Local

VIDEO | Ședință extraordinară de „reglări de conturi” între majoritatea PNL-USR și primarul Misăilă, în CL Focșani

Ziarul de Vrancea
6 feb 2021 3780 vizualizări

Ședința extraordinară a Consiliului Local Focșani de joi, 4 februarie 2021, a părut a fi una în care majoritatea PNL-USR și primarul Misăilă au căutat să-și demonstreze unii altora cine-i „jupânul”.

În fapt ca o continuare a disputelor din ședința ordinară din urmă cu o săptămână a CL Focșani și din cele ce au urmat imediat după aceasta, ieri, 4 februarie 2021, majoritatea PNL-USR i-a dat replica pe care-a considerat-o cuvenită primarului Misăilă.

Reamintim că în ședința CL Focșani din 28 ianuarie 2021, după ce Ana Maria Dimitriu de la PNL şi Alexandra Tătaru de la USR-PLUS au fost proaspăt votate de majoritatea din CL în cele două posturi de viceprimari ai municipiului, primarul Misăilă le-a transmis celor două doamne că nu e cazul să se bucure de alegere:

„Eu zic să nu vă bucuraţi încă, să aşteptaţi să se pronunţe Prefectura cu privire la legalitatea hotărârii, la modul cum s-a desfăşurat procedura de vot, la modul cum aţi abordat acest subiect extrem de delicat. Ar fi trebuit să fie un exemplu de decenţă şi de civilizaţie, de respectare a legii de către toţi cei implicaţi. Va rămâne să discutăm să vedem dacă se va întâmpla sau nu să ocupaţi aceste funcţii. Mai mult decât atât, în această seară nu mi-aţi demonstrat că veţi lucra în folosul cetăţenilor. Deocamdată, eu nu vă felicit... Vă atrag atenţia stimaţi colegi, doamna subprefect, doamna secretar, că tot procesul de vot din această seară a fost viciat. De aceea o să vedem dacă se va întâmpla să ocupaţi funcţiile pe care astăzi vi le-aţi luat prin şantaj unul faţă de celălalt”, a spus atunci primarul Misăilă.

A urmat luni, 1 februarie 2021, un nou episod din registru acelorași „reglări de conturi”. Astfel, în prima zi când cele două viceprimăriţe ale Focșaniului s-au prezentat în noua demnitate la sediul Primăriei ca să-şi preia sarcinile de serviciu şi spaţiile în care vor lucra, au avut o surpriză: au aflat că nu vor avea birourile în vechile locații ale foștilor viceprimari ai municipiului, ci vor fi mutate conform hotărârii primarului la parterul instituţiei.

Pentru „a-l învăța minte” pe primarul Misăilă, majoritatea PNL-USR din CL Focșani nu a votat în ședința de ieri, 4 februarie 2021, cele mai importante proiecte de hotărări (unele care-i produc mari „dureri de cap”, probabil, primarului) din cele 24 aflate pe ordinea de zi. Printre proiectele respinse la vot de majoritatea PNL-USR din CL Focșani s-au numărat:

Proiect de hotărâre privind aprobarea utilizării, în anul 2021, a excedentului bugetului local rezultat la încheierea exercițiului bugetar a anului precedent;Inițiator, Primar, Cristi Valentin Misăilă; Proiect de hotărâre privind aprobarea Bugetului creditelor interne al municipiului Focșani pe anul 2021;Inițiator, Primar, Cristi Valentin Misăilă, Proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 20,00 mii lei din bugetul local al municipiului Focșani pe anul 2021 pentru organizarea Sărbătorilor de primăvară 1 și 8 martie; Inițiator, Primar, Cristi Valentin Misăilă; Proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 105,8 mii lei pentru organizarea Zilei personalului medical în data de 11 martie 2021; dar și alte proiecte,

Reglările de conturi dintre cele două părți (primarul Misăilă pe de o parte, majoritarea PNL-USR, pe de cealaltă parte) au ajuns să semene foarte mult cu agresiunile care se întâmplă și se autoalimentează unele pe altele în cazul conflictelor interetnice. În care fiecare parte se consideră îndreptățită să-i administreze lovituri decisive celeilalte, pe motiv că ea „a început sau a dat prima”. Cert este că deocamdată nici una dintre tabere nu este dispusă să cedeze nici măcar un milimetru în acest conflict politico-administrativ local.

Conform mărturisilor primarului Misăilă, printr-unul din proiectele respinse joi, 4 februarie 2021, de majoritatea PNL-USR din CL Focșani, nu se va mai putea aloca suma de 28,7 milioane lei pentru continuarea lucrărilor de investiții demarate în anii anteriori; bani pentru lucrări de reabilitare și modernizare a străzilor din Focșani, realizarea pistelor de biciclete, achiziția de autobuze electrice, lucrările de reabilitare și extindere a parcurilor, reabilitarea și extinderea sistemului de iluminat public din municipiu.

De asemenea, nu va mai putea fi utilizat un buget de 6,1 milioane lei era alocat pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri nerambursabile, a susținut Misăilă.

Pe lista de proiecte rămase fără autofinanțare prin respingerea proiectului s-ar afla și  „Dezvoltarea rețelei de piste dedicate circulației bicicletelor, implementarea unui sistem de bike-sharing”, „Modernizarea transportului public în municipiul Focșani”, „Resistematizarea infrastructurii de transport la nivelul municipiului Focșani în vederea creșterii atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale”, „Achiziție de mijloace de transport public-autobuze electrice (în parteneriat cu MDRAP)”, „Reabilitarea, modernizarea clădirilor și echiparea infrastructurii educaționale a Grădiniței nr 18”, „Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din municipiul Focșani”, „Creștere eficienței energetice a blocurilor de locuințe din municipiul Focșani-etapa a II-a”, „Reabilitarea, modernizarea și extinderea Sistemului de Iluminat public -nivelul 1 de prioritate”.

Nici suma de 17 milioane lei propusă pentru al doilea lot de investiții, finanțate din fonduri proprii, nu va mai putea fi folosită după votul din ședința CL Focșani de joi. În acest lot s-ar afla, susține primarul Misăilă, proiectele „Reabilitare și extindere Parc Nicolae Bălcescu”, „Reabilitare și modernizare Piațetă Teatru și Milcov”, „Lucrări de recondiționare și modernizare terenuri sport ce aparțin Liceului Sportiv și demolare gradene”, „Extindere cu 12 săli de clasă a Școlii nr 3 Focșani”, „Sală de sport multifuncțională la Grupul Școlar Auto din Focșani”. Al treilea lot de proiecte finanțate din fonduri proprii beneficiază de o alocare de 5,6 milioane lei. Pe listă se află investițiile „Refacere infrastructură str. Ion Basgan”, „Refacere infrastructură str. Panduri”, „Reabilitare locuri de joacă existente în patrimoniul UAT Focșani”.

În replică, însă, consilierii majorității PNL-USR i-au propus primarului să revină într-o altă ședință cu proiectele structurate funcție de modul de finanțare, precizând că ei sunt de acord cu asigurarea cofinanțării proiectelor pentru care este derulată deja finanțarea prin fonduri europene. I-au recomandat de asemenea să nu mai prezinte apocaliptic situația respingerii la vot a proiectelor pentru că i se datorează și de asemenea, ca înainte de orice inițiere a proiectelor de acest tip, să se sfătuiască cu cele două viceprimărițe. Și să se obișnuiască în acest mandat cu ideea că nu se vor mai cheltui nejustificat bani din buzunarul focșănenilor.

Consilierii PNL-USR au votat în schimb un amendament la unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi, conform căruia sunt alocate șase milioane lei din excedentul bugetar pentru acordarea câte unui voucher în valoare de 200 de lei pentru 30 mii de femei angajate din municipiul Focșani.

„Acordarea acestor vouchere de 200 de lei, în locul acelor flori, reprezintă un gest de recunoaştere publică pentru toate femeile active. Primarul municipiului Focşani va propune în şedinţa ordinară din luna februarie un regulament de acordare a acestor vouchere cadou”, se arată în amendamentul propus de consilierul liberal Cristian Zârnă şi aprobat de majoritatea PNL-USR-PLUS.

Amendamentul majorității PNL-USR a fost contestat vehement de primarul Misăilă. Conform acestuia, ar fi nelegal să fie cheltuiți banii din excedent pe aceste vouchere. Misăilă a menționat că, potrivit legii finanțelor publice locale, banii din excedentul bugetar nu pot fi cheltuiți decât pentru proiecte de dezvoltare, nu în alte scopuri, respectiv pe salarii sau vouchere. În replică, liberalul Costel Bîrsan i-a dat ca exemplu cum în anii trecuți excedentul bugetar a fost folosit la creșterea salariilor unor angajați din Primăria Focșani și din unitățile subordonate. 

Tot în ședința extraordinară CL Focșani de joi, 4 februarie 2021, în timp ce majoritatea PNL-USR a inițiat un proiect de hotărâre prin care stabilește ca birourile celor două viceprimărițe să fie exact în aceleași locații unde au fost în mandatele anterioare, respectiv la etajul I al sediului Primăriei și cu secretariate separate (proiect care în final n-a mai fost votat din cauza lipsei raportului serviciului de specialitate, conform Codului Administrativ), secretarul CL Focșani a citit un raport cu privire la alegerea viceprimarilor municipiului în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Focșani din data de 28 ianuarie 2021, care pregătește contestarea în instanță a respectivei operațiuni.

Concret, potrivit secretarului municipiului, post girat de șefa serviciului juridic, alegerea viceprimarilor „nu a respectat secretul votului”. În fapt, secretarul municipiului Focșani, Carmen Ghiuță a dat citire joi, 4 februarie 2021, în ședința CL Focșani, unui raport negativ cu privire la Hotărârea nr. 4 a Consiliului Local Focșani din 28 ianuarie 2021 (cea referitoare la alegerea viceprimarilor), care va fi înaintat Instituției Prefectului Județul Vrancea. Cum nu era greu de estimat, raportul citit de secretarul municipiului a stârnit imediat reacția consilierilor PNL și USR, care au acuzat-o de părtinire pe Carmen Ghiuță. În opinia consilierilor din coaliția majoritară, PNL-USR din CL Focșani, raportul ar fi fost întocmit doar pe baza opiniilor consilierilor PSD. Bineînțeles că de cealaltă parte, secretarul municipiului și consilierii PSD au respins acuzațiile și și-au susținut punctele de vedere.

Dacă evoluția ostilităților nu va fi deloc și de nimeni influențată, va urma cel mai probabil o contestare în instanță a alegerii viceprimarilor municipiului Focșani. Iar activitatea primarului Misăilă va fi prin toate mijloacele posibile la îndemâna unei majorități dintr-un Consiliu Local, blocată.

Ca în orice război, cu siguranță și-n aceasta vor exista, dacă nu cumva și sunt, deja, victime colaterale. Și nu-i greu de închipuit că acestea nu pot fi decât focșănenii și persoanele juridice din Focșani. Deși fiecare dintre taberele combatante invocă apărarea intereselor acestora, în primul rând, în acțiunile lor, atunci când își „reglează conturile” între ele, realitatea este, așa cum e de regulă deseori în viața reală, ceva mai complicată!

Și totuși! Atât majoritatea PNL-USR, cât și primarul Misăilă, susținut de minoritatea PSD din CL Focșani, n-ar trebui să scape din vedere ceva ce poate au cam uitat! După atâtea rânduri de alegeri, din ultimii doi ani, a le servi în continuare focșănenilor și vrâncenilor doar dispute de tipul celor susmenționate (de genul statului permanent „cu colții înfipți în beregata” adversarului), s-ar putea dovedi nu chiar cea mai inspirată strategie politică. Dar fiecare, vorba știutei și verificatei zicale, „Cum își așterne, așa doarme!”    

Urmăriți în VIDEO de mai jos înregistrarea integrală a ședinței 

VIDEO:Primăria Municipiului Focșani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.