Local

VIDEO | Fostul primar al Focșaniului Decebal Bacinschi, propus pentru retragerea titlului de cetățean de onoare

Ziarul de Vrancea
23 sep 2022 11520 vizualizări

S-a întâmplat acest lucru în ședința ordinară a Consiliului Județean Vrancea de marți, 20 septembrie 2022, când cinci consilieri județeni din partea USR (Vasile Alexe, Mihăiță Lepădatu, Dorel lazăr, Gheorghe Stroie și Ionel Carabă) au propus retragerea titlului de cetățean de onoare al județului Vrancea fostului primar al Municipiului Focșani, Decebal Bacinschi.

Propunerea vine după condamnarea definitivă a fostului edil într-un dosar de corupție instrumentat de DNA. Reamintim că pe 7 septembrie 2022, recursul în casație introdus de fosta subalternă a lui Bacinschi, Cristina Costin, condamnată și ea în dosar, a fost respins definitiv de Înalta curte de Casație și Justiție. Consecința acestei soluții este aceea că Decebal Bacinschi, fostul primar al Focșaniului timp de 16 ani și Maria Cristina Costin, fosta șefă Serviciului Investiții din Primăria Focșani, rămân cu condamnările stabilite în decembrie 2021 de judecătorii de la Curtea de Apel Galați: trei ani de închisoare cu suspendare, respectiv doi ani și nouă luni cu suspendare. De asemenea, în baza aceleiași soluții rămasă definitivă, fostului primar al Municipiului Focșani și fostei șefe a Serviciului Investiții din Primăria Focșani li s-a confiscat, fiecăruia dintre ei, suma de 197.427,3 lei.​

Propunerea consilierilor USR Vasile Alexe, Mihăiță Lepădatu, Dorel lazăr, Gheorghe Stroie și Ionel Carabă 

„În ședința ordinara a CJ Vrancea de joi, 20 septembrie 2022, grupul consilierilor județeni USR-PLUS a propus președintelui inițierea unui proiect de hotărâre pentru retragerea titlului de Cetățean de onoare al Județului Vrancea conferit fostului primar al municipiului Focșani, Decebal-Gabriel Bacinschi.

Solicitarea consilierilor județeni ai USR-PLUS a fost făcută ca urmare a condamnării definitive a fostului primar pentru fapte penale asimilate infracțiunilor de corupție, ori, conform Statutului Unității Administrativ-Teritoriale Județul Vrancea, persoanele condamnate pentru fapte penale, ori care au adus prejudicii de imagine sau de altă natură județului Vrancea sunt incompatibile cu deținerea titlului de Cetățean de onoare al județului Vrancea”-precizează într-o postare pe contul său de facebook consilierul județean USR-PLUS, Vasile Alexe despre inițiativa menționată.

Pe 7 septembrie 2022 recursul în casație obținut inițial de Cristina Costin la Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care spera anularea pedepsei atât pentru ea, cât și pentru fostul primar a fost respins de magistrații instanței supreme.

„Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de inculpata Costin Maria Cristina împotriva deciziei penale nr.1249 din data de 16 decembrie 2021, pronunţată de Curtea de Apel Galaţi - Secţia penală şi pentru cauze cu minori, în dosarul nr.1266/91/2019. Obligă recurenta inculpată la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 07 septembrie 2022”, se arată în decizia judecătorilor.”

Reamintim că magistrații Curții de Apel Galați au dat pe 16 decembrie 2021, decizia definitivă în dosarul în care a fost inculpat Decebal Bacinschi, fostul primar al municipiului Focșani din perioada 2000-2016 și Cristina Costin, fosta șefă a serviciului de investiții din Primăria Focșani. Cei doi au fost trimiși în judecată într-un dosar instrumentat de DNA privind achiziția unor instalații de iluminat festiv, dosar intitulat neoficial „plasa de lumini”. Magistrații gălățeni au menținut condamnarea pronunțată de colegii lor de la Tribunalul Vrancea: 3 ani cu suspendare în dreptul lui Decebal Bacinschi. De asemenea, fostă șefă a Serviciului Investiții din Primăria Focșani, Cristina Costin, a fost condamnată la 2 ani și 9 luni cu suspendare, iar conform soluției judecătorilor Curții de Apel Galați a pierdut dreptul de a mai fi administrator special al SC Enet SA Focșani, firmă aflată în insolvență.

Acuzațiile procurorilor DNA

Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe fostul primar PSD al municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, și pe șefa Serviciului de Investiții din Primărie în dosarul achiziției instalației de iluminat festiv în 2013.

Fostul primar este acuzat de abuz în serviciu, după ce anchetatorii au stabilit că a atribuit un contract cu dedicație unei firme agreate. Cristina Costin a fost trimisă în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii au apreciat că cei doi au prejudiciat bugetul local cu aproape 400.000 de lei. Potrivit DNA, în decembrie 2013 - ianuarie 2014, Decebal Bacinschi, în calitate de primar, a atribuit un contract cu „dedicație“, unei firme „agreate“, având ca obiect achiziția unei instalații de iluminat ornamental ce urma să fie montată în Piața Unirii. Achiziția, susțin procurorii, s-ar fi făcut la un preț supraevaluat.

„În ambele situații, edilul a acționat contrar dispozițiilor legale, rezultatul acestor acțiuni fiind prejudicierea bugetului local cu suma de 394.855 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în cuantum de 267.482 lei de către societatea respectivă“, se arată într-un comunicat de presă al DNA în care sunt prezentate faptele.

Procurorii DNA spun că acest contract s-a făcut la un preţ supraevaluat. Primăria Focşani a plătit 496.880 de lei, producându-se astfel un prejudiciu municipiului de 394.854 de lei şi un folos necuvenit firmei SC Total Strada în sumă de 267.482 de lei.

Procurarea şi montarea efectivă a instalaţiilor de iluminat ornamental în Piaţa Unirii s-a realizat înaintea obţinerii aprobărilor legale privind investiţia, a întocmirii documentaţiei ce a stat la baza achiziţiei şi înaintea semnării contractului cu operatorul economic. Montarea efectivă a instalaţiilor de iluminat ornamental s-a realizat în două etape, respectiv în perioada 3-6 decembrie 2013 şi în perioada 15-18 decembrie. Iniţierea unui proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici a fost demarată începând cu 13.12.2013, de inculpatul Bacinschi Decebal Gabriel, cu ajutorul inculpatei Costin Maria-Cristina. În data de 16.12.2013 a avut loc de îndată sedinţa Consiliului Local al municipiului Focşani şi beneficiind de suportul atât al aparatului de specialitate cât şi al consilierilor locali ai formaţiunii politice din care făcea parte, proiectul de hotărâre iniţiat de inculpatul Bacinschi Decebal Gabriel a fost aprobat cu suma de 500.500 de lei, obţinându-se astfel finanţarea solicitată pentru plata instalaţiei de iluminat ornamental", se arată în rechizitoriu.

Soluția Tribunalului Vrancea

„Condamnă pe inculpatul Bacinschi Decebal Gabriel - la pedeapsa 3 ani închisoare și 3 ani interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a și lit. b C. pen. pentru săvârșirea infracțiunii prev. și ped. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 ( modificată) comb. cu art. 297 alin. 1 C. pen. cu aplicarea art. 5 C. pen. (f. decembrie 2013- ianuarie 2014). Interzice inculpatului Bacinschi Decebal Gabriel exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a și lit. b C. pen. în condițiile art. 65 alin. 1 C. pen. Confiscă în baza art. 112 alin. 1 lit. e C. pen. de la inculpatul Bacischi Decebal Gabriel suma 197.427,3 lei.

Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei principale și a pedepsei accesorii aplicate inculpatului Bacinschi Decebal Gabriel. Durata termenului de supraveghere stabilit potrivit art. 92 C. pen. este de 4 ani. Supravegherea inculpatului Bacinschi Decebal Gabriel se va realiza de Serviciul de Probațiune Vrancea. Pe durata termenului de supraveghere inculpatul Bacinschi Decebal Gabriel va respecta următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență. Inculpatul Bacinschi Decebal Gabriel în perioada termenul de supraveghere este obligat să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probațiune Vrancea sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate. Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul Bacinschi Decebal Gabriel va presta 60 zile de muncă neremunerată în folosul comunității la la Colegiul Naţional „Unirea” Focşani - activităţi de arhivare- sau Liceul cu Program Sportiv – activităţi de arhivare-.

 Atrage atenția inculpatului Bacinschi Decebal Gabriel cu privire la consecințele nerespectării măsurilor de supraveghere sau a neexecutării obligației impuse ori a săvârșirii unei alte infracțiuni în termenul de supraveghere.

Condamnă pe inculpata Costin Maria Cristina - la pedeapsa 2 ani și 9 luni închisoare și 3 ani interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a și lit. b C. pen. pentru săvârșirea infracțiunii prev. și ped. de art. 48 alin. 1 din C. pen. rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000 ( modificată) comb. cu art. 297 alin. 1 C. pen. cu aplicarea art. 5 C. pen. (f. decembrie 2013-ianuarie 2014). Interzice inculpata Costin Maria Cristina exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a și lit. b C. pen. în condițiile art. 65 alin. 1 C. pen. Confiscă în baza art. 112 alin. 1 lit. e C. pen. de la inculpata Costin Maria Cristina suma 197.427,3 lei.

 Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei principale și a pedepsei accesorii aplicate inculpata Costin Maria Cristina. Durata termenului de supraveghere stabilit potrivit art. 92 C. pen. este de 4 ani. Supravegherea inculpata Costin Maria Cristina se va realiza de Serviciul de Probațiune Vrancea.

 Pe durata termenului de supraveghere inculpata Costin Maria Cristina va respecta următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență. Inculpata Costin Maria Cristina în perioada termenul de supraveghere este obligată să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probațiune Vrancea sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate.

 Pe durata termenului de supraveghere, inculpata Costin Maria Cristina va presta 60 zile de muncă neremunerată în folosul comunității la la Colegiul Tehnic „Edomond Nicolau” Focşani - activităţi de arhivare- sau Liceul cu Program Sportiv – activităţi de arhivare-. Atrage atenția inculpatei Costin Maria Cristina cu privire la consecințele nerespectării măsurilor de supraveghere sau a neexecutării obligației impuse ori a săvârșirii unei alte infracțiuni în termenul de supraveghere.

Ia act că persoana vătămată Unitatea Administrativ Teritorială Municipiului Focșani nu a exercitat acțiunea civilă în procesul penal. Prejudiciul cauzat prin infracţiunea dedusă judecăţii nu a fost recuperat..Ridică măsurile asigurătorii instituite prin Ordonanța nr. 332/ P/2016 din 20.04.2017 a Parchetului de pe lângă ICCJ –DNA.

 Obligă inculpații Bacinschi Decebal Gabriel  și Costin Maria Cristina la plata sumei de 12.000 lei, fiecare, către stat reprezentând cheltuieli judiciare – urmărire penală și judecata în primă instanță-.

.Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare”.

Decizia magistraților Curții de Apel Galați

Tip solutie: fără casare

Solutia pe scurt: D.P.1249/A În temeiul art. 421 pct. 2 lit. a Cod de procedură penală, admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă ÎCCJ – DNA – Serviciul Teritorial Galaţi împotriva sentinţei penale nr. 175/18.12.2020 pronunţate de Tribunalul Vrancea în dosarul nr. 1266/91/2019. Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată, şi în rejudecare: În temeiul art. 66 alin. 1 lit. g Cod penal, interzice inculpatei Costin Maria Cristina, ca pedeapsă complementară, şi exercitarea dreptului de a ocupa funcţia de şef Serviciu Investiţii şi Administrarea Fondului Locativ în cadrul Primăriei Municipiului Focşani, precum şi orice altă funcţie pubică neelectivă, pe o perioadă de 3 ani – drept ce va fi interzis şi ca pedeapsă accesorie, în temeiul art. 65 alin. 1 Cod penal. Menţine măsurile asigurătorii instituite prin Ordonanța nr. 332/ P/2016 din 20.04.2017 a Parchetului de pe lângă ICCJ – DNA asupra bunurilor imobile ale inculpaților și anume: a. bunurile imobile ale inculpatului Bacinschi Decebal Gabriel - imobil situat în Localitatea Prisaca, jud. Vrancea, compus din teren intravilan în suprafață de 580 m.p (590 m.p măsurată) și construcție edificată pe acesta, casă de locuit P+1, având la sol o suprafață utilă de 112 m.p. intabulat în CF nr. 50766 a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vrancea- Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Valea Sării (provenită din C.F. vechi 72) cu numerele cadastrale 157N și 157N-C1; imobil situat în Localitatea Lepșa, jud. Vrancea, compus din teren intravilan în suprafață de 199 m.p și construcție edificată pe acesta, locuință, având la sol o suprafață utilă de 42,02 m.p. intabulat în CF nr. 53013 a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vrancea- Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Tulnici ( provenită din C.F. vechi 1771) și are numerele cadastrale 1901 și 1901N-C1; imobil situat în Localitatea Lepșa, jud. Vrancea, compus din teren intravilan în suprafață de 204 m.p (200 m.p. măsurată) și construcție edificată pe acesta, locuință, având la sol o suprafață utilă de 42,02 m.p. intabulat în CF nr. 53014 a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vrancea- Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Tulnici ( provenită din C.F. vechi 1772) și are numărul cadastral 1900-; b. bunurile imobile ale inculpatei Costin Maria Cristina - teren intravilan, situat în localitatea Cotești, jud. Vrancea, în suprafață de 5.000 m.p. intabulat în CF nr. 50019 a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vrancea - Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cotești (provenită din C.F. vechi 2024) cu numărul cadastral 3038/1N. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii. În temeiul art. 421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, respinge ca fiind nefondate apelurile declarate de inculpaţii Bacinschi Decebal Gabriel şi Costin Maria Cristina împotriva sentinţei penale nr. 175/18.12.2020 pronunţate de Tribunalul Vrancea în dosarul nr. 1266/91/2019. În temeiul art. 272 alin. 1 Cod procedură penală, dispune avansarea din fondurile Ministerului Justiţiei, către Baroul Galaţi, a onorariului parţial al apărătorului desemnat din oficiu (avocat Călin Liliana – 217 lei). În temeiul art. 275 alin. 2 şi 4 Cod procedură penală, obligă pe fiecare dintre apelanţii-inculpaţi la plata a câte 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod de procedura penală, celelalte cheltuieli judiciare avansate de către stat în apel, rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată prin punerea deciziei la dispoziția persoanei vătămate, a inculpaţilor și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței azi 16.12.2021.

Document: Hotarâre  1249/2021  16.12.2021

Recitiți și articolul publicat de Ziarul de Vrancea în luna mai 2016 când lui Decebal Bacinschi, primarul Municipiului Focșani i s-a acordat titlul de cetățean de onoare al județului Vrancea

Video!!! Şedinţa “cetăţenilor de onoare” de la CJ s-a transformat în circ

”Primarul care nu este” al Focşaniului şi cinci primari trecuţi în nefiinţă au fost votaţi de consilieri cetăţeni de onoare ai judeţului la şedinţa Consiliului Judeţean de joi .Discuţiile au degenerat după ce liberalii au afirmat că acordarea unor asemenea distincţii ar trebuit lăsată pentru viitorul Consiliu Judeţean

Consiliul Judeţean Vrancea s-a întrunit joi în şedinţă extraordinară pentru a-i face cetăţeni  de onoare pe cinci primari ai judeţului: actualul primar al Focşaniului, Decebal Bacinschi, alături de patru foşti primari care nu mai sunt printre noi. Este vorba de Ion Petre, fostul primar din Panciu, Dumitru Robu, fostul primar din Gologanu, Fănică Ciobotaru, fostul primar din Vizantea Livezi şi Vasile Aguridă, fostul primar din Tulnici. Mergând pe vorba veche „despre morţi numai de bine”, Marian Oprişan  a încercat să speculeze la maxim momentul din punct de vedere al imaginii, în vreme ce liberalii au comentat la oportunitatea momentului ales şi s-a ajuns la şedinţă cu ameninţări de evacuare. Preşedintele CJ a jucat un teatru cum rar se vede, invitând-ul pe Decebal Bacinschi lângă el şi ţinându-i scaunul să se aşeze.

 "Nu mă aşteptam la aşa ceva"

Marian Oprişan a afirmat că Focşaniul s-a schimbat în cei 16 ani de mandat cât a fost primar Decebal Bacinchi. Primarul din acte al Focşaniului, după ce a fost lăsat fără atribuţiuni în ultimii ani de chiar Marian Oprişan şi nici măcar nu a fost invitat la şedinţa de realegere a sa (a lui Oprişan) în fruntea PSD, a venit la şedinţă de ieri şi aproape că a plâns de emoţie. „Sincer să vă spun nu mă aşteptam la aşa ceva şi vă mulţumesc, domnule Oprişan. Vă mulţumesc domnilor consilieri pentru votul pe care l-aţi dat astăzi. Vine o vreme când trebuie să te retragi. Încerc să mă retrag şi să închei acest mandat şi să dea Dumnezeu să ne vedem sănătoşi”, a spus Decebal Bacinchi, aflat oficial în concediu medical de la primărie. Acordarea titului de cetăţean de onoare s-a făcut prin vot secret, iar primarul actual al Focşaniului a primit 22 de voturi, cele mai puţine. Este foarte posibil ca „revitalizarea” lui Decebal Bacinschi să aibă în realitate „rolul" de a-i asigura candidatului PSD Cristi Misăilă un avantaj în cursa electorală pentru funcţia de primar al Focşaniului.

Discuţiile au degeneratLiberalii, prin vocea consilierilor Liviu Bostan şi Emilian Diaconu, au susţinut că la final de mandat nu se impunea acordarea acestor distincţii şi că amânarea acestui moment pentru viitorul Consiliul Judeţean nu ar fi diminuat cu nimic meritele acestora.Discuţiile contradictorii i-au dat ocazia lui Oprişan să-i atace pe liberali

  „În calitate de şef al administraţiei judeţene îmi asum întreaga responsabilitate pentru nişte oameni care merită pentru toată viaţa lor, pentru toată munca lor în slujba cetăţenilor aceste titluri care sunt prea puţin şi nu reprezintă întreaga recunoştinţă pentru tot ceea ce au făcut”, a spus Oprişan. Acestuia i-a căzut ca o mănuşă reproşurile făcute de văduva fostului primar Dumitru Robu consilierilor PNL, după ce a primit distincţia acordată soţului său. Emilian Diaconu a replicat că liberalii l-au promovat pe fostul primar din Gologanu, după care l-au transferat cei de la PSD. Imediat Oprişan a început să le spună liberalilor că „nu au Dumnezeu" şi chiar l-a ameninţat pe Emilian Diaconu cu evacuarea după ce a acesta a încercat să-i dea replica. Şedinţa s-a încheiat cu un Marian Oprişan zicându-le celor prezenţi despre liberali că sunt „răi, agresivi şi mincinoşi”. Degenerarea discuţiilor din CJ va fi speculată în mod sigur de Marian Oprişan, cel care va încerca să obţină un „profit” electoral cât mai consitent din acordarea acestor titluri de cetăţeni de onoare. (Mihai BOICU)Foto:Distincţia oferită fostului primar liberal Fănică Ciobotaru a fost ridicată de băiatul acestuia, candidatul PNL la primărie

Foto: Soţia şi fiica fostului primar Petre au venit la şedinţă însoţite de actualul primar de la Panciu, Iulian NicaFoto:Soția fostului primar Robu de la Gologanu, care a izbucnit în lacrimi, le-a reproşat la final liberalilor că au avut reţineri în a vota proiectul de venerare a soţului ei


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.