Local

VIDEO | Interviu exclusiv din Vrancea economică reală, cu asociatul unic al firmei Metale Internațional

Ziarul de Vrancea
7 iun 2019 7133 vizualizări

Valentin Resmeriță: „Brandul propriu <<Tigres>> a prins foarte bine în piață. Ne mândrim cu el”

Într-un interviu exclusiv pentru Ziarul de Vrancea, omul de afaceri Valentin Resmeriță, asociatul unic al S.C, Metale Internațional SRL Focșani, are prima ieșire publică de acest gen. El dezvăluie cu acest prilej cum firma sa a realizat o dezvoltare spectaculoasă în economia județului Vrancea în ultimii ani, despre stadiul și poziția actuală pe piață. În afara precizărilor privind modul în care a rezolvat problema personalului, despre evoluția firmei sale și unele amănunte legate de produsele marcă proprie pe care le realizează aceasta, Valentin Resmeriță ne-a vorbit și despre recenta sa investiție importantă, ca persoană fizică de această dată. Este vorba de achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni al cunoscutei firmei General Construct. Citiți și VIZIONAȚI în continuare interviul în care Valentin Resmeriță își face publice planurile în noua calitate de acționar majoritar al firmei care a construit platforma industrială a Focșaniului în anii '80. 

De la un câmp gol, fabrica este acum „un rai!”

R: Bună ziua, stimați cititori ai Ziarului de Vrancea!

Astăzi suntem la sediul firmei Metale Internațional din Focșani și așa cum dumneavoastră știți, noi avem obiceiul de a vă prezenta ori de câte ori avem ocazia în articolele edițiilor Ziarului de Vrancea, Vrancea reală. Astăzi avem ocazia să vă prezentăm Vrancea reală din punct de vedere economic, văzută de unul dintre oamenii de afaceri din județ a cărui firmă s-a dezvoltat spectaculos în ultimii ani și care chiar merită cunoscută.

Bună ziua domnule Valentin Resmeriță, asociatul unic al firmei Metale Internațional din Focșani!

Valentin Resmeriță: Încă o dată, bună ziua!

Firma Metale Internațional a luat ființă în anul 2000. Începutul l-am făcut cu comerțul en-gross cu materiale de construcții. Între timp ne-am mai deschis și niște depozite de en-detail, apoi la un moment dat mi-a venit ideea să fac producție. Și am deschis o fabrică într-un câmp unde era gol. Și astăzi acolo este un rai!

Astăzi lucrăm la fabrică cu aproximativ cincizeci de salariați. Facem producție și vindem aproximativ în trei sferturi din țară. Am ieșit foarte bine și la export, în special în țările ex-sovietice.

Firma Metale Internațional are la ora aceasta un număr de peste două sute de salariați și pas cu pas am reușit de am ajuns aici.

Cum a rezolvat Valentin Resmeriță problema personalului la Metale Internațional

R: Multe firme și mulți manageri de firme inclusiv din Vrancea se confruntă în perioada actuală cu o problemă pe care vă rog și pe dumneavoastră să ne spuneți în ce mod ați rezolavat-o. Mă refer la problema personalului.

Valentin Resmeriță: Problema personalului nu este rezolvată sută la sută, nici la noi. În schimb am reușit și am fidelizat oamenii, în special oamenii vechi. Care lucrează la firma Metale Internațional încă de la înființare. Adică de douăzeci de ani.Sunt oameni care lucrează de zece ani. Le-am angajat și memebrii familiei. De regulă cei peste 45 de ani caută stabilitate. Nu mai vor să plece. Nu mai vor să se mute de la un loc de muncă la altul și un meseriaș desăvârșit este după vârsta de 45 de ani. Cred că acesta este de fapt un noroc al nostru. Că trebuie să lucrăm cu specialiști. De aceea probleme foarte mari cu migrația forței de muncă nu am.

Ce vrea să facă noul acționar majoritar, Valentin Resmeriță, la S.C. General Construct

R: O altă întrebare pe care doresc să v-o adresez este cea referitoare la ultima investiție pe care ați făcut-o dumeavoastră, de această dată ca persoană fizică. Noi am publicat deja o știre că dumneavoastră ați investit într-o firmă care, din informațiile noastre, este una dintre primele firme apărute în domeniul construcțiilor în județul Vrancea. Mă refer la General Construct. Aș vrea să ne spuneți cu ce gânduri ați investit în această firmă, ce intenționați să faceți în perioada următoare din această poziție?

Valentin Resmeriță: Este adevărat. Eu am cumpărat pachetul majoritar la această frimă, General Construct, însemnând peste 85% din acțiuni. Firma General Construct vine de mult, din anii 60 cred. Dintr-o firmă de stat, Anghel Saligny, ceva de genul acesta (n.r. fostul Trust de Construcții Montaj Industrial Bacău). Este o firmă de construcții care vine din trecut. Firma General Construct, știu din ce mi-a povestit și mie conducerea, a avut o participațiune foarte largă la constuirea platformei industriale a orașului Focșani. Chiar îmi spuneau că s-a construit cu stația de betoane existentă astăzi acolo zona industrială, s-a construit Laminoruil.

După anii 90 ei s-au privatizat și au dus firma până în punctul în care au simțit că trebuie să se oprească. Și atunci au scos acțiunile la vânzare în mod individual. Iar eu intenționez pe terenul acela, care înseamnă aproximativ 4 hectare jumate, să dezvolt un cartier rezidențial de blocuri făcut după toate normele europene, în stil occidental. Unde toți locatarii să aibă toate utilitățile posibile. Inclusiv locuri de parcare care reprezentă o problemeă în orașul acesta.Foarte mare problemă! Cu spații comerciale!Visez să construiesc acolo, între blocuri, o brutărie pe care să o închiriez cuiva care știe să facă pâine. Cam despre asta este vorba acolo, la General Construct!

Tot ce am preluat acolo erau active într-o stare avansată de uzură, drept pentru care am luat autorizație de demolare și se va demola acolo. A și început demolarea.Și asta urmează să facem.

R: Cam ce în ce termen estimați că o să construiți acolo?

Valentin Resmeriță: Acolo va fi de lucru, după părerea mea, cel puțin zece ani. Pentru că nu are nimeni ”forța Partidului Comunist” ca să iasă așa din pământ patruzeci de blocuri! Va fi ”pas cu pas”! Două blocuri în primăvară, două blocuri în toamnă. Și tot așa până când se va întregi absolut tot proeictul.

Ce produce și cum, firma Metale Internațional Focșani

R: Revenind la firma Metale Internațional aș dori să ne povestiți puțin despre produsele pe care le realizați acum la fabrica dumeavoastră, ca structură, și dacă faceți export

Valentin Resmeriță: Noi am pornit la început producția cu câteva produse de bază care erau cele mai căutate pe piață. An de an am căutat să dezvoltăm portofoliul de produse. Astăzi am ajuns la peste o sută de repere pe care noi le producem în serie. Am schimbat toate utilajele pe care le-am cumpărat în primii cinci ani. Din cauză că atunci am cumpărat utilaje uitându-ne la preț, nu uitându-ne la performanțe tehnologice și în ultimii doi trei ani, noi asta facem. Împrospătăm, înnoim fabrica, o mobilăm cu utilaje de ultimă generație și facem produse într-adevăr de calitate, cu care ieșim bine la export.

Avem o marcă înregistrată care se cheamă ”Tigres”.Este un brand care a prins foarte bine în piață. Noi ne mândrim cu el. Arată bine și ca design și ca nume:”Tigres”.Și am avut un architect foarte bun care ne-a făcut un cap de tigru pe care-l ține o femeie în palmă și se apără de ploaie. În sfârși! Mie îmi place ce a ieșit!

Spuneam că este marcă înregistrată. Avem şi câteva produse înregistrate la OSIM, pentru care avem, bineînțeles, drept de proprietate (n.r intelectuală) și exclusivitate de a le produce   

R: Felicitări pentru ce ați realizat până acum și pentru ce o să faceți în continuare .Noi vă cerem permisiunea să vă mai vizităm să ne mai spuneți ori de câte ori mai aveți noutăți de acest gen care în mod sigur interesează cititorii noștri din Vrancea și nu numai.

Valentin Resmeriță: Cu mare plăcere! Noi ne-am preocupat până acum în exclusivitate de calitatea produselor, de produse cât mai competitive pe piață. Am avut un singur gând: să facem orice ca să fie clientul mulțumit. Nu ne-am gândit că se pot face bani, poate crește profitul făcându-ți și publicitate. Asta încercăm să facem acum.

R: Noi o să vă ajutăm cu siguranță în direcția asta. Și repet, vă felicit pentru tot ce ați realizat până acum și vă urez să aveți în activitatea următoare succese cel puțin la fel cu cele repurtate până acum.

Valentin Resmeriță: Mulțumesc din suflet!

Citiți și:Firma General Construct a fraților Momanu, achiziționată de patronul MetaleInternational din Focșani

Firma General  Construct  este una din primele societăți private apărute după decembrie 1989 în domeniul construcțiilor în județul Vrancea.

Patronul Metale International Focșani, Valentin Resmeriță, a cumpărat General Construct și are în plan construirea unor blocuri de locuințe pe terenul fostei societăți pe strada Anghel Saligny în municipiul reședință de județ.Reamintim că în martie 2016 într-un articol publicat în Ziarul de Vrancea cu titlul Apune epoca fraților Momanu. General Construct îşi vinde sediul apărea informația potrivită căreia ”Una dintre cele mai cunoscute firme de construcţii din Vrancea, SC General Construct SA, îşi vinde sediul pe OLX. Cine are suma de 474.000 de euro poate achiziţiona o clădire cu etaj, construită în anul 1986, cu o suprafaţă utilă de 1.008 mp. La aceasta se adaugă o suprafaţă de 8.500 mp, pe care se află două garaje şi două magazii. Mircea Momanu, directorul firmei, spune că General Construct îşi va continua activitatea în alt sediu, mai mic. “Este un sediu foarte mare, iar noi am rămas mai puţini. Din acest motiv, ne restrângem în altă clădire. Mai avem o clădire unde avem spaţii libere şi am decis să ne mutăm acolo”,  spunea atunci  Mircea Momanu

Frații Momanu

Firma General Construct SA își trage rădăcinile din Trustrul Construcţii Industriale Montaj Bacău, care gestiona lucrările din toată regiunea Moldovei pe vremea regimului comunist. La Focşani activa Şantierul 3 Construcţii Montaj, condus de inginerul Mircea Momanu, cel care a și privatizat societatea cu ajutorul salariaților. Trustul a construit cam toate fabricile de pe platforma sudică a oraşului, dar și din județ. Celălalt frate Momanu, fostul deputat Corneliu Momanu, a activat la Intreprinderea Judeţeană de Construcţii Montaj (IJCM), cea care se ocupa de ridicarea de blocuri de locuințe în tot judeţul. Un alt frate Momanu, pe nume Valeriu, a fost parlamentar de Neamț pentru trei mandate. Acesta a fost director general al Centralei de Fire și Fibre Sintetice Săvinești, centrala care încorpora peste 10 mari intrprinderi din acest domeniu. În prezent, cei trei frați sunt pensionari. 

 Valentin Resmeriță, este  aociatul unic al unria dintre cele mai puternice financiar firme din Vrancea la ora actuală- compania Metale Internațional .Activitatea societății a constituit-o la începuturile sale comercializarea en-gros și en-detail a materialelor pentru construcții, a sistemelor de tâmplarie Veratec și distribuția acestora în țară. Firma are acum  și o fabrică proprie la ieșirea din Focșani în vecinătatea drumului european E85 în care produce sub brand propriu mai multe produse de țiglă și acoperișuri metalice,tablă cutată dar și o gamă diversă de elemente ce țin de sistemul pluvial utilizat în construcții.  Sediul firmei este în Focșani pe str. Măgura nr. 121, și detine 8 depozite de materiale pentru construcții situate atât în Focșani cât și în Brașov, Craiova și Piatra Neamț.

Firma General Construct  condusă de Mircea Momanu,  este cea care a ridicat și cea mai mare parte din construcția Catedralei Ortodoxe Sf. "Cuvioasă Parascheva" din Focşani care a început în anul 2000.Din informații aflate pe surse,de redactorii Ziarului de Vrancea, tranzacția prin care a fost schimbat proprietarul SC General Construct Focșani s-ar fi  făcut în contul unor datorii ale firmei, mai ales că în ultima perioadă lucrurile nu mai mergeau deloc bine pentru firma lui Momanu. Ce este sigur este însă, e faptul că noul acționar majoritar al General Construct, Valentin Resmeriță, intenționează să construiască blocuri de locuit pe terenul unde a fost sediul firmei,  pe strada Anghel Saligny  din Focșani. Acesta deoarece , la Primăria Focșani s-a solicitat certificat de urbanism pentru ”Elaborare PUZ locuințe colective cu regim P+6 și P+8”,în locația menționată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.