VIDEO | Faza zilei care a făcut duminică din orașul Panciu un fel de nou „Caracal” al României
Modul în care autoritățile din Panciu au înțeles să amplaseze bradul împodobit pentru sărbătorile de iarnă 2021/22 au transformat cel mai mic oraș din județul Vrancea, cel puțin pentru ziua de duminică, 5 decembrie 2021, într-un fel de nou „Caracal” al României.
Ulterior s-a aflat că de fapt autoritățile locale ale orașului Panciu au mandatat o societate comercială să achiziționeze și să monteze un brad, într-un scuar din zona intersecției străzilor Nicolae Titulescu și Ciprian Porumbescu, loc în care anual se instalează bradul de Crăciun. Modul în care a înțeles, însă, firma aflată în contract cu Primăria Panciu, să amplaseze inițial bradul, a făcut subiectul mai multor știri cu iz ironic difuzate pe parcurusul zilei de duminică, 5 decembrie 2021, de mai multe televiziuni centrale.
Bradul a fost instalat inițial în zona intersecției străzilor Nicolae Titulescu și Ciprian Porumbescu, din orașul Panciu încurcând traficul rutier, după cum se poate vedea din imaginile VIDEO de mai jos surprinse de un localnic.
Așa cum se poate constata din imagini, șoferii nu aveau deloc vizibilitate, fiind obligaţi să depăşească linia continuă şi chiar să-şi facă loc cu maşina printre crengile aplecate până la pământ ale bradului ampasat în stradă. Deși jurnaliștii care au publicat pe parcurusul zilei de duminică știrea, au încercat să ia legătura cu autorităţile locale din Panciu pentru explicații, acestea nu au reacţionat în nici un fel la apelurile respective.
A reacționat în schimb duminică, 5 decembrie 2021, la ora 16:40, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Purtătorul de cuvânt al instituției a făcut publice următoarele precizări pe acest subiect
”În cursul zilei de astăzi (n.r. duminică), 5 decembrie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Panciu au efectuat verificări privind îngreunarea circulației prin amplasarea unui brad în centrul localității.

În Caracal se spune că s-ar fi răsturnat căruța cu proști. Expresia a pornit de la un fapt real. Acest mit ar fi apărut în urma unei confuzii pe seama unei situaţii de după Revoluţia din anul 1848. În acele timpuri, o căruţă cu participanţii la evenimentele menţionate s-ar fi răsturnat, din cauza entuziasmului generat de victoria Revoluţiei, într-o intersecţie de la marginea oraşului Caracal dinspre Corabia, intersecţie care există şi în zilele noastre. Totuși, de ce erau aceștia considerați proști?
„Întâmplarea a fost pusă pe seama entuziasmului foarte mare cu care ar fi fost primiţi revoluţionarii eliberatori de către locuitorii oraşului Caracal. Dar cuvântul ‘prost’, la vremea respectivă, nu avea semnificaţia peiorativă din prezent, ci însemna revoluţionari, adică oameni simpli, din popor, care nu erau boieri, ci erau oameni ‘din prostime“, explică cu lux de amănunte pentru adevarul.ro muzeograful Sabin Popovici.
Aceasta întâmplare nu este singurul aspect pentru care locuitorii din Caracal sunt cunoscuți la nivel național. Orașul a rămas în memoria colectivă a românilor ca fiind singura urbe unde cimitirul este situat pe strada Învierii și fabrica de pâine pe strada Foamei. Nimic mai greșit, totul este un mit. Cimitirul din Caracal este situat pe strada Carpați, iar în micuțul oraș oltenesc nu există nicio stradă a foamei.
Singura realitate? Există, e drept, în Caracal (oraș cu 30.000 de locuitori) o pușcărie situată pe strada Libertăţii.
Text informații+ foto:shtiu.ro