Local

VIDEO | Fiica regretatului profesor vrâncean Ionel Sîrbu a povestit cum a trăit cutremurul din Turcia la fața locului

Ziarul de Vrancea
14 feb 2023 2187 vizualizări

O profesoară originară din Vrancea a povestit pe postul de televiziune Euronews România cum a trăit cutremurul din Turcia la fața locului​. Profesoara Iulia Sîrbu-Hoelzli (n.r. din informațiile Ziarului de Vrancea, fiica regretatului profesor Ionel Sîrbu, al cărui nume este purtat de Școala Gimnazială Ciorăști) a ajuns duminică, 05 februarie 2023  în orașul Adana, din Turcia în calitate de coordonator al unui program educațional „Erasmus”, alături de două profesoare din Satu Mare pentru un schimb de experiență la o școală parteneră. Luni dimineață, 06 februarie se aflau în camera de hotel în momentul în care s-a produs cutremurul puternic. 

VIDEO:Euronews Romania 

DIMENSIUNE TEXTAaAa

Un grup de profesori români a rămas blocat în Turcia, din cauza cutremurului de magnitudine 7,7 care a provocat moartea a peste 2.300 de persoane. Iulia Sîrbu a declarat pentru Euronews România că vrea alături de colegii săi să se întoarcă în țară din orașul Adana, unde mai multe clădiri s-au prăbușit în urma seismului. Deocamdată, profesorii din Satu Mare spun că nu găsit niciun zbor sau vreun autobuz disponibil.

Iulia Sîrbu a ajuns duminică în Adana, în calitate de coordonator al unui program educațional „Erasmus”, alături de două profesoare din Satu Mare pentru un schimb de experiență la o școală parteneră. Luni dimineață, se aflau în camera de hotel în momentul în care s-a produs cutremurul puternic.

S-a simțit îndelungat. S-a simțit destul de tare. (...) Din fericire pentru noi, hotelul în care stăm este un hotel de trei etaje. Ghinionul a fost că am fost cazate la etajul trei, la ultimul etaj. S-a simțit destul de tare.

Sunt de loc din Vrancea și sunt obișnuită cu cutremurele, dar față de ce am experimentat până acum, acesta a fost destul de marcant.

Era în jur de 4:15 dimineața. Nu am realizat inițial ce se întâmplă. Când m-am trezit și mi-am dat seama că e cutremur, primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă așez sub tocul ușii. Am bătut la ușa colegelor să iasă și ele din cameră și să se așeze sub tocul ușii. Am așteptat cu toții pe coridor să treacă ca să putem coborî”, a povestit Iulia Sîrbu, originară din Vrancea, profesor din Satu Mare.

Bilanțul morților în urma cutremurelor din Turcia și Siria a depășit conform datelor făcute publice joi 09 februarie 2023, 20.000. Aproape 650 de replici, până acum. Sute de mii de oameni s-au adăpostit în corturi ridicate pe stadioane și în centrele orașelor

Numărul morților în urma cutremurului a crescut acum la peste 20.000, după ce instituția pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia a publicat, joi 09 februarie 2023, cea mai recentă actualizare. Aproape 650 de replici au fost înregistrate după cele două cutremure majore de luni, potrivit Agenției de gestionare a dezastrelor din Turcia (AHAD). Primul convoi umanitar a ajuns în nord-vestul Siriei.

Citiți textul integral al articolului în care o profesoară originară din Vrancea a povestit pe postul de televiziune Euronews România cum a trăit cutremurul din Turcia la fața locului, accesând titlul alăturat Profesori români, blocați în Turcia după cutremur. „Încercăm să ne întoarcem cât de repede acasă. Până miercuri nu sunt zboruri”

Vizionați și VIDEO | Corespondența din Turcia, de joi 09 februarie 2023 pentru TVR  a jurnalistului Adelin Petrișor

VIDEO:Stirile TVR Online

Citiți și Profesoară din Vrancea pe care a prins-o cutremurul într-un hotel din Turcia: „Ceilalți oaspeți au fugit pe scări. S-au panicat”

Iulia Hoelzli-Sîrbu( n.r. din informațiile Ziarului de Vrancea, fiica regretatului profesor, Ionel Sîrbu al cărui nume este purtat de Școala Gimnazială Ciorăști) , cu mai mult timp înainte de plecarea în Turcia  Fotografie: Arhiva personală. Fotografie preluată de pe site-ul scoala9.ro

Iulia Hoelzli-Sîrbu( n.r. din informațiile Ziarului de Vrancea, fiica regretatului profesor, Ionel Sîrbu al cărui nume este purtat de Școala Gimnazială Ciorăști) , profesoară la un liceu din Satu Mare, ajunsese abia de câteva ore, împreună cu alte două colege în Adana, oraș din sudul Turciei, când a început cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade. Profesoara, care a copilărit în zona seismică Vrancea, a făcut în Turcia ceea ce-a învățat de când era mică: s-a așezat sub tocul unei uși. Mulți oameni, însă, au coborât repede scările. 

Iulia Hoelzli-Sîrbu( n.r. din informațiile Ziarului de Vrancea, fiica regretatului profesor, Ionel Sîrbu al cărui nume este purtat de Școala Gimnazială Ciorăști), profesoară de germană și engleză la Liceul Teoretic German „Johann Ettinger” din Satu Mare, se afla, pe 6 ianuarie, în Turcia cu alte două cadre didactice, când a început cutremurul. Cele trei colege, venite pentru un proiect Erasmus, se cazaseră de câteva ore într-un hotel din orașul sudic Adana. 

„Water guards”, proiectul pentru care au călătorit, face parte din Erasmus+, program UE care susține, între altele, mobilitatea elevilor și a profesorilor, schimbul de experiență cu școli din alte țări europene și lucrul în echipă. Elevii liceului din Satu Mare au mers, de pildă, în Grecia și în Italia, unde au colaborat cu alți tineri pe teme de mediu. 

Întâlnirea din Turcia era, însă, doar pentru profesori. Aceștia ar fi trebuit să petreacă acolo o săptămână și să facă un plan comun pentru reducerea consumului de apă în școli. Totul pornind de la soluții propuse de elevii lor. Cei din Satu Mare au venit cu ideea să organizeze în liceu o campanie de conștientizare și să lipească afișe cu îndemnul: „Nu lăsați apa să curgă!”. Dar profesoarele n-au mai apucat să împărtășească planul lor. 

La 4:17 dimineața, la câteva ore după ce-a ajuns în Adana, pe Iulia Hoelzli au trezit-o ușile unui dulap, care se zgâlțâiau. Are 38 de ani, n-a prins cutremurul care a marcat România în 1977, însă i-au povestit cei din familie despre el. 

Peste 11.000 de oameni din sudul Turciei și din nordul Siriei și-au pierdut viața în urma seismului, potrivit informațiilor de până acum. În Adana au fost confirmate 167 de decese, iar aproape 4.000 de persoane sunt rănite. 

„Evident că am fost speriate, dar noi nu am fost în epicentru. Colegii profesori din Turcia ne-au spus că își petrec noaptea în mașină pentru că le este frică să intre în case. Unii au pierdut prieteni în alte orașe afectate de cutremur”, a spus Iulia Hoelzli-Sîrbu( n.r. din informațiile Ziarului de Vrancea, fiica regretatului profesor, Ionel Sîrbu al cărui nume este purtat de Școala Gimnazială Ciorăști), într-un interviu pentru Școala 9. Profesoarele au revenit în țară pe 7 ianuarie, cu unul dintre avioanele militare care au transportat salvatori români în Turcia.  

Citiți ăntregul articol publicat pe site-ul scoala9.ro accesând titlul alăturat:Profesoară din Vrancea pe care a prins-o cutremurul într-un hotel din Turcia: „Ceilalți oaspeți au fugit pe scări. S-au panicat”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.