Local

VIDEO | Fără ajutor guvernamental, Enet Focșani „gâfâie”, nu face față valului de scumpiri la gaze și își ține abonații în frig

Ziarul de Vrancea
15 oct 2021 2409 vizualizări

Miercuri, 13 octombrie 2021, Cristi Valentin Misăilă, primarul municipiului Focșani, a susținut o conferință de presă pe subiectul funcționării Enet. La conferință au mai luat parte, alături de primar, directorul Enet Focșani, Manole Mechea, administratorul special al societății Cristina Costin, precum și directorul economic al Primăriei Focșani, Carmen Grosu.

VIDEO:Cristi Valentin Misăilă 

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă: Bună dimineața, dragi focșăneni, bună ziua doamnelor și domnilor, reprezentanți ai mass media. Astăzi (n.r. miercuri - 13 octombrie 2021) am vrut să facem o conferință de presă. Am alături de mine pe domnul director Merchea de la SC Enet SA, pe doamna Cristina Costin, administrator special al acestei societăți, și pe doamna director economic al Primăriei municipiului Focșani, doamna Carmen Grosu. Dat fiind faptul că în ultima perioadă, după cum probabil ați văzut cu toții, ne confruntăm cu o mare criză energetică, din cauza liberalizării prețurilor, în acest moment, prețurile pe tot ce înseamnă piața energiei pur și simplu au explodat.

Noi avem o situație specială la municipiul Focșani, pentru că avem în continuare un sistem de încălzire centralizat care acoperă căldura și apa caldă pentru cel puțin 10500 de apartamente și 237 de clădiri ce aparțin instituțiilor publice.

Vorbim aici în special de licee, școli, grădinițe, Spitalul Județean Focșani, Căminul pentru Persoane Vârstnice și în general toate instituțiile extrem de vulnerabile. S-a ajuns într-o situație critică din mai multe motive. E o concurență, un cumul de mai mulți factori.

În primul și în primul rând, din cauza creșterii prețurilor. Așa cum vă spuneam, am ajuns în această situație din cauza creșterii prețurilor la gaze. SC Enet SA Focșani este o societate cu capital sută la sută, aproape, a Consiliului Local al municipiului Focșani. O societate comercială care gestionează sistemul de încălzire centralizat al municipiului. Spun că gestionează deoarece mulți fac o confuzie între Primărie și societatea comercială. Enet SA Focșani este o societate cu un buget propriu cu activitate de sine stătătoare.

Din cauza prețului de referință stabilit de ANRE, Enet Focșani nu face față valului de scumpiri la gaze

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă: Noi, în calitate de Primărie a municipiului Focșani, conform legii, avem posibilitatea să sprijinim această societate comercială doar acordând subvenția pentru încălzire.

Și dacă ajungem la acest subiect, al subvenției, vă pot spune că în acest moment, deși s-au făcut nenumărate demersuri către Ministerul Energiei către Agenția Națională de Reglementare a Energiei (ANRE), prețul actual de referință pentru producția agentului termic și apei calde este nerealist. Stiți foarte bine că în urmă cu aproape o lună de zile am aprobat, printr-o hotărâre a Consiliul Local, prețul de referință de 400 de lei pe gigacalorie, în contextul în care astăzi, conform prețurilor la care noi achiziționăm gazul, între 358 de lei pe megawatt și s-a ajuns și până la 700 de lei pe megawatt oră, costul de producție a crescut exponențial și a ajuns undeva la aproximativ 650 de lei pe gigacalorie.

Cu alte cuvinte, statul nu conferă nici măcar posibilitatea ca noi, primăria, să putem veni în sprijinul societății Enet să le acordăm această subvenție în avans. Fac precizarea de la început că Primăria Municipiului Focșani nu are niciun leu datorie față de această societate comercială. Dimpotrivă, am plătit subvenția în avans în sumă de 1.600.000 de lei pentru tot sezonul rece din anul 2021. Adică până în luna decembrie 2021. Dar cu toate acestea, societatea (n.r Enet Focșani) nu face față valului de scumpiri la gaze și nu reușește să aprovizioneze întreaga cantitate de care are nevoie pentru a putea să producă la capacitate maximă agent termic și apă caldă.

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă: „Este inadmisibil să ajungem în situația în care să dăm apă caldă și căldură cu porția cu program astăzi!”

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă: Dragi cetățeni, dragi focșăneni, trebuie să știți că noi în continuare susținem un preț plafonat al gigacaloriei care va fi facturat către dumneavoastră la sfârșitul acestei luni. În speță, 285 de lei cu tot cu TVA pe gigacalorie.

În contextul în care astăzi, gigacaloria a ajuns la un preț de 650 de lei, dar noi suportăm ca subvenție diferența doar între 285 de lei și prețul reglementat de ANRE de 400 de lei, iată că societatea comercială Enet Focșani în acest moment merge pe o pierdere de aproximativ 250 de lei pe gigacalorie. Adică diferența între costul real de producție și costul stabilit de ANRE. În contextul actual, noi facem toate eforturile, am făcut toate demersurile legale. Nu așa cum s-a aruncat prin presă că noi nu știm și aparatul nostru de specialitate nu are habar de legislație. Vă spun doar atât: încă din luna iulie 2021, am transmis către Ministerul Finanțelor către Ministerul Lucrărilor Publice și către Guvernul României un proiect de Hotărâre de Guvern, proiect care a fost asumat si semnat și de domnul președinte al Consiliul Județean Vrancea și de către domnul prefect la acel moment în 6 iulie. De fapt a fost transmis acest proiect, apoi abia în luna august am primit trei răspunsuri.

Parcă așa, ca să ne facă în ciudă, Guvernul României ne comunică faptul că nu este oportună o asemenea hotărâre de guvern prin care să aloce de la Fondul de rezervă suma de 12 milioane de lei noi, anticipând că vom întâmpina probleme în această toamnă și în această iarnă. Dar neștiind că vom ajunge chiar atât la prețurile atât de mari pe care le înregistrează piața energiei în acest moment.

Ulterior, am revenit cu același proiect, chiar întărind ideea că nu mai avem posibilitatea aprovizionării cu gaze în regim normal. Și de această dată, răspunsul Guvernului a fost că putem aplica ordonanța nr. 97 P 2021 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2021, o ordonanță care vine și facilitează posibilitatea celor care au datorii către furnizorul de agent termic și apă caldă, să obțină sume de la bugetul de stat. Or noi, domnule ministru Cseke Attila, nu suntem în această situație, așa cum v-am spus-o și în nota de fundamentare. Noi avem plata făcută în avans. Nu avem nicio datorie față de Enet. Și am pregătit o adresă pe care astăzi o vom transmite către domnul ministru al Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației Publice, Cseke Attila, și sper, poate în al doisprezecelea ceas, să se gândească la copiii, bătrânii și toți cetățenii municipiului Focșani care beneficiază de aceste servicii.

Este inadmisibil ca în anul 2021, la 30 de ani, 32 de ani acum, de când am scăpat de regimul comunist, să ne întoarcem la acele vremuri. Este inadmisibil să ajungem în situația în care să dăm apă caldă și căldură cu porția cu program astăzi.

Începând de miercuri, 13 octombrie 2021, Enet Focșani schimbă programul de furnizare a agentului termic: Dimineață, de la ora 5:00, până la ora 10:00 

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă: Astăzi, în urma discuțiilor purtate cu domnul director Merchea, cu doamna director Costin și cu toți cei din echipa Enet, am decis să schimbăm programul de furnizare a agentului termic. Tocmai pentru a avea căldură în unitățile de învățământ și în spitale, în special dimineața, când este cel mai frig. Și începând de astăzi, programul de furnizare a agentului termic, până la noi reglementări, este de dimineață de la ora 5:00 până la ora 10:00. Iar apa caldă va fi doar după amiaza, de la ora 18:00 până la ora 21:00.

Primarul Misăilă, atac politic la adresa PNL pentru situația actuală a Enet Focșani

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă: În acest moment, noi funcționăm la o capacitate de doar 32%, cu un singur motor la capacitate de 65 %, iar societatea comercială Enet, da, traversează și o perioadă grea financiară. Dar cu toate acestea, în anii precedenți, am beneficiat de sprijinul guvernelor și am obținut sume necesare pentru a traversa această perioadă. S-ar părea că în acest moment, încă o dată, guvernul PNL a dat dovadă de incompetență, de lipsă de dragoste față de români, tratându-i ca pe niște sclavi sau ca pe niște animale! Nu este posibil așa ceva! 

Fac încă o dată apel la toți cei care ar trebui să își unească forțele. Și aici mă refer la președintele Consiliului Județean Vrancea și la liderii PNL.Care știm foarte bine ce au facut pe data de 26 septembrie 2021 și de aceea probabil avem toate ușile închise la Guvern. În acest moment, nimeni nu vrea să ne asculte durerea noastră. Dar în loc ca dumnealor să se ocupe de chestiuni ce țin de maximă urgență, fac tot felul de adrese. Prin care solicită ca Direcția de Sănătate Publică să dispună închiderea de urgență a școlilor. Iar domnul Director de la Direcția de Sănătate Publică, culmea, în 15 minute, îi răspunde doamnei viceprimar! Tot oficial, printr-o adresă, că va lua toate măsurile! Iar noi așteptăm de un an și jumătate, domnule director al Direcției de Sănătate Publică, Burghez, să ne spuneți cum vom autoriza dispensarul de la Sud pe care l-am terminat. ȘI NU VRETI SA NE FACETI UN RASPUNS. Dar eu nu pot să trăiesc în același pat cu dumneavoastră. Din păcate. Pentru dumneavoastră.

Citiți și amănunte privind adresele dintre viceprimarul municipicipiului Focșani Ana-Maria Dimitriu  și directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică( DSP) Vrancea, Cătălin Bunghez despre care a vorbit în conferința de presă primarul Cristi Valentin Misăilă

”Dacă ar exista un premiu pentru nepăsare, lipsă de viziune și grijă pentru cetățeni, acesta ar fi acordat #aceluiașiprimardeFocșani.

Problema căldurii în municipiul Focșani devine din ce în ce mai gravă și este cauzată exclusiv de lipsa de implicare a primarului, necunoașterea legislației și nepriceperea în întocmirea unei documentații corecte către autoritățile administrației centrale.

Din acest motiv mii de focșăneni racordați la sistemul centralizat de încălzire al municipiului sunt nevoiți să suporte frigul și să primească apă caldă și căldură cu program, să-și ducă copii în licee, școli, grădinițe și creșe neîncălzite. Zecile de mesaje primite de la focșănenii aflați în situațiile de mai sus m-au determinat să informez instituțiile abilitate să verifice această situație, să protejeze sănătatea noastră și a copiilor noștri și să aplice sancțiuni celor vinovați.”-Ana-Maria Dimitriu- marți 12 octombrie 2021

”Având în vedere adresa DSP Vrancea din care rezultă riscul major la care sunt expuși copiii în unitățile de învățământ am solicitat o întâlnire în regim de urgență în data de 14.10.2021 pentru a găsi soluții la criza societății de termoficare și a asigura furnizarea de căldură și apa caldă către populație.”-Ana-Maria Dimitriu- miercuri 13 octombrie 2021

Citiți și postarea activată pe contul de facebook Cristi Valentin Misăilă al primarului municipiului Focșani după conferința de presă susținută miercuri 13 octombrie 2021 prin intermediul căreia acesta cere imperativ directorilor de școli din municipiu să  folosească sisteme alternative de încălzire

”Avem o situație de criză! Cer imperativ directorilor de școli să folosească și sisteme alternative de încălzire!

Am primit mai multe sesizări de la cetățeni și am constatat și că mass-media a preluat o informație falsă privind faptul că reprezentanți ai Primăriei Municipiului Focșani ar fi transmis directorilor de unități școlare să nu folosească aparate electrice de încălzire în clasele din grădinițe, școli sau licee.

Este o diversiune tipică! NIMENI DIN PRIMĂRIE NU A TRANSMIS AȘA CEVA UNITĂȚILOR ȘCOLARE! NICI ÎN SCRIS ȘI NICI VERBAL!

Personal, alături de toți colegii mei din Primăria Municipiului Focșani, întreprindem toate demersurile legale pentru a găsi soluții pentru rezolvarea acestei probleme!

Cred că la acest efort comun TREBUIE să se ralieze și directorii unităților școlare, care sunt ordonatori de credite și au la dispoziție bugetele necesare pentru a gestiona și situații de criză! Alocările de fonduri către învățământ pot susține astfel de cheltuieli!

Mai multă responsabilitate și profesionalism din partea directorilor de școli este OBLIGATORIE!

Comoditatea sau fuga de răspundere a unora dintre directorii de școli, numiți politic de PNL, nu trebuie să îi facă pe copiii noștri să sufere de frig!”-Cristi Valentin Misăilă

Citiți și Primarul Cristi Valentin Misăilă a convocat joi 14 octombrie 2021 Consiliul Local Focșani în ședință extraordinară pentru aprobarea unui proiect de hotărâre care prevede ca prin viramente între creditele bugetare ale bugetului municipiului pe acest an, să se mai plătească o subvenție energie termică în avans pentru Enet în valoare de 1300000 lei

În documentul atașat puteți citi în format PDF dosarul ședinței extraordinare a Consiliului Local Focșani convovat  joi 13 octombrie 2021 pentru aprobarea unui proiect de hotărâre care prevede ca prin viramente între creditele bugetare ale bugetului municipiului pe acest an, să se mai plătească o subvenție energie termică în avans pentru  Enet în valoare de 1300000 lei

Într-o postare activată miercuri 13 octombrie 2021 ora 18:30 pe contul de facebook PNL Focsani, viceprimarul PNL Ana-Maria Dimitriu și de grupul consilierilor municipali PNL USR PLUS își asumă alocarea banilor în ședința extraordinară a CL Focșani de joi 14 octombrie 2021, pentru ca ENET să poată funcționa până la sfârșitul lunii octombrie 2021

În urma demersurilor făcute de viceprimarul PNL Ana-Maria Dimitriu și de grupul consilierilor municipali PNL USR PLUS, în ședința de consiliu local de mâine, 14 octombrie, vor fi alocați bani pentru ca ENET să poată funcționa până la sfârșitul lunii octombrie. Consilierii PNL USR PLUS vor vota acest proiect de hotărâre pentru ca în grădinițe, școli și în spital să nu se mai tremure de frig!

A fost nevoie de zeci de hârtii și ore întregi de discuții ca primarul Misăilă să-și calce pe inimă și să dea bani pentru confortul focșănenilor!”


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.