Local

VIDEO | Interviu cu noul director militar al Spitalului Județean Focșani, colonel dr. Alexandru Keresztes

Ziarul de Vrancea
27 apr 2020 3848 vizualizări

Urmăriți un interviu realizat de Ministerul Apararii Nationale cu colonel dr. Alexandru Keresztes, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Sf.Pantelimon din Focșani.

VIDEO:Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro

Col. dr. Alexandru Keresztes, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani: Am onoarea să vă salut, sunt colonel dr. Alexandru Keresztes, actualmente sunt managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Pantelimon” din Focșani. Sunt într-un ordin de misiune aprobat de către ministrul sănătății. Începând cu data de 13 aprilie 2020, m-am deplasat în Garnizoana Focșani împreună cu o echipă militară formată din lt.col. Adrian Ceaușu, care îndeplinește atribuțiile locțiitorului pentru stat major la Spitalul Militar de Urgență ”Regina Maria” din Brașov, acolo unde sunt și comandant. Din echipă mai fac parte domnul lt.col. Andrei Vulpe, de la colegii noștri din garnizoana Focșani, de la Brigada 282 și doamna doctor Bianca Andoni care este și medic epidemiolog, salariat civil la Spitalul Militar de Urgență Focșani. Împreună ne-am deplasat și am preluat, într-o formulă de echipă medicală, militară, conducerea Spitalului Județean Focșani. Am venit aici pentru a veni în sprijinul colegilor noștri, practic ne punem la dispoziție întreaga experiență acumulată de-a lungul carierei noastre militare, începând cu orele de pregătire medico-militară din cadrul institutului medico-militar, acele cursuri de instruire care ne vorbeau despre arme biologice, despre circuitele epidemiologice, despre antidoturile care pot fi utilizate și mai apoi, sigur, de-a lungul timpului, experiențele acumulate în cadrul exercițiilor naționale și multinaționale, unde au fost variate exerciții și simulări cu această tematică cu care noi astăzi ne confruntăm într-un veritabil război biologic și anume această infecție cu SARS-CoV-2.

Reporter: Domnule colonel, aveți deja, iată, peste 7 zile, mai mult de o săptămână de când ați venit aici. Echipa pe care-o conduceți dumneavoastră, ați fost priviți cu mare speranță de oamenii de aici pentru că erau oricum lucrurile scăpate de sub control. Puteți să ne spuneți ce ați rezolvat până acum, care este situația acum față de ce ați găsit când ați venit? 

Col. dr. Alexandru Keresztes: În primul rând, dacă a fost teamă și reticență la început și poate nu neapărat de echipa militară, ci mai degrabă teama de schimbare. Am identificat, în această săptămână petrecută aproape zi lumină, împreună cu colegii mei, am încercat să facem o radiografie a situației actuale a spitalului județean. Ne-am axat, sigur, asupra resursei umane pentru că au fost cazuri de pacienți, din rândul personalului angajat al spitalului, care și actualmente unii dintre ei sunt internați la secția infecțioase, apoi o altă parte care sunt în autoizolare la domiciliu. Deci probleme medico-sanitare în rândul personalului angajat al spitalului. Apoi, sigur că am identificat o serie de disfuncționalități vizavi de perimetrul spitalului și cu sprijinul colegilor de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Vrancea am reușit ca după numai două zile să izolăm perimetrul spitalului; există o echipă mobilă de ordine publică ce asigură perimetrul spitalului și totodată, am realizat un circuit epidemiologic firesc și necesar în aceste vremuri.

La momentul acesta, accesul în spital se face numai printr-o singură poartă, accesul este controlat. Triajul se realizează în trei puncte. Cortul din preajma punctului de intrare este de asemenea instalat recent ca urmare a solicitărilor către ISU Vrancea, din dorința ca cele două corturi pe care le-am găsit și fiind puse la dispoziția pacienților, unul pentru adulți celălalt pentru copii, cel de-al  treilea cort instalat încă de săptămâna trecută asigură triajul epidemiologic al personalului angajat al spitalului, atât la intrarea în ture cât și la plecarea din ture. Triajul constă în monitorizarea temperaturii corporale și sigur, se completează și un chestionar vizavi de principalele simptome caracteristice acestui virus.

Ce-am mai găsit? Sigur, am încercat să identificăm care este starea actuală a stocurilor, vizavi de materialele necesare, vizavi de medicamente, vizavi de dezinfectanți. Printr-o conjunctură favorabilă, începând de săptămâna trecută, mai precis de joi, Direcția de Sănătate Publică a început să lucreze testele de RT-PCR pentru detectarea antigenului viral și dacă până la data la care au intrat în vigoare, analizele erau făcute la Institutul Cantacuzino din București, datorită distanței, rezultatele erau primte în două, trei zile. La momentul acesta, rezultatele ajung undeva la maxim 12 ore de la recoltare, ceea ce scurtează foarte mult timpul și permite medicilor să-și adapteze conduita profesională. Ceea ce ne interesează la momentul acesta este dacă pacientul care adresează urgența medico-chirigicală este sau nu este COVID pozitiv. Și acest lucru este foarte important pentru că de asemenea până astăzi am reușit, împreună cu colectivul de medici a spitalului, să identificăm un traseu al pacienților, astfel încât în funcție de diagnosticul pozitic sau negativ, pacientul este dirijat acolo unde și legislația, la momentul actual, o prevede printr-un ordin al ministrului sănătății. Spitalul județean este un spital de non-COVID, iar spitalul municipal din Adjud este spital de suport COVID.

Încă din prima fază a evoluției situației actuale epidemiologice, spitalul sau secția de boli infecțioase, în sprijinul ei venind colegii de la secția de pneumologie, au fost printre primii care au intrat în luptă și la momentul acesta sunt aproximativ 80 de pacienți care sunt internați la secția de boli infecțioase, din nefericire și o parte dintre pacienți sunt colegi de-ai noștri, de aici din spitalul județean Focșani. 

Reporter: Nu este o luptă ușoară, nu este o muncă ușoară. În concluzie, după toate cele pe care mi le-ați spus și pe care le-ați descoperit aici, e o speranță, adică un trend pozitiv?

Col. dr. Alexandru Keresztes: Categoric. Obiectivele noastre principale, declarate încă din prima zi în care am luat contact cu spitalul județean Focșani, s-au axat pe două obiective mari, extrem de importante. Protejarea personalului angajat al spitalului, pentru a fi apt de luptă, iar pe de altă parte, siguranța serviciilor medicale acordate pacienților. În acest sens, am inițiat o serie de demersuri pentru refacerea stocurilor de materiale de protecție, de biocide, de medicamente necesare tratamentului pacienților cu COVID. Am reconfigurat secțiile astfel încât să se creeze o zonă pentru o nouă secție de terapie intensivă de COVID; la acest moment, spitalul din Adjud este cel care are paturi care sunt dislocate de aici, sunt șase paturi și șase ventilatoare și personal medical de anestezie, terapie intensivă care asigură starea de sănătate a pacienților COVID pozitiv de la spitalul municipal Adjud. Ne gândim, în funcție de evoluția situației epidemiologice și cazuistica din perioada următoare, ca această secție de terapie intensivă pe care noi deja am și avizat-o la Direcția de Sănătate Publică, dacă va fi nevoie, să-i dăm drumul să intre în funcțiune și la spitalul județean această secție.

Sunt foarte multe detalii pe care aș putea să vi le explic, aș vrea doar să le grupez, să tragem niște concluzii. 

Noi ne dorim să sprijinim activitatea medicală a colegilor prin expertiza noastră profesională, prin rigurozitatea și disciplina cu care noi venim din mediul militar. Lucrăm la proceduri, lucrăm la un plan de creștere graduală a nivelului de operaționalizare a spitalului județean și toate acestea sunt pe masa noastră de lucru, sunt în atenția noastră și odată implementate, vom asigura și urmărirea și controlul tuturor acestor dispoziții pe care le emitem. Sigur că în armată este simplu, avem Ordinul de Zi pe Unitate, aici este un pic diferit, trebuie să emitem niște dispoziții, să fim extrem de atenți și precauți la respectarea normelor legale. Legislația este permisivă și interpretativă de multe ori, ceea ce, sigur, ne crește nivelul de atenție.

În final, aș vrea să-i asigur pe cetățenii orașului Focșani și locuitorii județului Vrancea că suntem aici ca element de sprijin, privind organizarea și conducerea activității medicale din spitalul județean. Un alt obiectiv, dacă doriți, la finele acestei perioade, să avem un număr cât mai mic de colegi afectați și un număr cât mai mare de pacienți externați și vindecați.

În sensul acesta, aș dori să transmit un mesaj, pentru a liniști și a da încredere că ne pregătim și dacă situația epidemiologică va prezenta un trend crescător, vom încerca să facem față tuturor solicitărilor, suntem aici pentru a-i ajuta, pentru a-i sprijini și îndemn întreaga populație să respecte toate recomandările pentru limitarea răspândirii acestui virus. Cu alte cuvinte, deja tradiționala formulare „stați acasă, pentru că noi suntem aici pentru dumneavoastră” este un motto, dar cuprinde în esență un adevăr suprem: pentru a putea să ne protejăm și pentru a putea să împiedicăm răspândirea virusului, este nevoie să stăm acasă, da, și noi aici suntem pentru dumneavoastră, gata pregătiți să intervenim!

Reporter: Mulțumim foarte mult, putere de muncă și sănătate!

Col. dr. Alexandru Keresztes: Vă mulțumesc, am onoarea să vă salut!   


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.