Local

VIDEO | Haită de lupi din Parcul Natural Putna Vrancea, surprinsă în timp ce își verifică teritoriul

Ziarul de Vrancea
8 feb 2019 3738 vizualizări

O haită de lupi din Parcul Natural Putna Vrancea a fost surprinsă de camerele de monitorizare, la limita teritoriului dintre două haite. În imagini, se poate vedea cum lupii își verifică și consolidează teritoriul, în căutarea eventualilor intruși.

Filmarea a fost realizată de camerele de monitorizare a faunei, amplasate de specialiștii Romsilva în zona în care anterior au fost descoperite urmele haitelor de lupi.

Pădurile din Parcul Natural Putna Vrancea asigură faunei bogate toate condițiile de liniște, adăpost și hrană, necesare pentru un habitat sănătos.

România are una dintre cele mai dezvoltate populații de lup din Europa.

Lupul, cea mai mare specie din familia Canidae, este un carnivor care trăiește în haită și are un rol esențial în menținerea echilibrului ecologic și a unor ecosisteme natural sănătoase. Sunt prădători eficienți, discreți și șireți, rar fiind văzuți în libertate.

Haitele pot parcurge zeci de kilometri pe zi în căutarea prăzii și când atacă, lupii pot alerga cu aproape 60 de kilometri pe oră. Lupii au simțuri foarte dezvoltate, un miros deosebit de fin, auzul și văzul foarte dezvoltate, permițându-Ie să vâneze ziua și noaptea. Când vânează, lupii folosesc diferite tactici, de la învăluirea pe flancuri pânâ la mânarea în zone închise unde prada își pierde mobilitatea.

Parcul Natural Putna Vrancea este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva. Este situat în sud-estul țării, în județul #Vrancea, și are o suprafață de peste 38.000 de hectare, din care peste 33.600 de hectare sunt #păduri

În parc se regăsesc numeroase specii de mamifere, printre care ursul, lupul, râsul, capra neagră, vulpea, bursucul, jderul de copac, cerbul, vidra, pisica sălbatică sau mistrețul. Circa 110 specii de păsări, din care 75 sunt protejate, au habitatul în parc, iar flora este alcătuită din circa 650 de plante superioare.

Text informații + VIDEO:Regia Nationala a Padurilor - Romsilva

Citiți și:Haită de lupi în  Rezervația  Naturală Cheile Tișiței  

O haită de lupi a fost filmată în Rezervaţia Naturală Cheile Tişitei. Filmarea a fost înregistrată de camerele de monitorizare amplasate de rangerii Parcului Natural Putna într-o zonă în care lupii au mai fost filmaţi, pe teritoriul lor de vânătoare.

Pădurile din zonă asigură faunei bogate condiţii excelente necesare pentru un habitat sănătos, fapt confirmat şi de aceste imagini în care se poate observa condiţia fizică foarte bună a celor 6 lupi, care apar pe film, într-una din dimineţile începutului de februarie 2019.

Lupul, cea mai mare specie din familia Canidae, este un carnivor care trăieşte în haită. Ei au un efect benefic asupra ecosistemului, deşi au reputaţia de „ucigaşi”. Lupii sunt prădători eficienţi, discreţi, şireţi, au un miros foarte fin. Bazându-se pe auzul şi văzul foarte dezvoltate, lupii vânează atât ziua cât şi noaptea. În această perioadă vânatul contează mai mult deoarece lupoaica alpha are deja pui. Când vânează, lupii folosesc diferite tactici, de la învăluirea pe flancuri până la mânarea în zone închise unde prada poate fi răpusă mai uşor. De obicei vânează mistreţi, dar nu se dau în lături nici de la cerb şi căprioare.

Haita poate parcurge zeci de kilometri pe zi în căutarea prăzii şi când atacă, lupii pot alerga cu aproape 60 de kilometri pe oră.

Cheile Tişiţei reprezintă una din cele mai mari arii protejate din judeţul Vrancea. Rezervaţia naturală, aflată la 850 de metri altitudine şi măsurând circa 9 km lungime, se află de o parte şi de alta a văii create de pârâul Tişiţa, fiind una dintre cele mai mari arii protejate din Vrancea.

O adevărată campanie de exterminare a lupilor din toate ţările Europei Centrale şi de nord a avut loc în secolul XIX şi în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, însă în Romania specia a supravieţuit. În Carpaţii de Curbură, unde se află şi Parcul Natural Putna - Vrancea, lupii au repopulat în mod natural. Cele mai mari populaţii de lup sunt întâlnite acum în Europa de Est: România, Peninsula Balcanică şi Polonia.  ( Janine  VADISLAV )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.