Local

VIDEO | Generatoare terestre de stimulare a precipitațiilor, folosite în premieră în România, în județul Vrancea

Ziarul de Vrancea
27 sep 2022 3654 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:Agrointeligența
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:Agrointeligența

În județul Vrancea care anul acesta a fost polul secetei din țara noastră va funcționa în premieră în România, o tehnologie pe bază de iodură de argint, care se folosește cu succes în multe țări europene, dar și în Statele Unite, care vor stimula norii să plouă.

Primele 10 astfel de generatoare terestre de stimulare a precipitațiilor au fost aduse din Croația și vor funcționa, în premieră în România, în Vrancea.

Faptul că județul Vrancea a fost ales pentru funcționarea în premieră a celor 10 generatoare terestre de stimulare a precipitațiilor nu este întîmplător.Un prim criteriu a fost acela că anul acesta județul Vrancea a fost unul dintre cele mai afectate din cauza secetei din România.Cel de-al doilea criteriu pe care județul Vrancea l-a îndeplinit și a fost determinant în alegerea sa, pentru pentru funcționarea în premieră a celor 10 generatoare terestre de stimulare a precipitațiilor, l-a constituit  existența aici a unei rețele extinse pentru combaterea căderilor de grindină.

Aceasta pentru că generatoarele terestre de stimulare a precipitațiilor vor fi amplasate în punctele de lansare a rachetelor pentru combaterea căderilor de grindină, tehnologia fiind asemănătoare. Concret norii cu potențial de precipitații vor fi însămânțați cu iodură de argint, iar rezultatul va fi ploaia ori ninsoarea, după caz.

Directorul de operațiuni de la Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină și Stimulare a Precipitațiilor Moldova 2 Focșani, Ionuț Lazăr citat de europafm.ro

„Trebuie să menționăm foarte clar că nu vom produce noi, vom stimula nori existenți, nori care vor avea un minim de umiditate în ei. Introducând substanța activă, în speță iodură de argint norii cu potențial de precipitare, creeem nuclee de condensare astfel încât norul va ajunge să precipite.”:

Când începe simularea precipitațiilor cu ajutorul generatoarelor în județul Vrancea

În perioada imediat următoare va începe în județul Vrancea stimularea precipitațiilor prin utilizare generatoarelor. terestre de profil. Astfel într-o primă fază, programul va funcționa timp de 60 de zile, având în vedere că în această perioadă a anului sunt mulți nori cu potențial de generare a precipitațiilor. Generatoarele terestre de stimulare a precipitațiilor vor fi amplasate în zona submontană a județului Vrancea, în punctele de lansare a rachetelor antigrindină. În plus, s-au făcut demersuri pentru achiziția altor 10 astfel de generatoare.

De asemenea, luna viitoare ajung în țară și cele două avioane din Bulgaria care, cu ajutorul unei tehnologii similare, stimulează precipitațiile. Acestea vor decola de pe aeroportul Bacău după data de 10 octombrie și vor însămânța norii, pentru a aduce ploaia în județele Bacău și Vrancea.

VIDEO | Deși generatoarele terestre de stimulare a precipitațiilor încă n-au ajuns în Vrancea, iar aplicarea noii tehnologii n-a început, acestea au fost deja asumate politic 

Chiar dacă generatoarele terestre de stimulare a precipitațiilor încă n-au ajuns în Vrancea, iar aplicarea noii tehnologii n-a început, acestea au fost deja asumate politic de către prefectul județului și președintele interimar al organizației PSD Vrancea, Nicușor Halici.Iată ce a postat vineri 23 septembrie 2022 acesta pe contul său de facebook pe acest subiect.

”Am venit, am spus, am făcut și voi face!

Încă de la începutul mandatului meu de prefect al județului Vrancea, seceta a fost una din problemele cele mai grave de care m-am lovit. Am mers pe câmp, am discutat cu fermierii, am identificat soluțiile și am început implementarea lor.

 Astfel, l-am contactat pe ministrul agriculturii, Petre Daea, care a venit în Vrancea să vadă cu ochii domniei sale situația gravă a culturilor afectate de seceta, moment în care s-a angajat să înceapă demersurile pentru continuarea lucrărilor la canalul Siret-Bărăgan, cel puțin pentru tronsoanele care traversează județul nostru.

Am invitat în Vrancea președintele Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor Gheorghe Căunei Florescu și președintele Societății Meteorologice Române, domnul Ion Sandu, care au vorbit cu fermierii, discuții care au conturat anumite soluții la care și-au luat angajamentul, iar azi avem una din aceste soluții implementată.

 Am discutat direct cu Primul-ministru al României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă despre aceste aspecte, iar domnia sa mi-a promis că va întreprinde demersurile necesare pentru ca acest fenomen grav, care afectează toată agricultura să poată să fie combătut și să avem soluții clare pentru evitarea dezastrelor din sector.

Astăzi( n.r. vineri 23 septembrie 2022), la nici patru luni de când am început acest drum, vă pot confirma că primul pas major a fost realizat. Astăzi, la Focșani, Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Vrancea are în dotare și poate să folosească 10 sisteme performante, singurele stimulatoare ale norilor de ploaie din România.

 Aceste stimulatoare vor fi amplasate în punctele de lansare din zona sub-montană a Vrancei și sunt operaționale din momentul instalării. Astăzi putem spune că suntem în măsură să diminuăm seceta prin stimularea norilor care au precipitații dar nu precipită, să genereze precipitații atât de necesare, pe câmpurile agricole din Vrancea, în livezi, în podgorii dar și pentru uzul gospodăresc.

 Vreau să vă mai spun că nu sunt singurele măsuri pe care le întreprindem în acest moment. Începând cu prima parte a lunii octombrie, pe aeroportul Bacău vor veni cele 2 avioane din Bulgaria, care au fost în această vară in zona Tulcea- Constanța, avioane care au generat precipitații de 14-30 l/mp, iar rezultatele le puteți observa chiar dumneavoastră, cele două județe fiind foarte puțin afectate de secetă.

Voi insista și voi continua demersurile pentru ca Siret-Bărăgan, arteră vitală pentru susținerea sistemelor de irigații din județ, să devină în cel mai scurt timp o realitate, continuarea punerii în funcțiune a canalelor administrate de ANIF și nu doar atât.

 Și nu mă opresc aici!”-Nicușor Halici


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.