Local

VIDEO | Vicepreşedintele CSM Daniel Horodniceanu, „lăsat pieton” în 2022 de polițiștii rutieri vrânceni

Ziarul de Vrancea
12 mai 2023 2663 vizualizări

Fostul procuror şef al DIICOT, actual vicepreşedinte al CSM, Daniel Horodniceanu a apărut la finalul săptămânii trecute într-o înregistrare video, oprit de un echipaj al Poliţiei Rurale, undeva la limita dintre judeţele Iaşi şi Vaslui, și încercând să-i impresioneze pe polițiști cu influența funcției sale.

Procurorul Daniel Horodniceanu a mai avut, însă, un episod rutier în vara anului trecut, în județul Vrancea, după ce un echipaj de poliție rutieră din județ l-a surprins, pe 30 iulie 2022, circulând cu 169 km/h pe un segment de drum unde limita maximă era de 100 km/h. Atunci, el a fost sancţionat cu un simplu avertisment şi cu suspendarea dreptului de a conduce pe durata a 90 de zile. Ulterior, acesta s-a adresat Judecătoriei Panciu, solicitând anularea procesului-verbal de contravenţie, susţinând că viteza cu care conducea nu era cea consemnată de poliţişti.

Ce s-a întâmplat cu fostul procuror şef al DIICOT, actual vicepreşedinte al CSM, Daniel Horodniceanu săptămâna trecută

 

COMUNICAT IPJ Iaşi: “În noaptea de 5 spre 6 mai a.c., un echipaj de poliție din cadrul Secției nr. 1 Poliție Iași aflat în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu a efectuat semnal regulamentar de oprire conducătorului unui  auto, ce se deplasa în comuna Schitu Duca, din județul Iași, care nu ar fi semnalizat efectuarea manevrei de depășire. Polițiștii i-au adus la cunoștință șoferului abaterea rutieră comisă și i-au pus în vedere să respecte normele rutiere în vigoare privind circulația pe drumurile publice, acesta fiind sancționat cu avertisment, conform OUG nr. 195/2002”

 Am remarcat că în cursul zilei de astăzi a apărut în presă o înregistrare cu oprirea mea în trafic de un echipaj de poliţie pentru o presupusă contravenţie rutieră. La prima vedere, pentru un personaj neutru, avem de a face cu un poliţist la datorie, care rezistă presiunilor încercate de un procuror, oprit în trafic în mod corect. În realitate, lucrurile stau în alt mod: am fost oprit în trafic la ora 1:30, noaptea, de un echipaj al poliţiei rurale, fără a încalca vreo normă rutieră.

Am asistat la o scenetă bine pusă la punct de doi poliţişti care mă cunoşteau. Astăzi am aflat că această scenetă a fost şi filmată, probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns, nu cu body-cam. Imaginile sunt, însă prelucrate, filmul având şi alte pasaje, tăiate însă. Aş accentua ideea că filmarea, scoasă din context, ilustrează un personaj reprobabil care abuzează de putere în faţa unui poliţist la datorie.

Comportamentul meu intrigat poate avea un sens – deşi e greu să priveşti ca acceptabil orice exces de putere – doar în contextul mai larg în care conduceam regulamentar şi poliţiştii m-au oprit în condiţiile descrise, precum şi de faptul că nu este prima dată când se întâmplă asta. Faptul că pretindeau că nu ne cunoaştem a fost de natură să mă provoace, odată în plus, şi să reacţionez astfel.

Realizez că m-am aflat într-o situaţie provocată, dar ce este regretabil şi îmi reproşez acest lucru, este că nu am rezistat provocării şi, pe acest fond emoţional, probabil şi combinat cu unele probleme personale, am reacţionat în acest mod, care nu mă caracterizează. Dacă s-ar trece dincolo de reacţia mea, pe care, fie ea şi provocată, o regret sincer, subiectul conţine şi tema mai largă a faptului că poliţiştii pot opri fără niciun motiv şoferii în trafic pretinzând încălcări ale legii a căror falsitate este imposibil de probat pentru şofer. Dincolo de calitatea mea de magistrat, dacă în film ar fi fost un om revoltat de oprirea în trafic fără motiv, filmul evenimentelor ar fi generat altfel de emoţii publice”, a declarat pentru G4Media.ro procurorul Daniel Horodniceanu, vicepreşedinte al CSM şi fost şef al DIICOT.

Fostul procuror şef al DIICOT actual vicepreşedinte al CSM, Daniel Horodniceanu, filmat anul trecut la volan, în Vrancea de polițiștii rutieri cu 169 km/h

Incidentul în care a fost implicat fostul şef al DIICOT, actual vicepreşedinte al CSM Daniel Horodniceanu, în noaptea de 5 spre 6 mai 2023 nu a reprezentat singurul său conflict cu poliţiştii rutieri. Procurorul a fost sancţionat în vara anului trecut, de poițiștii rutieri vrânceni după ce a condus cu 169 km/h pe DN 2. S-a adresat instanţei, dar fără succes.

Procesul-verbal întocmit de poliţişti menţiona că automobilul condus de Horodniceanu fusese interceptat de radar pe DN 2, la kilometrul 211, între localităţile Haret şi Călimăneşti, pe 30 iulie anul trecut, la ora 15.10. În zona respectivă, limita de viteză admisă era de 100 km/h. Procurorul a fost sancţionat cu un simplu avertisment şi cu suspendarea dreptului de a conduce pe durata a 90 de zile.

Daniel Horodniceanu s-a adresat Judecătoriei Panciu, solicitând anularea procesului-verbal de contravenţie, susţinând că viteza cu care conducea nu era cea consemnată de poliţişti. Procurorul a reclamat şi faptul că agentul constatator nu menţionase unde era poziţionat aparatul radar faţă de automobilul condus de Horodniceanu şi nici dacă radarul era staţionar sau în mers. El a mai afirmat şi că, dacă incidentul avusese loc la kilometrul 211, aceasta ar fi însemnat că el avusese loc în localitate. Or, poliţiştii menţionaseră că maşina se afla între două localităţi, deci punctul în care fusese suprins de radar ar fi fost consemnat eronat.

Pentru a lămuri situaţia, judecătorii au solicitat detalii de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Adresa emisă de acceasta menţiona că poziţia kilometrică 211 se afla într-adevăr între localităţile Haret şi Călimăneşti, aşa cum menţionaseră şi poliţiştii. Procesul-verbal era deci corect întocmit şi conţinea descrierea exactă a contravenţiei comise de Horodniceanu. Inspectoratul Poliţiei Judeţene Vrancea a depus la dosar şi CD-ul conţinând filmarea evenimentului, pe aceasta fiind vizibil automobilul lui Horodniceanu, ca şi viteza de circulaţie a acestuia. Buletinul de verificare metrologică a arătat că radarul se afla în termenul de valabilitate la momentul realizării înregistrării. Aparatul putea fi folosit atât în regim staţionar, cât şi în deplasare, ceea ce făcea inutilă precizarea acestui aspect. „Existenţa buletinului de verificare metrologică face inutilă depunerea certificatului de omologare, în condiţiile în care primul act nu poate fi emis în lipsa celui din urmă. Intimatul (IPJ Vrancea, n.r.) a făcut dovada cu privire la respectarea dispoziţiilor legale şi anume că viteza a fost înregistrată cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic. Se reţine că intimatul a efectuat înregistrarea cu un cinemometru care se încadrează, sub aspectul parametrilor de funcţionare, în cerinţele prevăzute de lege conform buletinului de verificare metrologică şi că înregistrarea video cuprinde elementele minime care sa permită identificarea autoturismului”, au precizat magistraţii. Aceştia nu au avut nimic de reproşat nici sancţiunii aplicate, apreciind-o ca justă.

Plângerea lui Horodniceanu a fost respinsă de judecători. Sentinţa a fost contestată de vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, apelul său intrând pe rolul Tribunalului Vrancea. Această instanţă nu a stabilit încă primul termen de judecată. 

Citiți și :În vara anului 2022, procurorul Horodniceanu a contestat polițiștii rutieri din Vrancea după ce a fost prins cu 169 km/h: „Nu am condus cu această viteză!”. Judecătorul l-a contrazis 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.