Local

VIDEO | Puiul de urs găsit de turiști la Cheile Tișiței și salvat de specialiștii de la Parcul Natural Putna pleacă din Vrancea. Unde va fi noua lui casă

Ziarul de Vrancea
4 iun 2019 1737 vizualizări

Un ursuleţ de aproximativ 4 luni a fost salvat ca prin minune de la înec de către rangerii Parcului Natural Putna. Ursuleţul, care stătea pe o piatră şi privea dezorientat în jur, probabil să apară ursoaica, a alunecat în apa rece ca gheaţa, care l-a purtat la vale. În acel moment, turiştii aflaţi în apropiere au sunat imediat cerând ajutor rangerilor de la Parcul Naţional Putna.

Ing. Ion Militaru, directorul Parcului Natural Putna a povestit că ursuleţul a fost observat de câţiva turişti cazaţi la o cabană situată în Lepşa, la intrarea în Rezervaţia Naturală Cheile Tişiţei. Puiul de urs, care se afla pe marginea apei, la confluenţa Tişiţei cu râul Putna a căzut fiind luat de vâltoare. Turiştii au anunţat imediat ranger-ul de serviciu şi l-au urmărit de-a lungul apei. În momentul în care puiul a ieşit la mal, l-au prins şi l-au adăpostit într-o magazie, chiar dacă n-a fost cel mai bun loc în care ar fi putut să-şi petreacă noaptea.

„Cred că a fost cam rece aici, nu am ştiut unde să-l băgăm. Era nervos, agitat si probabil speriat”.

Imagini VIDEO amator

Ursuleţul era flămând aşa că l-au hrănit cum s-a putut, cu lapte de vacă

„Cât  timp a mai rămas la noi, am tot sperat că ursoaica se va întoarce după puiul ei, dar n-a fost aşa. Ne-a spus cineva că a văzut o ursoaică şi doi pui, cam de aceeaşi mărime, posibil să fi fost mama puiului salvat. Dacă puiul a căzut în apă, ursoaica i-a pierdut urma. Am luat legătura cu Agenţia de la Protecţia Mediului, care i-au contactat pe cei de la Centrul de Reabilitare de la Bălan, jur. Harghita. Acolo puiul va sta doi ani”, ne-a spus Ion Militaru, directorul Parcului Natural Putna.

Imagini VIDEO amator

 

În Centrul de Reabilitare ursuleţul nu va avea contact cu îngrijitorii ca la o grădină zoologică ( regimul va fi altul ) şi va fi hrănit cât mai aproape de ceea ce ursuleţul găsea în mediul lui de trai. La 2 ani, după ce i se va monta un colar de transmitere satelitară - pentru a putea fi urmărit alţi doi ani ( pentru a se vedea cum se acomodează), ursuleţul se va întoarce acasă, în Munţii Vrancei.   ( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.