Local

VIDEO | Georgiana Sopeliuc din satul Muncelu, comuna Străoane, „îngerul păzitor” al animalelor abandonate

Ziarul de Vrancea
29 aug 2021 8161 vizualizări
Georgiana Sopeliuc are de câțiva ani o pasiune în care investește zilnic timp și bani: salvează animale abandonate, multe dintre ele cu o stare de sănătate precară. Le ia în propria curte și are grijă de ele, le asigură tratament medical și hrană, preocupându-se să obțină donații pentru putea realiza acest lucru. Uneori, în loc să primească sprijin, primește jigniri ca reacție la mesajele ei umanitare, dar chiar și așa, nu s-a gândit vreo clipă să renunțe la animăluțele de care are grijă cu atâta pasiune.
Tânăra Georgiana Sopeliuc din satul Muncelu, comuna Străoane, „îngerul păzitor” al animalelor abandonate, apare într-un reportaj realizat de jurnalistul vrâncean Gabriel Sava și difuzat marți, 24 august 2021, de Radio România Actualități.

Reporter Radio România Actualități Gabriel Sava: Problema animalelor fără stăpân există, chiar dacă cele mai multe dintre autoritățile locale o tratează cu indiferență sau o pun, în lipsa banilor, la coada listei de priorități. Exemplul că vrând, se poate este dat de o tânără de 22 de ani care crește în propria gospodărie câteva zeci de animăluțe. Pisici, câini și de câteva zile s-a aciuat și un arici. Fiecare dintre animăluțe are propria poveste.

Ariciul Georgeanei Sopeliuc. Foto:contul de facebook Georgiana Sopeliuc

El cum se numește și de cât timp îl ai?

Tânăra Georgiana Sopeliuc din satul Muncelu, comuna Străoane: O cheamă Nichita și o am de vreo patru luni. Trei luni și ceva, patru.

Reporter Radio România Actualități Gabriel Sava: Bănuiesc că nu ea e cea mai mică dintre cățeii pe care ai pe aici.

Tânăra Georgiana Sopeliuc din satul Muncelu, comuna Străoane: Nu, nu este cea mai mică, am mai mulți. Pe ea a abandonat-o cineva la poarta mea, cu mama ei și cu alt cățeluș.

Reporter Radio România Actualități Gabriel Sava: Câți ai în total în momentul de acesta?

Tânăra Georgiana Sopeliuc din satul Muncelu, comuna Străoane: Am aproximativ 50.

Reporter Radio România Actualități Gabriel Sava: Ai avut și mai mulți?

Tânăra Georgiana Sopeliuc din satul Muncelu, comuna Străoane: Da! Am avut mai mulți.

Reporter Radio România Actualități Gabriel Sava: De cât timp faci lucrul acesta, ai pasiunea aceasta?

Tânăra Georgiana Sopeliuc din satul Muncelu, comuna Străoane: De aproximativ 5 ani, cam așa. Am iubit dintotodeuna câțelușii, dar de 5 ani îi strâng și le găsesc case.

Reporter Radio România Actualități Gabriel Sava: Ai găsit cățeluși abandonați pe stradă, accidentați, căței care au fost pur și simplu lăsați să moară?

Tânăra Georgiana Sopeliuc din satul Muncelu, comuna Străoane: Da, am găsit foarte mulți cățeluși în pădure. Și o pisicuță. Îi atârna piciorul, așa. Și am fost la București, a fost operată. Și o cățelușă care a fost împușcată și am dus-o tot la București și i s-au făcut infiltrații.

Reporter Radio România Actualități Gabriel Sava: Pentru că Georgiana Sopeliuc din satul Muncelu, comuna Străoane nu are, nici pe departe vreo situație materială deosebită, totul se face cu bani din donații pe care tânăra le adună din țară și din străinătate și are grijă să justifice cheltuielie până la ultimul bănuț. Pentru că așa i se pare cinstit față de cei care o ajută. 

Tânăra Georgiana Sopeliuc din satul Muncelu, comuna Străoane: Eu postez pe Facebook că am nevoie de ajutor pentru hrană și anumite persoane mă ajută. Pentru că eu postez mereu bonurile cu ceea ce cumpăr, facturile de la cabinet. Și lumea are încredere în mine și mă ajută în continuare. Am câteva persoane care mă ajută când pot. Lunar, la două luni. Îmi trimit ori hrană, ori bănuți ca să cumpăr hrană pentru ei, medicamente.

Reporter Radio România Actualități Gabriel Sava: Cine te mai ajută ca să ai grijă de toți cățeii aceștia? 

Tânăra Georgiana Sopeliuc din satul Muncelu, comuna Străoane: Părinții mei mă ajută foarte mult!

Reporter Radio România Actualități Gabriel Sava: Multe dintre animale au fost adoptate, majoritatea peste hotare, dar și în țară. Cum reușești să le găsești casă?

Tânăra Georgiana Sopeliuc din satul Muncelu, comuna Străoane: Îi postez pe pagina mea de Facebook și sunt persoane din Germania, care îi doresc. Am dat foarte puțini cățeluși spre adopție, dar au ajuns bine!

Reporter Radio România Actualități Gabriel Sava: Ai putea să-mi spui, de exemplu, anul acesta cam câți cățeluși ai reușit să dai spre adopție? 

Tânăra Georgiana Sopeliuc din satul Muncelu, comuna Străoane: Anul acesta au plecat 10 cățeluși la o asociație care se ocupă să-i dea mai departe spre adopție și de la mine au plecat 3.

Reporter Radio România Actualități Gabriel Sava: Dar pentru salvarea animalelor abandonate, povestea tinerei Georgiana Sopeliuc din satul Muncelu ar putea avea și o continuare. Să devină studentă la Medicină Veterinară și să continue să aibă grijă de aceste suflete care îi răsplătesc eforturile în cel mai pur mod. Cu iubire necondiționată.

Tânăra Georgiana Sopeliuc din satul Muncelu, comuna Străoane: Vreau ca în viitor să iau Bac-ul și să dau la Facultatea de Medicină Veterinară. Iar dacă nu reușesc să fac aceasta, o să-i ajut în continuare cum pot.

Reporter Radio România Actualități Gabriel Sava: Cei care împărtășeșsc pasiunea Georgianei, o pot ajuta să continue să sprijine, așa cum a făcut-o și în ultimii 5 ani, existența necuvântătoarelor rănite sau abandonate.

Foto+ AUDIO:România Actualităţi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.