Local

VIDEO | Indemnizațiile „nesimțite” ale sinecuriștilor din ATOP Vrancea rămân neatinse. Vezi cine le-a asigurat protecția în ședința CJ

Ziarul de Vrancea
20 iun 2022 2575 vizualizări
Sinecuriștii partidelor din Vrancea încasează în continuare nestingheriți îndemnizațiile ” nesimțite” ca membri ATOP, după ce li s-a asigurat protecția politică în ședința Consiliului Județean Vrancea de joi 16 iunie 2022.3400 lei pentru 2 ore de ședință lunare iar președintele ajunge chiar la dublul acestei sume în cazul respectivilor ”șmecheri politici ai județului”
Sinecuriștii partidelor din Vrancea încasează în continuare nestingheriți îndemnizațiile ” nesimțite” ca membri ATOP, după ce li s-a asigurat protecția politică în ședința Consiliului Județean Vrancea de joi 16 iunie 2022.3400 lei pentru 2 ore de ședință lunare iar președintele ajunge chiar la dublul acestei sume în cazul respectivilor ”șmecheri politici ai județului”

Singurul proiect de hotărâre din cele 37 aflate pe ordinea de zi a ședinței CJ Vrancea de joi, 16 iunie 2022, care a trezit un interes deosebit în privința dezbaterilor, a fost cel referitor la reducerea indemnizațiilor membrilor ATOP Vrancea. Așa cum Ziarul de Vrancea a informat anterior, în ședința Consiliului Județean Vrancea de joi un punct prevăzut pe ordinea de zi prevedea discutarea unui proiect de hotărâre care propunea reducerea îndemnizațiilor membrilor ATOP Vrancea.

Proiectul i-a avut ca inițiatori pe consilierii județeni USR Mihăiță Lepădatu și Vasile Alexe, iar informațiile Ziarului de Vrancea conform cărora proiectul avea șanse minime să treacă într-o variantă neatacabilă cu succes, ulterior în justiție, de către cei interesați, s-a confirmat. De menționat totuși că s-a ajuns ca la mai puțin de 2 ani de la alegerile locale din 2020, ca grupul consilierilor PSD din Consiliul Județean Vrancea să voteze pentru reducerea îndemnizațiilor membrilor ATOP, iar grupul PNL-ALDE să devină „scutul de protecție” al sinecuriștilor de partid care pot încasa 3400 lei lunar pentru 2 ore de ședință, președintele ATOP Vrancea (și el sinecurist, bineînțeles) încasând chiar și dublul acestei sume.

Urmăriți în VIDEO de mai jos înregistrarea integrală a ședinței ordinare a Consiliului Județean Vrancea de joi 16 iunie 2022

VIDEO: Consiliul Județean Vrancea

Ședința ordinară a Consiliului Județean Vrancea de joi, 16 iunie 2022 a fost scena unor dezbateri aprinse atunci când s-a ajuns pe ordinea de zi la proiectul de hotărâre privind reducerea indemnizațiilor membrilor Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).Tras parcă la indigo cu comportamentul parlamentarilor în cazul pensiilor speciale, s-a putut încă o dată constata cum, deși toți aleșii județeni clamează că vor să diminueze sumele generoase încasate de către membrii ATOP pentru participarea la ședințele lunare, aceștia nu s-au înțeles între ei la cât anume să reducă din indemnizații.

Dacă pentru publicul spectator sau telespectator, pe parcursul ședinței de joi s-a ajuns la un moment dat la un gen de întrecere între grupurile PSD și USR din CJ, cu subiectul „cine reduce mai mult îndemnizația membrilor ATOP Vrancea”, în realitatea și aritmetica votului totul a fost sub controlul permanent și autoritar al grupului PNL-ALDE și al președintelui Cătălin Toma. Aceștia au și asigurat și garantat protecția valorii actuale a „indemnizațiilor nesimțite” ale membrilor ATOP Vrancea, abținându-se strategic. Atât la votul proiectului care i-a avut ca inițiatori pe consilierii județeni US, Mihăiță Lepădatu și Vasile Alexe, cât și la amendamentele introduse de grupul PSD la respectivul proiect.

Concret, proiectul inițiat de consilierii USR Vasile Alexe și Mihăiță Lepădatu prevedea o sumă de 5% din indemnizația președintelui Consiliului Județean, dar nu mai mult de 10%, dacă sunt mai multe ședințe acesta fiind practic o reluare a proiectului adoptat anul trecut, care a fost anulat de decizia judecătorilor Curții de Apel Galați. De asemenea, tot în cadrul ședinței de joi 16 iunie 2022 a CJ Vrancea social – democratul Cătălin Răducanu a propus ca suma încasată de membrii ATOP să fie una modică, de 100 de lei. Pentru că social – democratul, Cătălin Răducanu este și membru ATOP, ca să nu fie discuții privind incompatibilitatea, Dănuț Cristian (PSD) a venit cu amendamentul unei indemnizații de 50 de lei pe membrii ATOP.

Supuse la vot însă, nicio propunere nu a trecut, conform precizărilor făcute în timpul ședinței de președintele Cătălin Toma și de secretarul județului, Raluca Dan. Deoarece în sala de ședințe a Consiliului Județean Vrancea au fost joi 29 de consilieri, majoritatea necesară pentru trecerea proiectelor anunțată de Raluca Dan, secretarul general al județului a fost 15 consilieri. Cei șase consilieri prezenți care fac parte din ATOP nu au votat. În aceste condiții, niciun amendament nu a fost adoptat. Proiectul inițial al USR a fost votat de PSD, dar nu și de PNL, neîntrunind nici el numărul necesar de voturi anunțat  c-ar fi necesar pentru ca să devină hotărâre de către secretarul județului, Raluca Dan. Trebuie menționat că acestei opinii a secretarului Raluca Dan privind cvorumul necesar adoptării proiectelor i-au fost aduse ca un contraargument prevederile Art. 228 alin 3 din Codul administrativ: ”Ulterior anunțării interesului personal, consilierul local sau județean nu mai este luat în calcul pentru cvorumul necersar adoptării hotărârii consiliului cu privire la care acesta și-a anunțat interesul și nu are drept de vot la adoptarea acestei hotărâri”  Se pune prin urmare întrebarea: a fost sau nu cvorum la adoptarea proiectelor privitoare la reducerea valorii îndemnizației membrilor ATOP în ședința de joi 16 iunie 2022 ? Inclusiv social – democratul Constantin Guguianu a afirmat în cadrul ședinței CJ Vranceqa de joi, 16 iunie 2022, că PSD își rezervă dreptul de a contesta respingerea amendamentului și rezultatul votului pentru proiect, plecând de la faptul că PSD a ridicat semne de întrebare asupra modului în care a fost stabilită majoritatea necesară de către secretarul județului Raluca Dan.

De menționat totuși că s-a ajuns ca la mai puțin de 2 ani de la alegerile locale din 2020, ca grupul consilierilor PSD din Consiliul Județean Vrancea să voteze pentru reducerea îndemnizațiilor membrilor ATOP, iar grupul PNL-ALDE să devină scut al sinecuriștilor de partid care pot încasa 3400 lei lunar pentru 2 ore de ședință, președintele ATOP Vrancea (și el sinecurist, bineînțeles) încasând chiar și dublul acestei sume. Pentru a beneficia probabil o ieșire din situația jenantă în care s-a aflat în ședința Consiliului Județean Vrancea la discutarea proiectului menționat, Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean, a anunțat că liberalii se vor abține, urmând să discute cu liderii de grup, astfel încât să fie susținut un proiect comun privind indemnizațiile ATOP, care să întrunească voturile necesare. 

Care-i situația îndemnizațiilor ATOP în alte județe din țară

Conform adevarul.ro în alte judeţe, situaţia indemnizaţiilor este total diferită de aceea din Vrancea. La polul opus față de Vrancea se află, spre exemplu, judeţele Teleorman, Prahova, Brăila, Iaşi, Vaslui, Sibiu, unde un membru primeşte lunar între 400 şi 500 de lei. În judeţul Buzău, indemnizaţia este de 813 lei/lună, în judeţele Braşov, Arad, Timiş, Giurgiu, Bihor, Dolj-1.095 de lei/lună, iar la Constanţa, Bacău, Harghita, Caraş Severin indemnizaţia este de 2.164 de lei.

Privind lista membrilor ATOP Vrancea și a sinecuriștilor de partid care o compun, ceea ce s-a întâmplat în ședința CJ Vrancea de joi 16 iunie 2022 devine parcă explicabil. Și reprezintă din păcate încă un exemplu de atitudine ciocoiască tipică a politicienilor aflați la putere ajunși „cu sacii în car”.

Cine sunt membrii din ATOP Vrancea care încasează lunar sume consistente de bani publici stabilite pe vremea șefiei lui Oprișan la CJ ( ex pot încasa 3.400 de lei pentru 2 ore de ședință lunar iar președintele ajunge chiar și la dublul acestei sume).

Componenţa, potrivit HCJ nr. 37/2021 a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Vrancea

Consilieri județeni:

Răducanu Cătălin

Nedelcu Florin – președintele Autorității

Epure Ion

Lazăr Dorel

Stroie Gheorghe

Săpunaru Dorina

Reprezentanți ai comunității:

Georgel Constantin

Toader Constantin

Croitoru Vasile

Membri de drept:

Claudia- Lavinia Serafimciuc  – subprefectul județului Vrancea

Remus Nica –inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea

Florin Dorian Alecsandrescu – director executiv Poliția Locală a Municipiului Focșani

Flaviu- Dorel Chiscop – inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea

Alin-Marian Vlad – președintele organizației Corpul Național al Polițiștilor – Filiala Vrancea

Adrian Babiș – locotenent colonel al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea înlocuit din 13 mai de colonel Dorel Iordache, desemnat să execute atribuțiile funcției de inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea .

Citiți și răbufnirea pe facebook a consilierului județean USR Vasile Alexe, publicată sub forma unui comentariu la un articol postat în ediția electronică a Ziarului de Vrancea după ce proiectul inițiat de el și colegul său Mihăiță Lepădatu a picat la vot în ședința Consiliului Județean Vrancea de joi 16 iunie 2022. Proiectul propunea reducerea îndemnizațiilor membrilor ATOP Vrancea în marea lor majoritate sinecuriști de partid care pot încasa 3400 de lei pe lună pentru 2 ore de ședință și a fost blocat prin abținerea la vot a consilierilor PNL-ALDE

Din păcate, proiectul a picat. Partidul celor mai mulți beneficiari ai îndemnizației s-au abținut. Cum să piardă ei mălaiul. Am ajuns la vorba unui bătrân care, nu cu mult timp în urmă a spus: să vă ferească Dumnezeu să ajungă țărăniștii și liberalii la putere. Țăraniștii s-au dus, liberalii? Liberali adevărați sunt puțini și sunt ținuți în lesă de psd-iștii intrați în partid. Este rușinos ce s-a întâmplat astăzi prin votul colegilor consilieri județeni PNL! Acum circa doi ani îi făceam campanie electorală actualului președinte de CJ și azi constați că de fapt a fost o muncă în zadar! Face scandal cu „bolidul" achizoționat de Oprișan, iar el își trimite copilul la școală cu mașina și șoferul Consiliului Județean. Ce e ăsta, tupeu, impertinență sau pișat pe votul vrâncenilor? Apropo, vreo instituție de aplicare a legii s-a autosesizat pe speță? Dar culmea ridicolului în ședința de astăzi (n.r. joi 16 iunie 2022) a fost „lecția" pe care mi-a dat-o „Portofel" despre cât de mult luptă membrii ATOP cu hoții, cu cei care comit infracțiuni prevăzute în codul penal și bla, bla! Mie, care am o carieră de 26 de ani în Poliție! Mie, căruia mi-au fost incendiate casa și mașina! Si de cine?! Sictir! Asta este valoarea politicii la Vrancea. Cand te uiți cam ce e în CV- ul unora, a celor care le-au publicat, constați ca mulți au avut beneficii doar stând cu căciula în mână la ușa partidului. Vă invit, stimabililor colegi consilieri județeni ai PNL care sunteți membri în ATOP, să mergeți la poarta fabricilor din județ și să le spuneți oamenilor că încasați 3400 de lei lunar pentru câteva întâlniri. Puteti sacrifica scroafa și desfunda șampania că v-a rămas sinecura! Și acum dați drumul la atac prin toate conturile false că bărbați nu sunteți. Cât despre vrânceni, atenție cui acordați votul și cereți-le explicații! Eu m-am cam săturat, dar nu mă las! Voi sta în gâtul lor și le voi face viața un coșmar. ”

  Citiți și:Reducerea valorii îndemnizațiilor membrilor ATOP Vrancea, pe ordinea de zi a ședinței CJ de astăzi. Voință puțină, teatru politic din belșug;

 VIDEO | Proiectul privind reducerea îndemnizației membrilor ATOP Vrancea a trecut în ședința CJ de astăzi;

VIDEO | Prefectura Vrancea „pune solid umărul” la păstrarea intactă a îndemnizațiilor nesimțite ale membrilor structurii județene ATOP;

Cum s-au „dedulcit” reprezentanții partidelor „reformiste” din Vrancea la îndemnizațiile „nesimțite” de la ATOP, instituite de Oprișan;

Reacții de tipul „Hai să fie bine, ca să nu fie rău!”, după dezvăluirile despre indemnizațiile nesimțite de la ATOP Vrancea;

Liberalul Florin Nedelcu este noul președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Vrancea;


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.