Local

VIDEO | Paraschiva Fetti, preoteasa din Vrancea cu performanță spectaculoasă în lumea boxului feminin. Campioană națională, medaliată cu argint la Europene și bronz la Mondiale

Ziarul de Vrancea
5 mar 2022 5209 vizualizări

Paraschiva Fetti este preoteasa părintelui Ionel Miron din satul Irești, comuna Vidra. Preotul Miron a devenit cunoscut în Vrancea și în România după ce a înființat din anul 2014 un cor de copii în parohia sa de la Irești, ajuns faimos în țară.

Preoteasa originară din județul Sibiu a practicat în tinerețe boxul feminin, disciplină în care a fost multiplu campioană națională, medaliată cu argint la Europene și bronz la Mondiale. Spectaculoasa dezvăluire a fost făcută publică pe contul de facebook Corul Parohiei Iresti - Oficial.

”Paraschiva Fetti - preoteasa părintelui Miron: din Sibiu în Vrancea și din ringul de box în strană, înconjurată de copii.

Cum a sfătuit-o primul ei antrenor, Maestrul Adrian Mihai, să treacă de la Kickbox la Box, pe viitoarea multiplu campioană națională, medaliată cu argint la Europene, bronz la Mondiale, înfruntând fără frică luptătoare din Anglia, Canada, Turcia ,China, etc., fata care în cantonamente era nelipsită de la Liturghiile și Privegherile de la Mănăstirea Cozia, Patriarhie...

Născută la Sibiu de Ziua SUA, botezată la Mănăstirea Râmeț de părintele Ioanichie de la Mănăstirea Frăsinei, care i-a schimbat numele din Codruța în Paraschiva, a acceptat foarte rar să dea interviuri, acum este mamă nu doar pentru cei 4 băieți pe care i-a născut, exemplu de dăruire, demnitate și sacrificiu, este alături de părintele Ionel, într-un proiect complex și unic, derulat în Vrancea de aproape 8 ani, fiind considerată sufletul activităților.

„Specialista" în knock-out spune că „Minunea este posibilă, dar nu fără seriozitate, bunătate, muncă și credință. Munca de performanță trebuie respectată... deși trăiam un fel de bucurie când primeam o medalie, totuși, de nenumărate ori plângeam, gândindu-mă că și adversara a muncit enorm și totusi nu primește nimic..."

Copiii din proiectul „Corul Parohiei Irești” au înțeles că „O luptă-i viața, dar te luptă cu dragoste de ea și dor!", cum zice marele Coșbuc.

„Pentru mine, fiecare persoană care se alătură sprijinind acest proiect e considerată ca făcând parte din familia mea și mulțumesc din suflet fiecăruia, căci fiecare persoană a fost trimisă de Dumnezeu spre noi și facem astfel cu toții parte din familia Sfintei Ecaterina", zice doamna preoteasă Paraschiva, transmițând tuturor să aibă parte de o primăvară cu pace, bunătate și blândețe!”

Text informații :Corul Parohiei Iresti - Oficial

Într-un articol publicat în urmă cu doi ani în cotidianul ziarullumina.ro părintele Ionel Miron povestea cum s-a cunoscut cu preoteasa 

„«De câte ori eram în București, nu lipsea zi să nu merg să mă închin la Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, în Catedrala Patriarhală«, povestește părintele. Pe atunci, preoteasa era studentă la Universitatea Națională pentru Educație Fizică și Sport. «Să știți că sfântul ne-a adus împreună», își amintește ea. «Eram în metrou și m-a întrebat cât este ceasul. Am început să vorbim și ne-am dat seama că amândoi mergeam la sfântul. Într-adevăr, modul lui Dumnezeu de a rămâne anonim este așa-zisa coincidență.»

Ea și-a dat licența în atletism și a făcut performanță într-un domeniu mai puțin feminin: pugilismul. «Este multiplă campioană națională, a fost pe locul doi în Europa și a treia din lume», dezvăluie mândru părintele. Preoteasa și-a păstrat numele de fată, Fetti, pentru că, după numeroasele titluri câștigate, a devenit cetățean de onoare al comunei natale, Șura Mică. «Am considerat mereu acest sport ca pe o scrimă, nu ca pe o luptă. Era provocarea de a puncta», povestește preoteasa. «Însă de zece ani performanțele mele sunt în alt domeniu: m-am dedicat total familiei și slujirii alături de soț», adaugă ea. Au patru copii. Cel mai mic, Sava, a fost botezat anul trecut de Sfânta Ecaterina. Cum reușesc să se descurce și cu slujirea, și cu obligațiile familiale, și cu consilierea copiilor din cor? «Răbdare, răbdare și iar răbdare. Altfel nu am face față. Sportul îl practici, dar aici te dedici, pur și simplu», explică preoteasa. Și sinceritate. Aceasta îi face și pe copiii pe care-i păstoresc să vină la ei cu deschidere pentru orice sfat, ca la niște părinți.

Cu puțin se face mult

Din experiența sportivă, preoteasa i-a învățat pe copii câteva elemente de autoapărare într-o tabără la mare organizată cu ajutorul sponsorilor. «Am creat Asociația Sfânta Ecaterina - Cel ce dă lui își dă», spune părintele. «Să știți că cel mai mult cu puțin se ajută. Dar puținul face mult!» La fel spune părintele despre marile realizări: «Trebuie să pornim de la lucrurile simple, dar de căpătâi. Marile schimbări au loc la nivel mic». Un astfel de lucru de căpătâi este familia. «Familia așa-zis tradițională, de fapt familia firească, naturală, este o mărturisire», spune el. Și o cărămidă care zidește caractere și comunități, pentru că darurile și valorile se moștenesc în familie: preoteasa Paraschiva provine dintr-o familie credincioasă cu cinci copii, iar mama ei are o voce excepțională.” - ziarullumina.ro

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.