Local

VIDEO | Propuneri și cotrapropuneri în criza gunoiului de la Focșani

Ziarul de Vrancea
31 mai 2022 2173 vizualizări

După ce nici joi, 26 mai 2022, cele două proiecte de majorare a tarifelor pentru colectarea gunoiului și salubrizarea stradală nu au trecut de votul majorității în ședința CL Focșani, vineri, 27 mai 2022 au fost lansate în spațiul public autohton din partea părților implicate propuneri și contrapropuneri în legătură cu ceea ce deja se poate numi criza gunoiului din municipiul reședință de județ.

Ce a spus despre criza gunoiului și CUP Salubritate Focșani în conferința de presă susținută vineri 27 mai 2022 la sediul partidului, consilierul local PNL Victor Dumitru:

Modelul patentat de primarul Misăilă de a pune presiune pe majoritatea din Consiliul Local prin intermediul angajaților nu ne mai surprinde, este deja «fumat». S-a întâmplat ieri (n.r. joi, 26 mai 2022), la ședința de Consiliu Local, unde au fost aduși cu forța mai mulți angajați ai CUP Salubritate, chipurile pentru a ne forța să aprobăm încă 2,5 lei în plus la factura de gunoi menajer.

Pentru Misăilă, această sumă înseamnă echivalentul a 2 țigări, cum nefericit s-a exprimat, însă pentru cetățeni înseamnă mult, mai cu seamă că au fost nevoiți să suporte, nu cu mult timp în urmă, o majorare la fel de consistentă a aceluiași serviciu. Nu mai spun de faptul că focșănenii plătesc la ora actuală cel mai mare preț din toată regiunea la gunoi. Am profitat de ocazie și am adus la cunoștința angajaților CUP Salubritate o serie de adevăruri pe care sunt convins că nu le cunosc, sau unii poate le știu, și atunci ar fi cazul să ia atitudine. Aceste adevăruri le-am cules din documentele oficiale ale societății (n.r. CUP Salubritate), unele dintre ele aflate ce-i drept pe site-ul instituției.

Consider că este anormal cum a fost gândită structura de conducere la nivelul CUP Salubritate. Practic, noi, Consiliul Local al Municipiului Focșani, suntem acționari cu 99,9% la această societate, dar toate deciziile le iau în primul rând primarul, care s-a pus singur reprezentantul societății din partea municipalității, și cei 3 membri ai Consiliului de Administrație, care sunt toți oameni cu greutate în PSD. Directorul societății este de asemenea membru PSD. Iar nouă ni se cere să votăm doar ceea ce decid ei, fără nici o consultare prealabilă, cum ar fi normal.

Le-am spus oamenilor din sală (n.r. angajați ai CUP Salubritate prezenți în sala de ședințe a primăriei la ședința CL de joi, 26 mai 2022), majoritatea plătiți cu salariu minim pe economie, că șefii lor sunt plătiți pe baza unor criterii de performanță pe care, culmea, le-au îndeplinit în totalitate, în procent de 100%, însă în mod paradoxal, societatea este pe pierderi.

Din raportul comitetului de nominalizare și remunerare aprobat în data de 16 mai, aflăm că directorul Adrian Vulpoiu beneficiază de un salariu de aproximativ 25.000 lei lunar, iar directorul economic primește aproximativ 11.000 lei pe lună, mai mult decât primarul Misăilă (n.r. directorul Vulpoiu). Cei 3 membri ai Consiliului de Administrație de la CUP Salubritate: Cătălin Vrabie, Marius Manoliu și Liviu Oloieriu, toți PSD, încasează în fiecare lună de la societate 9082 lei. De aici rezultă că doar cei 5 oameni din Consiliul de Administrație și conducerea CUP Salubritate încasează aproximativ 850.000 lei, suma pe care CUP Salubritate vrea să o încaseze de la cetățenii Municipiului Focșani prin majorarea tarifelor. Dar la CUP Salubritate nu există numai director și director economic. Există și director tehnic, șefi, șefuleți plătiți de asemene regește. Pot și ei să strângă cureaua, pentru că s-a dovedit că nu sunt așa eficienți, nu doar cetățenii.

După cum știți cu toții, CUP Salubritate nu are doar beneficiari din Focșani, ci și din alte comune din județ. În Focșani, în anul 2021, au fost 50.048 de beneficiari, iar în județ alți 20.217, rezultând un total de 70.260. Prin urmare, circa 30% din contracte sunt în teritoriu, dar toate pierderile societății, primarul Cristi Valentin Misăilă vrea să le suporte focșănenii. Noi, majoritatea PNL-USR din Consiliul Local,  ce ar trebui să facem? Să nu mai apărăm interesele oamenilor care au avut încredere în noi și ne-au trimis în Consiliul Local?

De asemenea, această societate are datorii istorice la furnizori, la plata asigurărilor sociale către bugetul de stat și la bănci: 4,6 milioane lei. CUP Salubritate Focșani a fost mereu pe pierderi, nu doar anul trecut, așa cum spune domnul primar, încercând în felul acesta să mute vina către majoritatea din Consiliul Local. Doar în ultimii ani, firma a fost nevoită să plătească o sumă în valoare de 300.000 euro către Administrația Fondului de Mediu pentru că nu și-a achitat sacrcinile în ceea ce privește protecția mediului, adică nu a atins ținta de reciclare la colectarea gunoiului. Acești oameni ar trebui să se gândească nu doar la a acoperi pierderile prin majorarea tarifului și la a lua pielea de pe cetățeni,, ci la modul în care să facă această societate eficientă. Și în felul acesta poate că ar fi cazul să se gândească și la restructurarea activității.”

Replica și contrapropunerile primarului Misăilă pentru PNL la criza gunoiului din Focșani:

„Taxa de colectare a gunoaielor încaieră opoziția și puterea politică din Focșani, riscând să lase orașul pradă mizeriei, iar pe unii dintre angajații societății fără serviciu.

Pentru a rezolva criza de la CUP Salubritate, colegii de alianță din PNL au propus astăzi într-o conferință de presă câteva măsuri.

Totodată, au prezentat și unele venituri fără nicio legătură cu realitatea - 25000 lei salariul Directorului și 9000 lei indemnizația pentru un membru în Consiliul de Administrație.

Astfel că, benefice în opinia lor ar fi redimensionarea schemei de personal, reducerea salariilor directorului și directorului economic, precum și reducerea indemnizației membrilor din Consiliul de Administrație.

Din păcate, aceste «sfaturi» nu sunt decât gogoși politice ieftine. Peneliștii i-au luat la țintă pe cei 3 membri CA de la CUP Salubritare, fără însă să amintească de cei 9 de la CUP SA, spre exemplu. Dar știți de ce nu au zis nimic? Pentru că în CA - CUP SA cei mai mulți membri sunt din PNL, iar indemnizația este în cuantum net de 5000 lei pe lună!

Domnilor colegi liberali, chiar credeți că salariile directorilor și indemnizațiile membrilor CA sunt prea mari?!

Atunci vă propun ceva și în mod public vă provoc la o redimensionare a salariilor și indemnizațiilor din cadrul TUTUROR societăților în care Consiliul Local Focșani și Consiliul Județean Vrancea sunt acționari majoritari.

Dacă e vorba de o societate la care Consiliului Local Focșani este acționar majoritar, atunci propun ca salariul directorului să nu depășească indemnizația Primarului, iar salariul directorului adjunct/economic să nu depășească indemnizația viceprimarului.

Dacă este vorba de o societate la care Consiliul Județean Vrancea este acționar majoritar, propun ca salariul directorului să nu depășească indemnizația Președintelui, iar salariul directorului adjunct/economic să nu depășească indemnizația vicepreședintelui.

Și în ambele cazuri, indemnizația unui membru CA să fie de 1000 lei!

Ce spuneți? Sunteți de acord?

Domnilor colegi liberali, aveți majoritate și în Consiliul Local Focșani și în Consiliul Județean Vrancea, așa că nimic nu vă oprește să faceți aceste reduceri!

Aștept să confirmați public dacă sunteți de acord cu aceste propuneri. Eu sunt de acord cu reduceri la TOATE societățile!

Voi, cei din PNL, sunteți de acord?!

Dacă sunteți, haideți să le reducem

Pe toate

Pentru corecta informare a opiniei publice, iată veniturile reale de la CUP Salubritate:

În urma discuțiilor cu membrii CA de la CUP Salubritate, aceștia au fost de acord cu reducerea indemnizației lor la nivelul unui consilier local din Consiliul Local Focșani, aproximativ 1000 lei pe lună.

Așa că propun colegilor consilieri liberali în mod PUBLIC să voteze la pachet reducerea indemnizației membrilor CA - CUP Salubritate odată cu aprobarea noilor tarife.

Sunteți de acord să facem acest lucru?!

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.