă din contractul de mentenanță este o sumă mai mare. Pentru că se acoperă și anumite investiții care nu sunt finanțate din alte surse de finanțare, cum ar fi fondurile europene sau de la Agenția de Protecție a Mediului. Dar, repet, acest răspuns l-am dat de fiecare dată tuturor cetăținilor. Am discutat de fiecare dată cu societatea care, în acest moment, ne asigură serviciile de mentenanță. Problema este una singură. Când, dacă ar fi să lucreze noaptea când sistemul este funcțional, atunci costurile de mentenanță ar fi și mai mari. Pentru că vom fi obligați să achităm, de fapt societatea respectivă va achita salarii mai mari cu sporul de noapte aferent. Și automat, aceea cheltuială se va răstrânge asupra bugetului local. Deci, și într-o formă și în alta. Ori că lucrează societatea de mentenanță noaptea, când funcționează sistemul de iluminat și atunci va trebui să plătim un cost mai mare pentru mentenanță. Sau mergem pe iluminat care durează maxim o oră, două, pe un anumit troson, cât au dumnealor nevoie, ca să verifice dacă au reparat și au înlocuit toate lâmpile arse. Vă mulțumesc! Sper că ați înțeles și de data aceasta explicația pe care am dat-o de nenumărate ori.
Consilierul Local PSD Traian Negulescu, viceprimar al Municipiului Focșani în mandatul 2024-2028, președintele de ședință: Domnul consilier Romeo Stoica, aveți cuvântul!
Consilierul local Forța Dreptei(FD), Romeo Stoica: Mulțumesc frumos! Domnul primar!Dragi colegi consilieri! Am și eu o întrebare. Și nu vă ascund faptul că nemulțumirea vis-a-vis de această taxă pe iluminat în rândul comunității este foarte mare. Dar noi, încă eu cel puțin, nu știu formula de calcul. Cum este aplicată și impozitată această taxă de iluminat? Sunt convins că colegii de la PSD știau despre această formulă. Dar am rugămintea la colegii de la AUR și la colegul Nicu Tănase să ne explice. Dacă ei, la momentul când au votat această taxă, cunoșteau formula. Și vă rog frumos să nu-mi spuneți de faptul că a venit Curtea de Conturi, că ne-a obligat să ne-a impus această taxă. Deci vă rog frumos să ne dați o explicație, ținând cont că ședința este live, este televizată, dar nu nouă personal, cetăținilor din municipul Focșani. Mulțumesc frumos! Îi rog, pe dânșii să răspundă
Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focșani: Dacă îmi permiteți. Este grav, domnule consilier (n.r. adresându-se consilierului local Forța Dreptei-FD-, Romeo Stoica), pentru că sunteți într-o asemenea necunoștință de cauză. Proiectul a fost pus în dezbatere publică. Proiectul are o anexă specială în care este stipulat modul cum se calculează acest impozit. Este 0,03% din valoare impozabilă a imobilului deținut în proprietate de o persoană fizică sau juridică. E simplu.
Consilierul local Forța Dreptei(FD), Romeo Stoica: Mulțumesc frumos, domnule primar!
Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focșani: Și dacă e, revin și la ceea ce a afirmat domnul consilier Macovei. Domnul consilier, indexarea nu s-a făcut la valoarea de impozitare a clădirii. S-a făcut la procentul aplicat pentru clădirile respective, ca să ne înțelegem. Deci nu indexăm cu 10,4% valoarea impozabilă. Domnul consilier a spus că dacă nu aplicam acea indexare, atenție ce a spus domnul consilier, dacă nu se aplica acea indexare, taxa de luminat e mai mică. Nu are nici o legătură. Așa ați spus. Sau cel puțin eu așa am înțeles. Dacă am înțeles eu greșit, îmi pare rău!
Consilierul Local PSD Traian Negulescu, viceprimar al Municipiului Focșani în mandatul 2024-2028, președintele de ședință (adresându-se consilierului local Liviu Macovei): Domnul Liviu, numai puțin! Aveți răbdare!
Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focșani: Eu o să dau acum colegilor mei de la Tehnic materialul pe care l-am transmis și la ANRE. Și o să vi-l dau și dumneavoastră tuturor pe grupul de consilieri locali. Să vedeți că chiar dacă eu sunt acuzat, că sunt <<minciunos ordinar>>, cum spun unii și alții, dar eu, credeți-mă că mă bat împreună cu colegii mei cu Curtea de Conturi. Și o să rog să-l puneți pe slide. Am trimis pe grupul de cele.(n.r. adresându-se consilierului local Forța Dreptei-FD-, Romeo Stoica) Îți trimiți și ție dacă vrei. Da? Dar vă citesc foarte clar din decizia Curții de Conturi din 2021 unde spune foarte clar, sau 2022, stai să ved, o găsesc imediat, în care ni se spune foarte clar ce avem de făcut. Am spus-o și în dezbaterea publică și o mai spun de un milion de ori până fiecare va înțelege. Că nu este un moft al lui Misăilă sau altor colegi din... Da? Deci, Curtea de Conturi a României a desfășurat misiunea de audit financiar asupra situațiilor financiare și a fost pentru exercițiu financiar încheiat în 31 decembrie 2022. Și la un moment dat, imediat, vă dau articolul în care se vorbește foarte clar despre această taxă. Imediat o să găsesc și o să vă dau. Spune așa, Curtea de Conturi: În scopul constituirii, spune imediat, vorbește aici, în primul rând, despre salarizare. Tocmai ce am discutat mai devreme de salarii, de... <<Nu au fost asigurate resurse financiare prevăzute de lege pentru acoperirea integrală a cheltuielor aferente efectuate pentru întreținea și funcționarea serviciului public de salubrizare pentru finanțarea acestora, fiind utilizate resurse ale bugetului local, care nu puteau avea această destinație. În perioada 1 ianuarie 2022, 29 septembrie 2022, Directia de Dezvoltare, Serviciul Public, a cheltuit o anumită sumă. Resursele financiare utilizate pentru efectuarea cheltuielor au fost asigurate din bugetul de venituri și cheltuielile ale DDSP Focșani, pe baza creditelor bugetare aprobate. În scopul constituirii acestor resurse, nu a fost instituită o taxă specială pentru asigurarea finanțării serviciului de salubrizare în cazul prestațiilor efectuate în beneficiu întregii comunități locale, în considerare cu prevederea art. 26 alliniatul 1 litera b din legea 101 a serviciului de salubrizare a localităților, în vigoare până la data de 29 septembrie 2022 și ale art. 30 din legea 273 a finanțelor publice locale.>> Și ce îmi dă dispoziție? <<Către conducerea UAT Focșani: Identificarea resurselor prevăzute de lege pentru acoperirea integrală a cheltuielor efectuate pentru întreținerea și funcționarea serviciului public de salubarizare aferente prestațiilor efectuate în beneficiu comunității >>și așa mai departe. Stabilirea obligațiilor fiscale reprezentând taxă specială, taxă de salubrizare, o dau ei în paranteză, datorată bugetului local de către utilizatorii fără contracte ai serviciului public de salubrizare. Deci asta este o dată pe salubrizare.Și e același lucru (n.r. în cazul taxei pe iluminat public), dar nu-l găsesc acum. Dar o să caut și o să-l găsesc. Dar v-am transmis tot materialul ca să-l puteți citi, să vedeți deciziile Curții de Conturi. Și bineînțeles hotărârile instanței. Pentru că noi am acționat în instanță și am solicitat anularea acestei decizii a Curții de Conturi (n.r. privind instituirea texei pe iluminat public în Municipiul Focșani). Dar din păcate ne-a fost respinsă acțiunea și în 2024 a rămas definitivă și revocabilă hotărârea (n.r. privind instituirea texei pe iluminat public în Municipiul Focșani). Și din acest motiv nu am mai avut posibilitatea să revenim asupra acestei situații. Și a trebuit să vă propun adoptarea acestei hotărâri (n.r. în Consiliul Local al Municipiului Focșani). Pentru că altfel am fi fost cu toții buni de plată. Și nu cred că cineva așa ar dori să aducă bani de acasă. Cu toate că nu este o bucurie pentru nimeni să instituim aceste taxe. Nici mie nu convine să... Sincer, dar n-am avut altă soluție în acest context.
Consilierul local Forța Dreptei(FD), Romeo Stoica: În acest document al Curții de Conturi se precizează și cât trebuie să fie taxa? Sau spune că trebuie să adunăm niște bani?
Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focșani: Legea spune că trebuie să identificăm resursele necesare pentru acoperirea integrală a cheltuielor de întreținere a sistemului de iluminat. Făcând un calcul, 35.000 de imobile, împărțind suma de 3.800.000 sau cât a fost anul trecut, la 35.000 de imobile, ne-a rezultat o sumă medie pe imobil. Și atunci a trebuit să aplicăm un principiu de solidaritate și de echitabilitate. Și totodată de repartizare a colectării serviciilor în funcție de... Uitați că am găsit, la pagina 6 din 22. Pagina 6 din 22. La decizia din 2021, dacă puteți să-mi o dați. Unde se spune foarte clar aici:< <Referitor la serviciul de iluminat public. În anul 2020, UAT Focșani efectua cheltuieli și plăți pentru întreținerea și funcționarea serviciului de iluminat public în sumă totală de 199.457 de lei>>. În acel moment, în anul 2020, din ce îmi aduc eu aminte, nu aveam un contract de delegarea serviciului, de mentenanță pentru iluminat public. Se făcea prin Direcția de Dezvoltare. Iar Direcția de Dezvoltare nu avea angajați care să facă și servicii de extindere și modernizare a sistemului. Era, practic, doar un serviciu de schimbat becuri și atât. Și, spune așa, <<în anul 2020, s-au efectuat plăți de 199.457. În urma efectuării (n.r. controlului Curții de Conturi) s-a constatat faptul că UAT Focșani nu și-a asigurat resursele financiare prevăzute de lege pentru acoperirea integrală a cheltuielor susmenționate. În acest scop, nu a fost instituită o taxă specială conform prevederilor legale.>> Da? La nivelul UAT, nu este condusă evidența la zi a tuturor operatorilor și în lipsa evidenței, spune și aici, acte normative încălcate. Și aici prevede.<<Legea 230 pe 2006, a serviciului de iluminat public, cu modificările și completările ulterioare, articolul 5, articolul 10, articolul 31, articolul 33, indice 1 și articolul 34.>> Descrierea erorii? Nu. Și cam atât. Deci, lucrurile sunt simple și foarte clare. Toate materialele vi le-am pus la dispoziție, toate deciziile, Curții de Contri. Și bineînțeles, și hotărârea judecătorească. Și, dacă vreți, le putem și publica că sunt, oricum, documente publice și nu avem niciun fel... N-avem nimic de ascuns. Da? Vă mulțumesc!
Consilierul local Forța Dreptei(FD), Romeo Stoica: Mulțumesc frumos! Mai am o întrebare. Curtea de Conturi nu impune. Unde scrie în actul de control de la Curtea de Conturi că trebuia să fie 0,3% din valoarea imobilului? De ce la Garoafa e 3 lei pe gospodărie și nu se ține cont de metri pătrați? De ce la Petrești este doar 2 lei pe gospodărie? Eu, oricum, vă mulțumesc pentru răspunsuri. Aș fi vrut răspunsurile de la colegii de la AUR și de la colegul Nicu Tanase care, rândul trecut, au votat această taxă de dragul de a vota-o. Mulțumesc frumos!
Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focșani (adresându-se consilierului local Forța Dreptei-FD-, Romeo Stoica): Dumneavoastră, comparați o comună cu municipiul reședință de județ. Pe de o parte. Pe de altă parte, dumneavoastră, spuneți că este o taxă pe gospodărie. Vă dau un alt exemplu. Mai simplu. Uitați-vă la colegul dumneavoastră, doamna Tătaru, că văd că sunteți pregătită să luați cuvântul, de la Bacău, de la USR (n.r primarul municipiului Bacău Stanciu-Viziteu). Primarul meu, primarul colegul meu, da? Omologul meu de la Bacău. 365 de lei pe apartament, taxă de salubrizare, apare în declarația oficială și publică și de presă făcută de domnul primar în decembrie 2024 când s-a instituit o taxă de genul acesta (n.r în municipiul Bacău). În care se menționează faptul că sunt recuperate toate cheltuiele cu privire la salubrizare stradală, ceea ce dumneavoastră astăzi n-ați vrut să votați. Mulțumesc tuturor colegilor care au votat totuși această taxă! Nu o taxă, tarif. Deci vorbim de salubrizare stradală, de dezinsicție, deratizare, deszăpezire și întreținere de iluminat public. 365 de lei pe apartament (n.r în municipiul Bacău), pe fiecare, doamnă! 365 de lei la Bacău, pe fiecare apartament, indiferent că este locuit sau nu este locuit. Însă, noi instituim o taxă pentru iluminat, discriminatorie! Vă rog frumos, n-aveți cuvânt.
Consilierul local USR Alexandra Tătaru: Dumneavoastrp dați exemplu de o taxă care cumprinde mai multe servicii publice la Bacău. Deci nu facem confuzii, domnul primar, chiar ne credeți că sunteți proști?
Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focșani: Noi am respectat un principiu care a stat la baza, și dați-mi puțin răspunsul dumneavoastră la întâmpinare (n.r. răspunsul Secretarului General al Municipiului Focșani la plângerea prelabilă a locuitorei municipiului care se disculpă în ședința CL) Este un principiu al echității și al proporționalității sarciniI financiare. Proporționalitate însemnând dacă eu am o casă sau cineva are o casă de 100.000 de euro, plătește 0,03%. Dacă are o casă de 50.000 de euro, plătește 0,03%. Este direct proporțională cu posibilitatea.
Consilierul local USR Alexandra Tătaru: Adică dacă este mai scumpă casa intră mai multă lumină sau cum?
Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focșani: Nu v-am înțeles, pentru că vorbiți peste mine. Eu nu pot să fac un asemenea dialog.
Consilierul Local PSD Traian Negulescu, viceprimar al Municipiului Focșani în mandatul 2024-2028, președintele de ședință: Haideți, vă rog frumos, să vorbim civilizat, vă respectăm.
Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focșani: Articolul 3 din Legea 227/ 2015, privind codul fiscal cu modificările și completările ulterioare, prevede următoarele lucruri. << Justeția impunerii sau echitatea fiscală asigură ca sarcina fiscală a fiecărui contribuabil să fie stabilită pe baza puterii contributive, respectiv în funcție de mărimea veniturilor sau a proprietăților acestuia. Deci am respectat în tocmai prevederile legale privind modalitatea de calcul a acestei taxe. Nu cred că este normal. Ceea ce este opinia mea. Nu vreau să critic pe nimeni. Dar nu este normal să stabilim o taxă fixă, mare, cum s-a făcut la Bacău! 365 de lei și pentru o garsonieră, 365 de lei și pentru o casă de 550 de metri pătrați cum esta a lui Ion Ștefan (n.r. fostul deputat de Vrancea) Hai să fim realiști! Fiecare, cred că, poate să înțeleagă lucrurile așa cum stau. Și este o taxă...Domnul consilier Stoica, este o taxă prin care ni s-a impus prin lege. Curtea de Conturi vine doar și controlează să vadă dacă noi am respectat prevederile legale. Și ne-au spus în felul următor:<<Dacă nu respectați prevederile legale respective, noi putem veni la următorul control și să spunem că ați prejudiciat bugetul local cu suma respectivă>>. Asta face Curtea de Conturi.
Consilierul local Forța Dreptei(FD), Romeo Stoica: Domnule primar, eu pot să fiu de acord cu dumneavoastră. Dar în condițiile în care noi, de la o ședință la alta, tot impunem noi taxe, noi taxe, Guvernul vine cu <<Ordonanța trenuleț>> îngheață salarii, îngheață pensii, medicamentele s-au scumpit. Vă gândiți că sunt pensionari pe care îi condamnăm la moarte? Impozitul pe clădirile nerezidențiale, codul fiscal spune, marja de impozitare între 0,2% și 1,3%. La Focșani a fost 0,5%, 0,6%, acum plătim 1,3%. Maxim. Dacă legea ar fi permis 2-5%, am fi plătit 5%? Am și o întrebare. Mulțumesc!
Consilierul local USR Alexandra Tătaru: Și vă rog să-mi dați și mie voie să vorbesc.
Consilierul Local PSD Traian Negulescu, viceprimar al Municipiului Focșani în mandatul 2024-2028, președintele de ședință: Păi vă dau de asta să-i spunem și noi domnului... Stați o secundă că domnul Stoica spune aici cu <<ordonanța trenuleț>> oprește, limitează salariile în sistemul bugetar. Nu cred că e o problemă asta.
Consilierul local USR Alexandra Tătaru: S-a vorbit și despre stoparea creșterii taxelor și impozitorilor. Parcă așa am auzit noi.
Consilierul Local PSD Traian Negulescu, viceprimar al Municipiului Focșani în mandatul 2024-2028, președintele de ședință (n.r. adresându-se consilierului local USR Alexandra Tătaru): Da, da, aveți cuvântul acum doamnă
Consilierul local USR Alexandra Tătaru: Mulțumesc! Două situații.Să zicem că pe o stradă sunt două case. Mă rog, sunt mai multe, dar ne referim la două case de valori diferite. Una de 100.000 de euro și una de 20.000 de euro. Deși evaluarea acestora, bineînțeles, se face în mod oficial de către evaluator. Dar să presupunem că în casa de 20.000 de euro stă o bătrânică cu o pensie de 350 lei pe lună. Iar în casa de 100.000 de euro stă un mare politruc. Bineînțeles că politrucul nu are nicio problemă să plătească taxa de iluminat, așa cum ați prevăzut-o dumneavoastră în proiectul de hotărâre. Dar ce vina are bătrânica aceea care, atunci când era persoană activă și-a achiziționat și și-a permis să-și achiziționeze o casă pe 100 de metri pătrați, cât este acolo? Și ce vina are acum să-i puneți dumneavoastră penalități că nu reușește să plătească o taxă de iluminat public de o valoare extraordinar de mare, mai mare decât pensia sa? Pe de altă parte, spuneați de primarul de la Bacău care a introdus taxa de 365 de lei. Păi dumneavoastră ați spus exact ce cuprinde acea taxă. Și eu v-am spus în ședința din 16 decembrie 2024, atunci când m-am opus acestui proiect și acestei taxe pentru iluminatul public. V-am propus să impuneți tuturor cetățenilor o taxă fixă pentru toate serviciile publice, nu doar pentru iluminat. Nu separat salubrizare, să aibă domnul noul director și dumnealui o pâine de mâncat! Nu domnilor cărora le externalizați serviciul de întreținere a spațiilor verzi, cu milioane și milioane de lei! Nu domnilor de la iluminat public și mentenanță, da, care încasează peste 200.000 de lei pe lună, mentenanță! Deci dumneavoastră luați pielea cetățenilor și în mod discriminatoriu și spuneți că nu sunteți vinovat, ci Curtea de Conturi vă impune?! Nu, nu vă impune Curtea de Conturi!Iar dacă voiați să aplicați legea în vigoare din 2006 și până în prezent, o făceați cu mult înainte să preluați un alt mandat. Acum v-ați trezit cu majoritate în Consiliul Local și faceți abuzuri peste abuzuri! În ceea ce privește plângerile înaintate de doamna Tudor, vă reamintesc, doamna Secretar General, că sunt două plângeri diferite. Una care se referă la taxele și impozitele respective și o alta la anexa 12. Strict să explicați cu ce metodă ați stabilit taxa de 204 lei de apartament la ANL. Răspunsul acesta nu a venit din partea dumneavoastră. Sunt niște informări standard, evazive, care nu explică mai nimic. Asta ce mi-a transmis și doamna și am și citit în documentele pe care dumneavoastră le-ați prezentat pe grup. Vă mulțumesc. Deci, în concluzie, eu și alți cetățeni, domnule primar, vă propunem să fiți onest să fiți așa cum spuneți, că sunteți solidar și faceți nu știu ce chestii corecte. Nu le faceți deloc. Eu zic să renunțați la această taxă, pentru că, apropo, ce am uitat să vă spun, ați pus nevăzătorii pe drumuri, nu i-ați scutit de această taxă. Și ați mai spus și Serviciului de Taxe și Impozite (n.r. al Primăriei Focșani) să spună acestor cetățeni să depună cerere de scutire. Cum să puneți persoanele cu handicap pe drumuri să depună cerere de scutire de taxe și impozite? Este inadmisibil așa ceva!
Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focșani ( n.r. adresându-se consilierului local USR Alexandra Tătaru): Mă văd nevoit să clarific puțin <<încârlionțarea>> asta de informații pe care dumneavoastră o percepeți așa ca părul dumneavoastră care e vâlvoi astăzi, dar nu mai contează. Mi se pare că trăim așa, într-o <<eră a nopții, a minții întunecate>>!. Oameni buni! Până acum am fost criticat că, eu n-am înțeles, poate mă lămuriți dumneavoastră, legat de taxa asta cu salubrizarea. Eu tot n-am înțeles ce a vrut să spună. Că taxa respectivă n-am pus-o pe salubrizare și am obținut în 2022 modificarea legislației pentru a nu mai fi obligați să impunem taxă pe salubrizare stradală?! În 2017, în primul an de mandat al meu, de fapt 2016, dar în 2017 când am fost la sfârșitul 2016, am vrut să institui <<taxa de habitat>> care conținea exact aceste elemente. Salubrizare stradală, măturat stradal, dezăpezire și iluminat. A fost o întreagă dezbatere la momentul respectiv, am înțeles punctul de vedere al tuturor cetățenilor Municipului Focșani și al consilierilor locali și am renunțat la acel proiect. În 2018 când a venit Curtea de Conturi și vă rog frumos să verificați și să scoateți acel punct de vedere din decizia 2018, chiar invocă Curtea de Conturi faptul că eu am inițiat acest proiect de hotărâre de <<taxă de habitat>>. Dar care nu a fost dus până la bun sfârșit, adică trebuia să vin cu el pe ordinea de zi în fața consilierilor locali să-l supun aprobarii. Dar atunci eu mi-am asumat și am spus nu se mai supune la vot acest proiect. Și l-am retras de pe ordinea de zi. Și am fost criticat în decizia Curții de Conturi din 2018 pentru acest motiv. Vă rog, puneți (n.r. pe slide în ședin'a de CL) și decizia din 2018. Este una din anexele la adresa respectivă. Și ulterior au menținut în fiecare an când au venit în control, 2019, 2020, 2021, 2022, au menținut acest subiect în dezbatere. Că noi nu respectăm legea, că noi nu aplicăm această taxă specială pentru a recupera impozitele și taxele, să recuperăm cheltuielile cu salubrizarea și cu iluminatul public, salubrizarea stradală și iluminat public. Și iată că am ajuns, după șase ani de judecăți, să rămână definitivă și revocabilă decizia Curții de Conturi. Întrebați toți juristii din lume că neaducerea la neplinire sau nepunerea în aplicarea a unei decizii a Curții de Conturi putea să atragă direct atragerea răspunderii mele penale și materiale. Pentru că eu am fost cel care nu inițiam acest proiect. Pe de altă parte, până la urmă, se ajungea în situația în care eu îl propuneam și exista varianta Curții de Conturi să vină să solicite atragerea răspunderii materiale și în solidar și a Consiliului Local. Dacă dumneavoastră vă permiteți să aduceți banii de acasă și să plătiți aceste cheltuieli, mi se pare că putem găsi o soluție în acest moment. Dacă dumneavoastră vă asumați acest lucru, veniți, inițiați un proiect de hotărâre pentru eliminarea acestei taxe, supuneți-l la voi și dacă se aprobă, pe urmă, vă veți asuma toate responsabilitățile legale în fața reprezentanților Curții de Conturi. Nu este Curtea de Conturi un <<Bau-Bau>>, dar este o instituție a statului care verifică modalitatea de colectare și gestionare a banilor la bugetul local și la bugetul de stat. Pe de o parte. Iar pe de altă parte, doamna Tătaru, la 20.000 de euro o casă înseamnă 30 de lei pe an taxa de iluminat public. Eu înțeleg că sunt și persoane care au pensii foarte mici, dar credeți-mă că 30 de lei nu este o sumă foarte mare. Și dacă aveți mai multe exemple de genul ăsta, aduceți-mi exemplele respective și vă spun eu că din indemnizația mea de primar o să achit aceste impoziteși taxe ca să nu fie niciun fel de problemă.
Consilierul Local PSD Traian Negulescu, viceprimar al Municipiului Focșani în mandatul 2024-2028, președintele de ședință: O să, doamna Tătaru, o să vă rog un pic să fiți respectuoasă și cu noi. Cred că vreau să fac și o precizare. Nu ne-am trezit așa deodată că avem majoritate (n.r în Consiliul Local al Municipiului Focșani). Cetățenii ne-au trimis în față, ne-au ales și suntem aici să îi reprezentăm. Și dacă vă temeți că vă cresc cumva taxele ca urmare a proprietăților pe care dumneavoastră le-ați dobândit în ultimul timp. Se întâmplă că uneori așa trebuie să fim, să fim solidari între noi. Mulțumesc!
Consilierul local USR Alexandra Tătaru: Tocmai despre solidaritate am discutat și dacă tot vreți să vorbiți cu cetățenii, haideți să facem o consultare publică strict pe acest subiect. Taxa pe Iluminat...
Consilierul Local PSD Traian Negulescu, viceprimar al Municipiului Focșani în mandatul 2024-2028, președintele de ședință: Am făcut mai multe consultări publice, n-ați participat la ele, nu v-am văzut aici în sală.
Consilierul local USR Alexandra Tătaru: Ați făcut o consultare pentru favorizare, nu pentru...
Consilierul Local PSD Traian Negulescu, viceprimar al Municipiului Focșani în mandatul 2024-2028, președintele de ședință: În calitate de președinte de ședință o să decid să susped ședința până la numărarea voturilor. Vă mulțumesc!
Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focșani (n.r. adresându-se consilierului local USR Alexandra Tătaru): Dați-mi voie, că am găsit paragraful. Este din decizia din 2018 a Curții de Conturi, la pagina numărul 3, dacă puteți să o căutați, să o găsiți, dacă nu, o citesc eu de aici. Spune așa:<<În 2017, Direcția de Dezvoltare, instituție publică aflată în subordinea UAT Focșani, a efectuat cheltuieli și plăți de întreținere și funcționare a serviciului public de salubrizare în sumă de 4,477,476 de lei, așa cum rezultă din situația întocmită la nivelul acestei entități. Valoarea menționată mai sus cuprinde cheltuieli pentru activitățile serviciului public de salubrizare aflat în gestiunea Direcției de Dezvoltare și Servicii Publice, cât și chelturile aferinte ale activităților aflate în gestiunea operatorului SC CUP Salubritate SA, decontate în baza facturilor emise către acesta. De asemenea, de menționat este faptul că aceste cheltuIieli sunt aferente prestațiilor specifice serviciului de salubrizare pe care cei doi operatori le-au efectuat în beneficiul comunității. Resursele financiare necesare efectuării cheltuielilor au fost asigurate prin buget de venituri și cheltuieli al Direcției de Dezvoltare pe baza creditelor bugetare aprobate, repartizate din bugetul local al Municipului Focșani. În urma verificării efectuate, s-a constatat faptul că UAT nu și-a asigurat resursele financiare prevăzute de lege pentru acoperirea integrală a cheltuielilor pentru întreținerea și funcționarea serviciului public de salubrizare, pentru finanțarea acestor cheltuieli, fiind alocate fonduri din bugetul local, sub forma creditelor bugetare aprobate prin bugetul Direcției de Dezvoltare a Servicii Publice. În cazul prestațiilor efectuate în beneficiul întregii comunități locale, la nivelul UAT Focșani, nu a fost instituită o taxă specială pentru asigurarea finanțării serviciului de salubrizare conform prevederilor legale. În consecință, pentru suma de 4.473.000 lei reprezintând cheltuieli și plăți efectuate în 2017, pentru care au fost repartizate Direcției de Dezvoltare prin fonduri de la bugetul local, nu au asigurat în condițiile lege, resursele financiare, în vederea acoperirii acestora. De menționat este faptul că, deși în 2017, în baza atribuțiilor legale, primarul Municipului Focșani a întreprins demersuri legale în vederea instituirii pentru anul 2018 a unei taxe speciale, instituită taxă de habitat, în scopul asigurării resurselor financiare necesare acoperirii cheltuielor pentru întreținerea și funcționarea serviciului public de salubrizare și iluminat public stradal, conform prevederilor legale, prin includerea unei prevederi în acest sens în proiectul de hotărâre privind stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitelor și taxelor locale și a altor taxe asemilate a acestora, precum și a amenzilor aplicabile în anul fiscal 2018, pe care l-a inițiat, a renunțat la susținerea acestui demers în cadrul ședinței Consiliul Local al Municipului Focșani. Invocând în cadrul unei dezbatări publice organizate anterior, argumente de ordin social, fără a fi acoperite din punct de vedere al legislației pe baza căreia fusese fundamentată necesitatea de constituire a acestei taxe.>> Da? Deci și ei au făcut referire la acel demers inițiat de mine în 2017. Când am vrut să respectăm legislația. Am văzut opinia cetățenilor, mi-am dat seama că este o taxă care îngreunează și mai mult viața acestora și am renunțat la ea. Dar ei au insistat foarte mult, cei de la Curtea de Conturi și în 2018 și în 2020 și în 2021 și ne-au obligat să instituim această taxă. Ne-am judecat cu ei, Curtea de Apel Galații a menținut decizia Curții de Conturi și a trebuit să o punem în aplicare. Asta este concluzia. Dacă vreți să credeți de bine, dacă nu aveți materiale la dispoziție și puteți să le consultați cu toți.
Consilierul local PNL Liviu Macovei: Domnule primar! Văd că duceți discuția într-o direcție care noi cred că am înțeles-o. Dar văd că n-au înțeles-o alți colegi, de-ai noștri. Este obligatoriu să instituim această taxă?) Ok. Hai să dăm câteva exemple. Să presupunem că eu plătesc anual sau plăteam anual, în anul 2024 am plătit o taxă de 1000 de lei. Am majorat cu rata inflației cu 10%, corect? Deci, în anul 2025, în loc de 1000 de lei, voi plăti 1100 de lei, corect? Da? Bun. Taxa de iluminat, dacă o aplic la 1000 de lei, ar fi fost...
Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focșani( adresându-se consilierului local PNL Liviu Macovei): Nu este așa!Este doamna Poiană care vă poate explica. Nu este așa. Nu. Se indexează coeficientul de impozitare. Nu se indexează valoarea...
Consilierul local PNL Liviu Macovei: Am înțeles. Hai, luăm, deci, un alt exemplu.
Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focșani( adresându-se consilierului local PNL Liviu Macovei): Dumneavoastră aplicați 1% la o valoare neindexată. Procentul de 0,03% se aplică la valoarea impozabilă a clădirii respective. Nu valoarea clădirii a fost actualizată cu indicele de inflație.
Consilierul local PNL Liviu Macovei: Corect.
Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focșani (adresându-se consilierului local PNL Liviu Macovei): Și atunci, care-i problema? Nu înțeleg.
Consilierul Local PSD Traian Negulescu, viceprimar al Municipiului Focșani în mandatul 2024-2028, președintele de ședință (adresându-se consilierului local PNL Liviu Macovei): Haideți, că n-ați înțeles.
Consilierul local PNL Liviu Macovei: V-am înțeles.
Consilierul Local PSD Traian Negulescu, viceprimar al Municipiului Focșani în mandatul 2024-2028, președintele de ședință (adresându-se consilierului local PNL Liviu Macovei): Dacă înțelegeați, nu aștept ceva.
Consilierul local PNL Liviu Macovei: Eu spun că această taxă puteam să aprobăm o majorare a taxelor și impozitelor mai mică de 10%. De exemplu, cu 5% sau deloc. Astfel încât această taxă nu era așa de greu suportabilă pentru cetățenii municipiului Focșani. Asta spun.
Consilierul Local PSD Traian Negulescu, viceprimar al Municipiului Focșani în mandatul 2024-2028, președintele de ședință (adresându-se consilierului local PNL Liviu Macovei): Ați majorat, la dumneavoastră, la companie, abonamentul?
Consilierul local PNL Liviu Macovei: Nu.
Consilierul Local PSD Traian Negulescu, viceprimar al Municipiului Focșani în mandatul 2024-2028, președintele de ședință(adresându-se consilierului local PNL Liviu Macovei): Nu l-ați majorat?
Consilierul local PNL Liviu Macovei: Nu. Eu nu majorez de 20 de ani.
Consilierul Local PSD Traian Negulescu, viceprimar al Municipiului Focșani în mandatul 2024-2028, președintele de ședință (adresându-se consilierului local PNL Liviu Macovei): Ok. Felicitări! Și cum supraviețuiți?
Consilierul local PNL Liviu Macovei:Prin mărerea (n.r. numărului) clienților. Numărul de clienți. Cum probabil, va trebui să facă și noua societate, Polaris.
Consilierul Local PSD Traian Negulescu, viceprimar al Municipiului Focșani în mandatul 2024-2028, președintele de ședință (adresându-se consilierului local PNL Liviu Macovei): Eu, sincer, nu cred că nu majorați ca să vă suportați costurile. Sincer.
Consilierul local PNL Liviu Macovei: Nu credeți? Uite, veniți și observați
Consilierul Local PSD Traian Negulescu, viceprimar al Municipiului Focșani în mandatul 2024-2028, președintele de ședință: Dacă s-a terminat număratul voturilor, dacă nu, o să suspend ședința până se va termina.
Între timp, subiectul a devenit unul intens dezbătut pe rețelele sociale, unde numeroși cetățeni și-au exprimat nemulțumirea față de această taxă și față de politicile autorităților locale. Rămâne de văzut dacă demersurile inițiate vor avea succes și dacă taxa specială pentru iluminatul public din Focșani va fi menținută sau anulată.
Trebuie să plătească contribuabilii persoane fizice nevăzători din Municipiul Focșani taxa pe iluminat public?
La sesizarea unui cititor Ziarul de Vrancea a solicitat persoanelor responsabile din cadrul Primăriei Municipiul Focșani lămuriri dacă acei contribuabili cu dizabilități de vedere (nevăzătorii) din Focșani, scutiți de plata taxelor și impozitelor, ar trebui sau nu să achite totuși, taxa pe iluminat valabilă începând cu 1 ianuarie 2025. Redăm în continuare răspunsul primit:
„ Referitor la aplicabilitatea taxei speciale de iluminat public pentru persoanele cu dizabilități vizuale facem următoarele mențiuni:
-
taxa specială pentru iluminat public a fost institutită prin Hotărârea Consiliului local al municipiului Focșani nr. 501/2024;
-
potrivit anexei nr. 12 la Hotărârea Consiliului local, taxa de iluminat public nu se datorează ;
-
pentru clădirile instituțiilor publice
-
pentru clădirile care, prin destinaţie, constituie lăcaşuri de cult, aparţinând cultelor religioase recunoscute oficial, asociaţiilor religioase şi componentelor locale ale acestora, precum şi casele parohiale, cu excepţia încăperilor folosite pentru activităţi economice,
-
pentru clădirile funerare din cimitire şi crematorii,
-
pentru clădirile utilizate de unităţile şi instituţiile de învăţământ de stat, confesional sau particular, autorizate să funcţioneze provizoriu ori acreditate, cu excepţia încăperilor care sunt folosite pentru activităţi economice care generează alte venituri decât cele din taxele de şcolarizare, servirea meselor pentru preşcolari, elevi sau studenţi şi cazarea acestora, precum şi clădirile utilizate de către creşe.
-
-
hotărârea consiliului local privind stabilirea impozitelor și taxelor locale are aplicabilitate pentru anul 2025 si nu mai poate fi anulata si modificata pentru anul in curs;
-
pentru următorul an fiscal (anul 2026) Consiliul local al municipiului Focșani va analiza oportunitatea acordarii scutirii de la plata taxei de iluminat public pentr persoanele cu dizabilități vizuale.”