Local

VIDEO | Proiectul privind reducerea îndemnizației membrilor ATOP Vrancea a trecut în ședința CJ de astăzi

Ziarul de Vrancea
1 iun 2021 2841 vizualizări

Ședința ordinară a Consiliului Județean de astăzi, 31 mai 2021, a avut pe ordinea de zi 28 de proiecte de hotărâri, ultimul dintre acestea referindu-se la stabilirea indemnizației pentru membrii Autorității Teritoriale de Ordine Publică Vrancea și avându-i ca iniţiatori pe consilierii județeni USR - Plus: Vasile Alexe, Mihaiță Lepădatu, Gheorghe Stroie și  Dorel Lazăr.

Știrea actualizată 31.05.2021 ora 11:00 :Consilierii județeni au votat cu majoritate reducerea indemnizațiilor membrilor Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) la 5% din indemnizația președintelui Consiliului Județean pe ședință, dar nu mai mult de 10% pe lună, în ședința ordinară a CJ Vrancea de luni, 31 mai 2021. Astfel, suma încasată de membri ATOP Vrancea va deveni de trei ori mai mică față de cât era până acum.

Consilierul PSD Cătălin Răducanu a solicitat să nu se mai acorde nicio indemnizație, însă amendamentul său a fost respins de majoritatea PNL – USR PLUS și ALDE. În final, proiectul a fost aprobat în forma propusă de inițiatorii acestuia, reprezentanții USR PLUS.

Urmăriți în VIDEO de mai jos înregistrarea integrală a ședinței ordinare a CJ Vrancea de luni 31 mai 2021

Știrea inițială 31.05.2021 ora 02.30: Conform proiectului de hotărâre inițiat de cei patru consilieri USR-PLUS, indemnizația membrilor Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) s-ar putea micșora, la 5% din indemnizația președintelui Consiliului Județean Vrancea, fără se a putea depăși într-o lună 10% din indemnizație. La ora actuală, un membru ATOP câștigă pentru o ședință 15% din indemnizația președintelui CJ, fără a putea depăși 30% într-o lună.

„Prin reducerea indemnizației de la 15% la 5%, fără a se putea depăși 10% lunar din indemnizația președintelui Consiliului Județean Vrancea, s-ar realiza o economie la bugetul Consiliului Județean de cca. 390.000 lei/an, respectiv 80.500 euro, sumă ce ar putea fi folosită la investiții”,  se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Precizăm că legea ATOP (HG 787/ 2002, hotărâre care reglementează regulamentul de funcționare al acestui organism cu rol consultativ) nu stabilește cuantumul indemnizațiilor celor 15 membri validați de consiliile județene pentru fiecare mandat. În hotărârea de Guvern amintită este precizat doar că acești membri „pot” fi și remunerați. Nu există însă și obligativitatea aceasta, legiuitorul lăsând în analiza forurilor locale să stabilească disponibilitatea financiară la nivelul fiecărei unități teritorial-administrative. Cu siguranță însă, indiferent de județ, numărul membrilor este constant – 15 - stabilit prin lege. Și componența ATOP este clar definită – șase consilieri județeni, trei reprezentanți ai comunității. La aceștia se adaugă subprefectul, reprezentanții instituțiilor publice care se ocupă cu ordinea publică – Poliție, Jandarmerie, Pompieri și Poliție Locală, respectiv omul din Corpul Național al Polițiștilor.

Pentru o şedinţă pe lună, maximum două, care nu durează mai mult de o oră, un membru ATOP Vrancea primeşte suma de 3.285 de lei net. Valoarea a fost stabilită cu mai mulți ani în urmă, când la conducerea Consiliului Judeţean Vrancea era Marian Oprişan, pentru a-şi recompensa apropiaţii politici. Noua putere politică instalată după alegerile locale a preluat valoarea stabilită a îndemnizației de membru ATOP Vrancea pe timpul lui Oprișan și și-a pus oamenii lăsaând un loc și consilierilor județeni PSD în această structură care nu face, practic, nimic, doar cu scopul ca aceaștia să încaseze sume consistente.

Cine sunt noii membri din ATOP Vrancea care încasează lunar sume consistende de bani publici stabilite pe vremea șefiei lui Oprișan, în calitate de membri ATOP Vrancea 

Componenţa, potrivit HCJ nr. 37/2021 a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Vrancea

Consilieri județeni:

Răducanu Cătălin

Nedelcu Florin – președintele Autorității

Epure Ion

Lazăr Dorel

Stroie Gheorghe

Săpunaru Dorina

Reprezentanți ai comunității:

Eduard Lambrino

Toader Constantin

Croitoru Vasile

Membri de drept:

Claudia- Lavinia Serafimciuc  – subprefectul județului Vrancea

Remus Nica –inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea

Florin Dorian Alecsandrescu – director executiv Poliția Locală a Municipiului Focșani

Flaviu- Dorel Chiscop – inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea

Alin-Marian Vlad – președintele organizației Corpul Național al Polițiștilor – Filiala Vrancea

Adrian Babiș – locotenent colonel al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.