VIDEO | Președintele CJ Vrancea, Nicușor Halici, declară război conducerii executive și CA ale S C CUP SA Focșani. Vezi de ce!
Într-o conferință de presă susținută miercuri, 27 noiembrie 2024 președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici a adus grave acuzații conducerii executive actuale și Consiliului de Administrație (CA) în funcție al S.C Compania de Utilități Publice (CUP) SA Focșani. Vizionați în continuare înregistrarea video a părții din conferința de presă în care președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, face acuzațiile menționate precum și transcreierea acesteia.
Despre Vranceaqua
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară - Vranceaqua s-a constituit în scopul reglementării, înfiinţării, organizării, finanţării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare (denumit în continuare Serviciul) pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre (denumită în continuare aria Serviciului), precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional, destinate înfiinţării, modernizării şi/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilităţi publice aferente Serviciului, pe baza strategiei de dezvoltare a Serviciului (denumită în continuare strategia de dezvoltare);
Despre S C CUP SA Focșani
S.C. CUP S.A. Focșani a reușit, prin operarea în municipiul Focșani a serviciilor de apă și canalizare, să aibă capacitatea să reopereze aceste servicii la nivel județean începând cu anul 2008. În prezent, S.C. CUP S.A. Focșani este singurul Operator Regional care gestionează serviciile de apă-canal pentru toate orașele județului Vrancea. Conform celor mai recente date, numărul locuitorilor conectați la serviciile de apă este de aproximativ 184.000 iar a celor conectați la serviciile de canalizare-epurare a apelor uzate este de aproximativ 125.500.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici: Pe utilități am mers și am cerut documentațiile și de la Vranceaqua și mai ales de la CUP SA Focșani. Și aici am rămas complet siderat și dezamăgit de deciziile care s-au luat în ultimii ani cu privire la...nici nu știu ce să-i spun sau cum să o definesc. Dar sigur nu la o decizie care să fie în interesul vrâncenilor. Și vreau să vă spun așa: că în 2023 m3 de apă la cei abonați la S C CUP SA Focșani era undeva 5,46 lei (de RON) pe m3 în 2023. De fapt în 2022 au început documentațiile și în 2022 s-au transmis și către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) documentațiile pentru avizarea prețurilor din 2025-2029. Și datorită unor...chiar dacă sunt viabile explicațiile celor de la S.C. CUP S.A. Focșani și de la Vranceaqua pentru mine nu sunt satisfăcătoare. Și sunt convins că nici pentru vrânceni. Pentru că datorită unor investiții care au fost pe etapa 1 și pe etapa 2 la S.C. CUP S.A. Focșani acele investiții trebuie amortizate, deși banii sunt de la Uniunea Europeană și sunt nerambursabili. Cumva trebuie să-i ramburseze vrâncenii într-o formă directă pentru că trebuie să plătească acele redevențe, parte dintre ele sunt după aceea la autoritățile locale, (1:47) autorități locale care le trimit înapoi la operator pentru investiții. E o plimbare din asta administrativă, dar nu asta e marea problemă, că pe vrânceni nu asta interesează. Problema este că în 2024 prețul la metru cub a ajuns 7 (șapte) lei! Iar din 2025 proiecția pe care am găsit-o și autorizările și aprobarile atât în cadrul Vranceaqua și după aceea și la ANRSC și la S.C. CUP S.A. Focșani, prevăd prețuri de 8,46 lei pe metru cub! Deci mai crește cu 1,46 lei apa de la 1 ianuarie 2025, pentru că asta s-a decis în 2022. În 2026 vom plăti 8,88 lei, ca în 2026 să plătim 9,17 lei pe metru cub de apă potabilă la robinet! Ceea ce mi se pare exorbitant de mult! Un dispreț și o sfidare a interesului public! Cu atât mai mult cu cât încă nu era suficient, că nu i-au interesat să apere și să prezerve, pentru că da, legea spune așa. Dar legea este făcută de oameni, de entități și este făcută în interesul oamenilor. Și această lege, din punctul meu de vedere, trebuie schimbată. Și o să fac diligență să fie schimbată. Ca acea redevență să nu mai fie raportată la investițiile făcute prin fonduri europene nerambursabile. Ele trebuie să intre ca active fixe, dar să nu intre și în calculul redevenței. Ca să nu fie după aceea nimeni obligat să plătească dintre dumneavoastră un preț inacceptabil pentru apa potabilă și după aceea pentru apele uzate.
Și ca și cum n-ar fi fost suficient pentru această supereficientizare a S.C. CUP S.A. Focșani, cei din Consiliul de Administrație cu managementul executiv (de la S.C. CUP S.A. Focșani) au decis că, deși aveau o îndemnizație (în Consiliul de Administrație) de 1,69 din venitul mediu brut lunar pe ultimele 12 luni, undeva la 4.000 și ceva spre 5.000 de lei, era insuficient. Și l-au mărit din acest an, din anul 2024 de la început, la 2.5 indice! Adică la peste 9.000 de lei! În Consiliul de Administrație, un membru al Consiliului de Administrație, care nu știu cât stă acolo, cât face. Pentru că și dacă ar sta foarte mult, să întocmească aceste documentații, ele au fost întocmite în dezavantajul vrâncenilor! Și nu meritau acești bani! Chiar dacă ar fi muncit efectiv la aceste documentații. Deci să ajungi de la un preț de 5 lei, să ajungi la un preț de peste 9 lei și cu indemnizațiile de 3.000 de lei, că nu erau suficiente pentru membrii Consiliului de Administrație să ajungi la peste 9.000 de lei?! Mi se pare un dispreț și o bătaie de joc! Și aș spune eu chiar și puțin mai eufemistic, o impertinență de a băga mâinile într-un mod grosolan și incorect în buzunarele noastre, ale tuturor! Pentru că toate aceste tarife le plătim fiecare în funcție de consumuri.
Eu nu voi tolera așa ceva! V-am spus că am început demersuri, cer și la ANRSC și la Consiliul Concurenței să îmi dea care ar fi soluțiile care să modifice această lege și să modifice aceste prevederi. Și să nu mai fim în situația de a crește prețul la apă. Și voi face tot ceea ce pot eu și ca președinte al Asociației Vranceaqua față de toți ceilalți de până acum să scad prețurile atât la apă cât și la apele uzate. Fără doar și poate că decizia de a scădea îndemnizațiile membrilor de la Consiliul de Administrație este într-o foarte mare măsură și în apanajul meu. Și o voi face în perioada imediat următoare. Iar acolo mai avem și oameni puși și pe filiere ... Mai sunt și politicieni, unii dintre ei. Sub nicio formă nu voi accepta și nu voi mai tolera și nici nu-mi voi da consințământul dacă va ține de mine. Pentru că acolo e pe guvernanță corporativă. Și se va face o selecție a dosarelor. Dar nu mai are ce căuta nimeni din Consiliul de Administrație de astăzi într-un viitor Consiliul de Administrație la vreo companie care este în subordina Consiliului Județean.
A fost o bătaie de joc! Am de gând să îi pun capăt! Am de gând să reglez și să readuc la o normalitate și la o decență aceste prețuri și sub nicio formă și cei care au fost până acum și unii dintre ei chiar trebuiau să mă informeze, n-au făcut-o! Și am aflat după ce am preluat mandatul. Nu vor avea nici un grad de toleranță, toleranță zero! Asta ca să nu existe vreun echivoc că voi fi partinic sau nu! Toți cei care vor fi vor avea niște mandate clare, executive. Dacă nu le vor duce la îndeplinire se vor termina înainte de data în care va exista acel contract de management a mandatului.
Și managementul la S.C. CUP S.A. Focșani trebuie schimbat complet! Pentru că dincolo de toate enormitățile astea la care au fost de acord și ei ca aparat executiv, tehnic, n-au reușit. Eu am înțeles că și datorită acelei societăți comerciale cu probleme în decursul timpului. Dar e o culpă comună. Pentru că suntem în etapa a doua de implementare a rețelelor de apă și canal la nivelul județului Vrancea. Și suntem, deși trebuia să fie finalizată la sfârșitul anului trecut, ea nu este până la acest moment decât 50% implementată. Este inaccesibil și inacceptabil în același timp pentru orice om să gândească sau să accepte. Că din 248 de milioane de euro puși la dispoziție de Uniunea Europeană pe un proiect făcut tot de ei, ei să nu reușească să cheltuie și să implementeze decât jumătate din el. Și da, suntem pe o etapă a treia. Dar era bine ca o etapă a treia să nu cuprindă și fazarea etapei a doua. Puteau fi bani mult mai mulți pe etapa a treia dacă erau capabili și implementau aceste sume. Da, o să vă pun la dispoziție la finalul întâlnirii, o să pun și pe site-ul instituției și deciziile care au fost luate în decursul anilor. Le avem și pe hol acolo, hotărârile autorităților. Fie că vorbim de Vrancea Aquaq fie că vorbim de S.C. CUP S.A. Focșani ca să analizați dumneavoastră, dar asta este concluzia. Dacă aici aveți întrebări? Vă rog!
Întrebare jurnalist: Cum veți schimba și ce veți schimba din conducerea S.C. CUP S.A. Focșani
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici: La tot ce înseamnă management corporatist. Pentru că vorbim atât de conducerea executivă cât și de conducerea neexecutivă. Așa cum sunt membrii Consiliului de Administrație cu AGA-mani. De anul viitor. Pentru că, din păcate, dacă i-aș schimba acum, n-aș face decât să le fac un bine cu câteva luni înainte. Caut soluții să le scad indemnizațiile până atunci oricum. Dar la, nu mai știu, februarie sau martie se va închide mandatul lor, automat, de drept. Dacă îl închid înainte, pot iniția o procedură contencioasă juridică și care să prelugească sau să îi repună și să îi mai țin în funcție obligat de instanță mai mult timp. Nu, se va închide.
Întrebare jurnalist: La cât credeți că va ajunge această sumă a membrilor Consiliului de Administrație al S.C. CUP S.A. Focșani ? Îndemnizația, cât va scadea?
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici: Foarte mult. Eu cred că undeva la 2.000 de lei. Ar fi mai mult decât suficient, maxim 3.000. Pentru că trebuie să avem în vedere să găsim și niște specialiști care să vină cu niște soluții pe care să le implementăm după aceea pentru a eficientiza .Pentru că mai e un lucru, este inacceptabil să creezi și prețul în felul ăsta. Să ai și redevență și încasări la maniera asta și tu în continuare, în multe localități, să care apa pe timpul verii cu pompieri, cu căruțele, cu cisternele, fiecare cu ce a avut. Pentru că în mai multe localități colinare din județul Vrancea, de câțiva ani, pe timpul verii, asta e soluția. Nu e o soluție deloc normală a anului 2024 și prețurilor pe care vrâncenii le plătesc. Trebuiau aceste sume utilizate pentru a fora puțuri noi, pentru a găsi noi capacități de apă care să fie interconectate la sistemul integrat județean, pentru a avea asigurat alimentarea cu apă în toate localitățile. Asta e viziunea și strategia pe care trebuiau să o urmeze. Pentru că ei trebuiau să se asigure că din acești bani, că dacă tot aproape se dublează de la 5,46 lei la 9,17 lei, să utilizezi aceste sume pentru a eficientiza. Pentru a supra-dimensiona. Să avem cât mai mulți utilizatori. Să nu mai avem oameni care mai care cu găleata în continuare apă în mediul rural. Și așa mai departe.
Întrebare jurnalist: Vreți să-l schimbați și pe actualul director al S.C. CUP S.A. Focșani ?
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici: O să schimb pe toți cei care sunt vinovați. Și raportul de audit va indica vinovăția fiecăruia și toți vor fi schimbați. Nu contează cine. Poate înțelegeți că de asta era o foarte mare reticență din partea multora ca eu să ajung președinte de Consiliul Județean. Că cei care mă cunoșteau știau că eu nu fac compromisuri și n-am partipriuriși nici interese.
Întrebare jurnalist: Componența administrației a societății CUP este cumva, dacă vreți, politică. Veți elimina acest aspect? Adică vor fi doar profesioniști? Cum am spus mai devreme? Consiliul de Administrație mă refer.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici: Vor fi doar profesioniști. Dacă vor avea și componente politice, nu exclud, pentru că nu putem. E un drept totuși fundamental câștigat de a fi membru a unui partid politic, dar nu are nicio legătură. El trebuie să fie un expert în domeniul ăsta, adică apă și canal, care să vină cu soluții, cu propuneri, să monitorizeze, pe de altă parte, echipele tehnice, aparatul administrativ și echipa executivă de management. Pentru punerea în operă a cestor soluții. Și pentru a avea asigurată apa potabilă tuturor abonațiilor și a extinde acest sistem de alimentare cu apă și canalizare. Și din fonduri proprii, nu doar din fonduri europene.
Întrebare jurnalist: Aveți o situație cu localitățile care au solicitat sprijinul administrației județene pentru că au rămas fără apă în perioada de vară?
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici: Bineînțeles!Tâmboiești, Vârteșcoiu, Broșteni care nu avea apă. Nici țeavă până de curând. Și au solicitat de foarte mulți ani o astfel de investiție. Cârligele. Cam toată zona colinară proximă municipiului Focșani.
Citiți și :Cine face parte din Consiliul de Administrație și din conducerea executivă a S C Compania de Utilități Publice (CUP) SA Focșani