Local

VIDEO | Recentul motiv de a se „umfla în pene” al prefectului Halici: „Vrancea nu-i cel mai sărac județ al României!”

Ziarul de Vrancea
31 mar 2023 1935 vizualizări

Luni, 27 martie 2023, a avut loc ședința Colegiului Prefectural. Cu acest prilej prefectul Nicușor Halici a ținut să sublinieze cu o atitudine ce poate fi caracterizată în termeni populari ca fiind aceea de „umflat în pene”, că Vrancea nu-i cel mai sărac județ al țării.

VIDEO:vrancea atlastv

Discuția a apărut în contextul analizării raportului de activitate pe anul trecut al Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Vrancea în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de luni 27 martie 2023

Prefectul Nicușor Halici: „Să facem o paranteză aici.1% din Produsul Intern Brut (PIB) al României e în Vrancea da? Din 41 de județe cu capitala (n.r. Municipiul București) marele contribuabil al bugetului consolidat. Deci cumva nu suntem în marja aia  de 02, 0,2 și un pic la sută, nu? (n.r. Economistul Iulian Daniel Militaru Șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea a explicat faptul că la nivel de regiune Sud-Est aceasta este pe locul 3 în țară, iar în cadrul regiunii județul Vrancea deține o pondere de 10%).Trebuie explicate lucrurile acestea, că eu nu suport retorica asta. Nu înseamnă că nu e loc de mai bine. Dar că suntem cel mai sărac județ din România? «Sărăcia» se vede! O dată că vedem pe stradă, o dată vedem din autorizațiile de construcție, a doua oară o vedem din numărul de utilaje, indiferent că vorbim de utilaje agricole, utilaje de construcții, infrastructură și așa mai departe. Care sunt achiziționate și duc, dacă le suprapui cu venituri de genul, nu se corelează. Dacă la venituri suntem printre ultimele zone, din punct de vedere al creșterii economice precum și al impactului bugetar pe care-l avem ca județ, e puțin diferit. Adică pe pozitiv. Nu suntem cel mai sărac județ din România, așa cum se tot încearcă să se spună! Nu înseamnă, repet încă o dată, că... Rolul presei este de a sublinia întotdeauna și de a ne determina să fim și mai eficienți și mai productivi și așa subliniază latura mai puțin pozitivă, dar nu înseamnă că suntem pe ultimul loc. Deci pe locul 3 în continuare!

Cum stă Vrancea referitor la contribuția județelor la economia națională și situația pieței muncii la nivel local

O analiză recentă pe acest subiect a fost publicată de site-ul :cursdeguvernare.ro în articolul Contribuția județelor la economia națională și situația pieței muncii de la nivel local

Economiile a 28 de județe din România reprezintă fiecare sub 2% din PIB-ul național, Cluj fiind singurul județ a cărui produs intern brut are o pondere de peste 5% în economia națională, reiese dintr-un raport al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP).

Situația se nuanțează dacă luăm în calcul și populația județelor, PIB/cap de locuitor, un indicator ce poate oferi indicii cu privire la nivelul de trai, fiind mai mare în județe cu economii relativ mici. Ies în evidență din acest punct de vedere Sibiu (locul șapte din punct de vedere al PIB/cap de locuitor și 12 din punct de vedere al ponderii economiei locale în economia națională), Gorj (locul 6 la PIB/cap de locuitor și 21 la ponderea PIB local în PIB național), Alba (locul 8/ locul 20), precum și Tulcea, a cărei economii este de doar 0,8% din economia României (locul 39), dar PIB-ul pe cap de locuitor este de 85,4% din media națională (locul 13).

Din acest punct de vedere, Tulcea este peste Iași, spre exemplu, a cărei economie este a șasea cea mai mare. Un singur județ din România, Vaslui, are un PIB pe cap de locuitor de sub 50% din media națională.

Așa cum se poate constata Vrancea are 1,1% ponderea economiei județene în PIB-ul național și 65, 4 % PIB/cap de locuitor (% din media națională) nefiind, precum preciza și prefectul Nicușor Halici, pe ultimul loc în România

Din datele CNSP reiese că un număr de opt județe au un PIB de sub 1% din PIB-ul României, 20 (între care și Vrancea) se situează între 1% și 2%, 12 între 2% și 5% și doar două peste 5% (București și Cluj).

Datele privind piața muncii de la nivel local indică disparități similare, însă diferența dintre Capitală și următoarele clasate este ceva mai redusă. Astfel, circa 16,2% din populația ocupată a României și 19,3% din numărul mediu de angajați locuiesc în București. Ei au cele mai mare venituri, de 138,7% din media națională.

Clasamentul este similar celui privind ponderea PIB, dar există și câteva deviații.

Județul Constanța este pe locul patru la nivel național în ceea ce privește populația ocupată și numărul mediu de salariați, însă veniturile acestora sunt de doar 89% din media națională.

Similar, în județul Bihor, ocuparea este ridicată și numărul de angajați mare, însă câștigul salarial mediu net este sub media națională, respectiv 82,2% din aceasta.

Pe de altă parte, deși are o piață a muncii mai mică, angajații din Sibiu de bucură de câștiguri salariale medii nete de 103,8% din media națională.

Text informații + foto:cursdeguvernare.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.