Local

VIDEO | „Meci” decisiv în ședința CL Focșani de astăzi, pe soarta Direcției de Dezvoltare a Primăriei

Ziarul de Vrancea
30 mar 2021 1830 vizualizări

Conform convocării anunțate deja, astăzi, de la ora 11:00, este programată să se desfășoare ședința „de îndată” a Consiliului Local al Municipiului Focșani, având un singur proiect pe ordinea de zi. Este vorba de proiectul de hotărâre privind aprobarea dării în administrare pe o perioadă de 10 ani către Direcția de Dezvoltare Servicii Publice (DDSP) Focșani a unor imobile aparținând domeniului public și privat al municipiului Focșani în vederea exploatării și întreținerii acestora, inițiat de primarul municipiului Focșani Cristi Valentin Misăilă.

Este deci vorba exact de proiectul de horărâre din cauza căruia s-a întrerupt, ca urmare a neîndeplinirii cvorumului, ședința ordinară a Consiliului Local Focșani din 24 martie 2021. Ședința extraordinară a Consiliului local al municipiului Focșani programată astăzi se va desfășurată cu participare on-line, prin aplicația Zoom.

Ce se va întâmpla astăzi în ședința Consiliului Local Focșani?

Pentru a avea o imagine cât mai corectă a posibilelor evoluții, ar trebui să pornim de la pozițiile exprimate public ale taberelor aflate în dispută

a) Primarul Focșaniului Cristi Valentin Misăilă

Solicită consilierilor locali, dar în special majorității PNL-USR-PLUS din CL Focșani, să voteze necondiționat proiectul de hotărâre privind aprobarea dării în administrare pe o perioadă de 10 ani către Direcția de Dezvoltare Servicii Publice (DDSP) Focșani a unor imobile aparținând domeniului public și privat al municipiului Focșani în vederea exploatării și întreținerii acestora. Într-o conferință de presă susținută vineri 26 martie 2021, la Colegiul Pedagogic „Spiru Haret” Focșani, primarul municipiului Focșani Cristi Valentin Misăilă și-a exprimat încă o dată public poziția privind susținerea acestui proiect.

„După cum probabil că ați observat, în ședința CL Focșani de miercuri, 24 martie 2021, a fost din punctul meu de vedere un proiect foarte simplu, care privește doar partea de administrare. Era vorba de o prelungire a dării în administrare a tuturor terenurilor și a tuturor spațiilor din domeniul public și privat al municipiului Focșani în administrarea Direcției de Dezvoltare Servicii Publice (DDSP), Direcție care se ocupă de tot ceea ce înseamnă salubritatea stradală, tot ceea ce înseamnă întreținere spații verzi, întreținere parcuri, întreținere iluminat, întreținere cimitire, întreținere inclusiv padocuri pentru ecarisaj și capturarea câinilor fără stăpân de pe domeniul public și sunt multe alte activități pe care le desfășoară această Direcție de Dezvoltare în administrarea domeniului public. Practic, era un proiect în legătură cu darea în administrare a acestui spațiu.

Din păcate, consilierii locali - deși le-am explicat în nenumărate întâlniri anterioare ședinței din 24 martie - nu au înțeles sau probabil nu au vrut să înțeleagă ce se întâmplă aici. Dar, de fapt, din ce am aflat, îi interesa cu totul și cu totul altceva. Dumnealor vor să-și pună directori peste tot. Și invocă faptul că nu le mai place de actualul director, domnul Dochioiu.

Dar cred eu că nu Consiliul Local este cel care poate să facă o evaluare. Și mai mult decât atât, văd că în continuare doamna viceprimar (n.r. - Ana Maria Dimitriu) face niște afirmații jignitoare la adresa acestei Direcții și la persoana mea, spunând că acolo de fapt «se ascund mari mizerii» și că de fapt acolo «se sifonează banul public».

Vin și o întreb și eu pe doamna viceprimar dacă asta are în atribuții dumneaei. Eu nu i-am dat asemenea atribuții de verificare a ceea ce se întâmplă la Direcția de Dezvoltare. Doamna viceprimar Alexandra Tătaru are în atribuții o parte din activitățile desfășurate de către Direcția de Dezvoltare.

Problema se pune altfel. Că dumnealor, peste tot, au o singură placă: «se sifonează banul public!». Dar n-au venit cu alternativă. Bun, să zicem că acum sunt cheltuieli foarte mari cu Direcția de Dezvoltare. Eu vin și întreb: consilierii locali PNL-USR-PLUS au venit cu vreo alternativă cu privire la ceea ce se va întâmpla de la 1 aprilie cu întreținerea domeniului public din municipiul Focșani? Pentru că e vorba de salubritate stradală, e vorba de mobilier stradal, e vorba de spații verzi, e vorba de cimitire.

Vreau să spun cu regret că începând cu 1 aprilie, dacă se va menține această situație, Direcția de Dezvoltare nu va mai putea oferi servicii cetățenilor pentru a-și înmormânta rudele în cimitirele din municipiul Focșani care sunt în administrarea primăriei. Și-au pus întrebarea aceasta? Ce vor face în această situație cei îndurerați care care-și conduc pe ultimul drum apropiații?

b) Poziția majorității PNL-USR-PLUS din Consiliul Local Focșani 

N-a fost exprimată public în vreo conferință de presă sau printr-un comunicat în această perioadă. Totuși, vineri, 26 martie 2021, într-un interviu acordat postului de televiziune Atlas TV Focșani, deputatul PNL de Vrancea Ion Ștefan s-a referit la motivele pentru care proiectul de hotărâre menționat (referitor la prelungirea dării în administrare a tuturor terenurilor și a tuturor spațiilor din domeniul public și privat al municipiului Focșani în administrarea Direcției de Dezvoltare Servicii Publice -DDSP) nu este votat de majoritatea PNL-USR-PLUS din CL Focșani.

„Direcția de Dezvoltare împreună cu primarul au inițiat un proiect de hotărâre de Consiliu Local. Pentru a putea pune în practică acest proiect are nevoie și de acceptul consilierilor locali de votul consilierilor locali ai actualei majorități. Deci majoritatea actuală care încredințează bunurile din municipiul Focșani unei Direcții, unei Societăți, trebuie să cunoască toate datele problemei. Iar dac-ai venit la mine și crezi că eu trebuie să votez, eu trebuie să te susțin, eu trebuie să fiu de acord, cred că și dumneavoastră trebuie să fiți de acord să răspundeți la toate întrebările la toate solicitările. Așa mi se pare corect. Unde este supărarea dacă eu vă întreb: «Domnule, ce-ai făcut aici? Cât ai lucrat aici? Unde ai făcut asta? Ce documente ai aici?» Nu trebuie să cooperăm? Nu trebuie să discutăm? Nu trebuie să analizăm? Nu e nevoie de așa ceva?”(...)

„Consiliul Local este format din 21 de consilieri din care 10 sunt ai PNL, 9 ai PSD-ului și 2 de la USR-PLUS. Consiliul Local funcționează pe principiul majorității. După cum bine știți dumneavoastră și cred că și cetățenii din municipiul Focșani, în Consiliul Local Focșani s-a constituit o majoritate PNL-USR-PLUS. Această majoritate are ca și obligație față de cetățenii din municipiul Focșani să aprobe, să inițieze, să genereze hotărâri de Consiliu Local și idei de dezvoltare și de funcționare a Primăriei municipiului Focșani. Consiliul Local este cel  care hotărăște ce este bine și ce este mai puțin bine pentru Focșani.

Dacă facem o analogie cu ce se întâmplă în Guvernul României și în Parlamentul României, vedem că Guvernul inițiază un proiect de lege sau o ordonanță de urgență și merge în Parlament. Deci susține în Parlament ideea, dorința de a transforma această ordonanță de urgență sau proiect de lege, într-o lege aprobată în Parlament. Așa suntem și în Consiliul Local. În Consiliul Local, atât consilierii locali, cât și primarul municipiului Focșani au drept de inițiativă legislativă sau de a iniția proiecte de hotărâri de Consiliu Local. Ce înseamnă lucrul acesta?Dacă inițiezi tu, primar, un proiect de hotărâre de Consiliu Local, este bine să te duci să susții această inițiativă. Sau cel mai frumos ar fi să te consulți cu cei care urmează să-ți aprobe intenția, dorința de modificare de schimbare.a unei proceduri a unui act a unei hotărâri de Consiliu Local. Toate aceste lucruri ar trebui să se întâmple așa cum am demonstrat cu câteva zile mai în urmă, cu câteva săptămâni în urmă (n.r. - ședința extraordinară a CL Focșani din 15 martie 2021), că este posibil. Dar e nevoie de discuții, de negocieri, de analize.

Nu se pot face aceste lucruri «cu pumnul în masă» sau cu «pumnul în gură»! 

La Direcția de Dezvoltare care administrează patrimoniul public și privat al municipiului Focșani sunt cei care semnează lucrările pentru înfrumusețarea orașului. Mă refer aici la pavajul din orașul Focșani, care a fost repetat schimbat în Piața Unirii. Această Direcție semnează lucrările și face achizițiile. Tot această Direcție este cea care achiziționează coșurile de gunoi. Știți dumneavoastră foarte bine că acum câțiva ani de zile au fost ceva dezbateri pe marginea lor ca subiect de presă. Au achiziționat aceleași coșuri de gunoi odată la 2 milioane, cele originale, altădată la câteva luni, cele «fake» la 4 milioane și ceva. Același coș de gunoi! Aș vrea să înțelegeți că dorința consilierilor locali PNL și USR-PLUS este de a face lumină în ceea ce se întâmplă în bugetul Consiliului Local. Sunt banii cetățenilor din municipiul Focșani”, a spus deputatul PNL de Vrancea Ion Ștefan, în interviul acordat vineri, 26 martie 2021, postului de televiziune Atlas TV Focșani.

Posibile scenarii la ședința CL Focșani de astăzi 

Aparent, pozițiile celor două tabere, primarul Focșaniului Cristi Valentin Misăilă și majoritatea PNL-USR-PLUS din CL Focșani, par unele inflexibile în privința proiectului referitor la Direcția de Dezvoltare Servicii Publice a Primăriei (DDSP). Și este posibil ca ele așa să și rămână. Iar proiectul, fie să nu întrunească numărul necesar de voturi, fie ședința să nu aibă loc din lipsa întrunirii cvorumului de prezență.

În același timp însă, insistența primarului Misăilă s-ar putea baza pe cunoașterea de către acesta a două amănunte:

1) Încă de la ședința Consiliului Local Focșani din 24 martie 2021, din informațiile Ziarului de Vrancea, au existat consilieri PNL care au susținut votarea proiectului de hotărâre privind aprobarea dării în administrare pe o perioadă de 10 ani către Direcția de Dezvoltare Servicii Publcie Focșani a unor imobile aparținând domeniului public și privat al municipiului Focșani în vederea exploatării și întreținerii acestora, inițiat de primarul municipiului Focșani Cristi Valentin Misăilă. Din acest motiv, s-a și ajuns la neîntrunitrea cvorumului de ședință la un moment dat și a trebuit suspendată ședința CL Focșani. Pentru că respectivii consilieri PNL din CL Focșani care doreau votarea proiectului au părăsit ședința.

2) USR a anunțat încă de luna trecută că a invalidat protocolul de constituire a majorității PNL-USR-PLUS din CL Focșani, invocând o problemă de imagine pe care i-a adus-o votarea proiectului cu excedentul bugetar şi achiziţia voucherelor, într-o ședință CL Focșani, din cauza existenței protocolului. S-ar putea ivi acum o nouă „problemă de imagine” în care consilierii USR-PLUS din CL Focșani să nu mai fie de aceeași părere cu aleșii PNL membri ai aceluiași for? 

Este prin urmare posibil ca bazându-se pe realitățile mai sus enunțate la punctele 1) și 2), primarul Misăilă să insiste ca proiectul de hotărâre privind aprobarea dării în administrare pe o perioadă de 10 ani către Direcția de Dezvoltare Servicii Publice (DDSP) Focșani a unor imobile aparținând domeniului public și privat al municipiului Focșani în vederea exploatării și întreținerii acestora să treacă în forma propusă de el. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.