Local

VIDEO | Majorității PNL-USR-PLUS din CL Focșani pare a-i fi „explodat în brațe” bugetul pe 2021 pe care l-a votat

Ionel Sclavone
27 mai 2021 2826 vizualizări

„Urmare a încărcării bugetului general al municipiului Focșani aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr 101/10.05.2021, în sistemul național de raportare au fost emise recipise din care rezultă invalidarea bugetelor următoarelor entități publice :Municipiul Focșani, Direcția de Dezvoltare Servicii Publice, Poliția locală a municipiului Focșani, Ansamblul Folcloric ”Țara Vrancei”, Ateneul Popular ”Maior Ghe Pastia” Focșani,  recipise pe care vi le înaintăm în copie.

Având în vedere cele prezentate , vă solicităm să exercitați cu celeritate controlul de legalitate asupra Hotărârii Consiliului Local al municipiului Focșani nr 101/2021 privind aprobarea bugetului general al municipiului Focșani pe 2021”

Acesta este textul adresei pe care primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă a înaintat-o prefectului județului Vrancea, Gheorghiță Berbece după ce în sistemul național de raportare au fost emise recipise din care rezultă invalidarea bugetelor următoarelor entități publice :Municipiul Focșani, Direcția de Dezvoltare Servicii Publice, Poliția locală a municipiului Focșani, Ansamblul Folcloric”Țara Vrancei”,Ateneul Popular ”Maior Ghe Pastia” Focșani.

VIDEO:vrancea atlastv:

Într-o conferință de presă susținută marți, 25 mai 2021, primarul Cristi Valentin Misăilă a anunțat că bugetul pe anul 2021 al municipiului Focșani a fost invalidat de Administrația Județeană a Finanțelor Publice. Concret, și-a justificat primarul Focșaniului afirmația, ”la introducerea în sistemul național de raportare au fost emise recipise din care rezultă invalidarea bugetelor următoarelor entități publice :Municipiul Focșani, Direcția de Dezvoltare Servicii Publice, Poliția locală a municipiului Focșani, Ansamblul Folcloric”Țara Vrancei”,Ateneul Popular ”Maior Ghe Pastia” Focșani.”

”Municipiul Focșani nu are buget pentru anul 2021!” - Acesta este verdictul pe care primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, l-a anunțat în conferința de presă de marți. Bugetul inițiat și votat de majoritatea formată din PNL și USR-PLUS, în ședința Consiliului Local Focșani din 10 mai 2021 a fost invalidat de Administrația Finanțelor Publice, conform spuselor primarului Misăilă, care a prezentat și dovezi în susținerea afirmațiilor sale (vezi în galeria foto recipisele care atestă invalidarea bugetului pe 2021 al Focșaniului, transmise de de Administrația Finanțelor Publice Vrancea)

După anunțul făcut de primarul Cristi Misăilă în conferința de presă, acesta a acuzat majoritatea PNL-USR- PLUS din CL Focșani de „subminarea economiei locale”. Primarul a declarat că în aceste condiții, în opinia sa, prefectul județului va trebui să invalideze bugetul adoptat de majoritatea formată din PNL și USR-PLUS, astfel ca acesta să poată fi rediscutat și aprobat din nou pentru a asigura funcționarea Municipalității.

Cristi Valentin Misăilă a declarat că după decizia de invalidare a bugetului local va trebui să pună lacătul pe ușa instituției pe care o conduce. El a avansat și o dată de la care se va întâmpla acest lucru, 2 iunie 2021.

Misăilă a atras atenția că cetățenii care au nevoie de diferite documente de la Primărie, certificate de atestare fiscală, autorizații de construcție, adeverințe etc. în această perioadă, nu le vor putea primi.

„Îmi cer scuze cetățenilor dacă din 2 iunie 2021 vor găsi ușile inchise la primărie. Este un moment dificil, nu mă plâng, dar consider că actele iresponsabile ale majorității constituie o subminare a economiei locale. Faptul că cetățenii nu-și vor mai putea obține diferite documente pentru vânzare cumpărare de imobile, de autoturisme, diverse certificate fiscale, autorizații de construcție, și toate celelalte documente necesare se numește subminare a economiei locale”, a concluzionat Misăilă.

Potrivit spuselor sale, începând din 2 iunie 2021, Municipalitatea va suspenda contractele cu furnizorii și operatorii care asigură funcționarea Municipalității, începând de la furnizorul de electricitate, comunicații, internet și până la cei care asigură servicii de pază.

„De astăzi sau de mâine, vom notifica toți operatorii cu care avem încheiate contracte, pe cei care asigură mentenanța sistemelor informatice, serviciile de pază, de comunicație, de furnizare a electricității și începând din 2 iunie vom suspenda aceste contracte deoarece nu mai avem posibilitatea să facem plăți către acești furnnizori. Este o situație care nu a mai fost întâlnită în nici o primărie din țară în ultimii 30 de ani”, a mai spus Cristi Valentin Misăilă.

Misăilă acuză o acțiune deliberată

În acest context, primarul a spus că inițial a crezut că majoritatea PNL și USR PLUS taie bugetul în mod haotic, ca formă de presiune, pentru a-l determina să le numească „lipitorii de afișe în funcții” de conducere.

„Inițial am crezut că au tăiat haotic, doar din dorința de a tăia ca să mă aducă la o situație în care să fiu de acord cu condițiile impuse de dumnealor de a-și pune în funcții importante lipitorii de afișe. Iată că scopul a fost dezvăluit de acel consilier care a spus că trebuie să desființăm Direcția de Dezvoltare. Probabil că, în opinia dumnealor nu mai avem nevoie de întreținerea spațiilor verzi, de dezinsecție – iată avem valuri de căpușe. în curând vom avea țânțari. Avem de făcut dezinsecție, dezinfecție în spațiile în care se vor desfășura examenele din școli, evaluarea națională și bacalaureat. În acest moment, Direcția de Dezvoltare având bugetul invalidat nu mai poate opera nici un fel de plată și nici un fel de încasare la bugetul Municipiului Focșani”, a declarat primarul Cristi Misăilă.

Ce se întâmplă la Ateneul Popular Focșani

Primarul a explicat și situația de la Ateneul Popular ”Maior Ghe Pastia” Focșani, arătând că instituția nu are conturile blocate, dar din cauză că bugetul a fost invalidat nu poate funcționa.  

„Ateneul Popular nu are conturile blocate, dar are bugetul invalidat. Nu mai putem face nici un fel de plată și nici un fel de încasare în bugetul acestei instituții și de aceea am luat această decizie de a închide. În acest moment bugetul Ateneului este pe minus cu 160.000 de lei deoarece s-a făcut o tăiere inconștientă, inclusiv a fondurilor cheltuite conform legii finanțelor”, a explicat primarul.

Soluția pentru ieșirea din blocaj

Primarul a mai spus că situația de blocaj în care s-a ajuns se datorează ”votului inconștient” al consilierilor PNL și USR PLUS care au aprobat un buget nefuncțional. Cristi Valentin Misăilă a precizat că soluția ar fi ca prefectul să dea aviz de nelegalitate cât mai repede pe bugetul adoptat astfel încât discuțiile să fie reluate.

„Este rezultatul votului inconştient al majorităţii PNL-USR-PLUS, din Consiliul Local Focșani. Aşa cum am anunţat încă de la momentul aprobării lui, că este un buget nefuncţional, iată că acum s-a confirmat. Faptul că sistemul informatic aparţinând Ministerului de Finanţe ne-a invalidat pentru aceste instituţii publice, bugetul ne duce în imposibilitatea de a mai înregistra cheltuieli.Și mai mult decât atât, nu mai avem posibilitatea de a face plăţi pentru nici un fel de activitate în aceste condiţii. Am comunicat astăzi Instituţiei Prefectului această situaţie, solicitându-i ca în regim de urgenţă, cu celeritate, să exercite controlul de legalitate asupra Hotărârii Consiliului Local”, a completat primarul Cristi Valentin Misăilă.

Primăria va trebui să apeleze la fondul de rezervă

Până atunci, a mai precizat el, Consiliul Local va trebui să aloce bani din fondul de rezervă pentru a asigura funcționarea primăriei.

„Va trebui în regim de urgență să convocăm CL Focșani, în ședință de îndată, pentru a propune alocarea de sume din fondul de rezervă, unde au fost duse aceste fonduri( n.r. în ședința în care s-a votat bugetul, pe 10 mai 2021) care au fost tăiate de la buget. (…) Au tăiat 20 de milioane de lei de la funcționare, au dus în fondul de rezervă 16,5 milioane și au dus doar 3 milioane spre investiții. Doar că investițiile pe care le-au propus sunt fără obiect, încălcând un alt principiu al Legii finanțelor publice locale”, a precizat Misăilă.

El a explicat că toate investițiile propuse se înscriu într-un buget abia după ce acestea au o fundamentare și sunt bazate pe o documentație elaborată și aprobată în Consiliul Local.

„Dumnealor au propus o listă de 26 de proiecte pentru care au alocat o sumă globală, fără să spună cum vor fi împărțiți acești bani. Un alt milion de lei l-au repartizat pentru investiții de sănătate, în condițiile în care nu au indicat nici o investiție”, a precizat Cristi Misăilă.

O situație care se repetă

Dacă Prefectura Vrancea nu va acorda aviz de legalitate hotărârii de aprobare a bugetului pe 2021 așa cum solicită primarul Miasăilă, nu ar fi prima oară când prefectul județului este nevoit să intervină după votul exercitat în afara prevederilor legale de PNL și USR-PLUS în Consiliul Local Focșani.

S-a întâmplat același lucru și la începutul lunii martie 2021.Când majoritatea amintită a votat, la propunerea unui consilier liberal, cheltuirea fondului de rezervă și acordarea a 30.000 de vouchere cadou, în valoare de 200 de lei, femeilor din Focșani. Valoarea totală a acestora era de 6 milioane de lei.

Hotărârea adoptată s-a dovedit a fi ilegală deoarece fondul de rezervă nu poate fi cheltuit, conform legii, decât pentru anumite situații neprevăzute.

Prefectul județului a dat aviz de nelegalitate pentru acel proiect de hotărâre, împiedicându-i pe consilierii PNL și pe cei ai USR- PLUS din CL Focșani să încalce legea.

Acum situația s-ar repeta, cu legea bugetului pe 2021. Iar acest lucru ridică un mare semn de întrebare!În legătură cu capacitatea membrilor grupului PNL –USR PLUS din Consiliul Local Focșani de a se documenta atunci când votează. Ei ca majoritate pot vota orice, în forul din care fac parte. Cu singura condiție însă ca acest vot să fie unul conform legislației în vigoare. Altfel, consilierii respectivi pot fi puși în situații stânjenitoare, mai ales dacă acestea se mai și repetă.Ori votul în Consiliul Local Focșani este exact motivul pentru amintiții politicieni autohtoni au fost aleși de focșăneni să-i reprezinte în structura menționată.

Așa cum Ziarul de Vrancea anticipa în articolul :Ce amendamente adoptate la bugetul Focșaniului de PNL-USR-PLUS sunt reclamate ca fiind nelegale de conducerea Primăriei, publicat în urmă cu o săptămână, bătălia pentru bugetul pe 2021 al Focșaniului intră în faza argumentelor de natură financiar-legală. Cine pierde această confruntare, va contabiliza, probabil, consistente costuri de imagine publică în perioada următoare. Pentru că este vorba de ceea ce în termeni populari de numește cunoaștere sau necunoaștere a ”meseriei”! Discutăm desigur în acest caz de consilieri (aleși) locali versus conducători de Primărie.

Citiți și:Caz fără precedent în România: ANAF a invalidat bugetul local al Focșaniului | AUDIO;

Lovitură de teatru!Ministerul Finanțelor îl contrazice pe primarul Misăilă în privința invalidării bugetului municipiului Focșani pe 2021


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.