Local

VIDEO | Încep să plece acasă și din Vrancea, bugetarii care nu mai pot cumula pensia cu salariul, după o hotărâre a ÎCCJ

Ziarul de Vrancea
23 feb 2025 27378 vizualizări

Conform informațiilor cotidianului nostru, încep să plece acasă și din Vrancea bugetarii care nu mai pot cumula pensia cu salariul, după o hotărâre a ÎCCJ. Printre primii afectați de această hotâre judecătoarească s-ar număra, spun sursele noastre, Ticu Costandache, directorul Direcției Agricole Județene (DAJ) Vrancea. Acesta era de 2-3 ani și pensionar și directorul Direcției Agricole Județene (DAJ) Vrancea și potrivit hotărârii menționate a Înaltei Curți de Casație și Justiție pe care o vom explica în continuare ar fi părăsit zilele acestea postul.

„Vă mulţumesc şi vreau să vă spun că voi acelaşi director care am fost pe parcursul celor două luni cât am mai fost în această funcţie”, spunea Ticu Constandache în august 2014, imediat după ce a fost instalat director al Direcției Agricole Vrancea, de către prefectul județului de la acea vreme, Nicușor Halici. Ticu Constandache a lucrat din 1 aprilie 1984 în Consiliul Judeţean şi a condus <<Biroul coordonare autorităţi locale>> până în august 2014.„Timp de 30 de ani şi ceva am intrat în fiecare dimineaţă în Consiliul Judeţean, cu excepţia celor două luni cât am mai condus Direcţia Agricolă şi am considerat că este timpul să fac o schimbare”, explica în august 2014, Ticu Constandache schimbarea de carieră. Acesta a intrat în CJ ca silvicultor în 1984 şi a lucrat până în anul 1986 la pădurile comunale, când acestea au trecut în subordinea Ministerului Silviculturii. Ticu Costandache a rămas însă în CJ şi s-a ocupat de administraţie. „Vom implementa politicile agricole ale Guvernului şi vom încerca să fim cât mai aproape de cei din agricultură şi să îi ajutăm să trăiască din agricultură. Eu nu sunt adeptul ca persoana care vine la Direcţia Agricolă să aştepte două - trei ore”, spunea noul şef al Direcţiei Agricole Vrancea în august 2014. Acesta a mai fost director al Direcţiei Agricole Vrancea în perioada octombrie 2012 – ianuarie 2013, când a fost înlocuit de Petra Ochişor, detaşată de la Direcţia Agricolă Giurgiu. În august 2014 Ticu Constandache s-a întors prin concurs în funcţie, în timp ce Petra Ochişor s-a întors la vechiul său loc de muncă de la Giurgiu. Ticu Costandache a fost și prefect de Vrancea din mai până în decembrie 2019, după care a revenit în postul de director al Direcţiei Agricole Județene(DAJ) Vrancea.

Mii de funcționari publici părăsesc instituțiile din cauza interdicției de cumul pensie-salariu

Mii de funcționari publici din primării, consilii județene, case de pensii și ministere vor trebui să părăsească instituțiile unde lucrează, după ce o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) interzice cumulul pensiei cu salariul pentru anumite categorii de bugetari. Decizia, publicată marți, 29 ianuarie, în Monitorul Oficial, a intrat deja în vigoare, determinând schimbări semnificative în structura angajaților din sectorul public.

Cine este afectat de această măsură?

Potrivit hotărârii ICCJ, funcționarii publici care ocupă o funcție publică și își desfăȟoară activitatea în baza Codului administrativ (OUG nr. 57/2019) sunt cei mai afectați de această decizie. Printre aceștia se numără:

Acești angajați nu mai pot cumula pensia cu salariul, iar cei care au primit deja decizia de pensionare nu mai pot opta să rămână în funcție și să renunțe la pensie pe perioada în care vor să mai lucreze.

Cine nu este afectat?

Există, în schimb, categorii de bugetari care nu sunt influențați de această decizie. Printre aceștia se numără:

De unde a pornit decizia?

Hotărârea ICCJ a fost pronunțată ca urmare a unei solicitări din partea Tribunalului Suceava, care a cerut clarificări privind posibilitatea unui funcționar public de a fi menținut în funcție dacă are deja o decizie de pensionare, chiar dacă plata pensiei fusese suspendată.

Până acum, potrivit Codului Administrativ, funcționarii publici puteau fi menținuți în funcție maximum trei ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu. Hotărârea ICCJ a clarificat că emiterea deciziei de pensionare determină în mod automat încetarea raportului de serviciu.

Impactul asupra administrației publice

Autoritățile nu au oferit o estimare exactă a numărului de angajați afectați de această decizie, dar sindicatele susțin că aproximativ 30% din totalul salariaților din sectorul public ar putea fi nevoiți să părăsească funcțiile ocupate.

Ministerul Muncii este una dintre instituțiile cele mai afectate, cu circa 200 de funcționari publici care vor pleca, dintre care peste 170 doar de la casele de pensii. Mai mult, autoritățile au blocat pentru moment ocuparea posturilor vacante, ceea ce ar putea duce la o criză de personal în unele instituții.

Un prim pas spre reducerea aparatului de stat?

România are unul dintre cele mai mari aparate bugetare din Uniunea Europeană, cu peste 1,3 milioane de angajați în sectorul public. Deși guvernanții au promis în repetate rânduri reforme pentru reducerea numărului de bugetari, până acum acest lucru nu s-a concretizat. Măsura interzicerii cumulului pensiei cu salariul pentru funcționarii publici ar putea fi văzută ca un prim pas spre o restructurare reală a aparatului de stat.

Rămâne de văzut cum va gestiona guvernul această tranziție și dacă această decizie va aduce economii semnificative la buget sau va genera un deficit de personal în instituțiile publice esențiale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.