Local

VIDEO | După ce și-au găsit „hibe” unii altora, primarul Misăilă și majoritatea PNL-USR-PLUS au lăsat DDSP tot cu „buricul netăiat”

Ziarul de Vrancea
31 mar 2021 1614 vizualizări

Ședința „de îndată” a Consiliului Local Focșani de marți, 30 martie 2021, care a avut un singur proiect de hotărâre pe ordinea de zi, acela privind darea în administrare a domeniului public al municipiului reședință a județului Vrancea către Direcția de Dezvoltare Servicii Publice (DDSP) a Primăriei - și care se aștepta să fie una decisivă - a rămas în final „fără obiectul muncii”, sau altfel spus, după ce în cadrul respectivei întruniri, primarul Misăilă și majoritatea PNL-USR-PLUS din CL Focșani și-au găsit unii altora „hibe”, în final, au lăsat Direcția de Dezvoltare Servicii Publice (DDSP) a Primăriei, tot cu „buricul netăiat”.

S-a întâmplat acest lucru după ce primarul Focșaniului Cristi Valentin Misăilă a retras proiectul de pe ordinea de zi a ședinței CL Focșani de marți, 30 martie 2021, ca urmare a amendamentelor făcute de majoritatea PNL – USR PLUS. Primarul a considerat amendamentele ilegale în forma prezentată de majoritatea PNL-USR-PLUS, invocând faptul că acestea ar conține anexe care nu au fost discutate în comisii și compartimentele de specialitate din primărie. Anterior acestei retrageri a proiectului inițiat de către primarul Misăilă, viceprimarul USR-PLUS, Alexandra Tătaru, a arătat că bunurile care trebuie predate DDSP nu au fost evaluate la timp, lucru menționat de și de Raportul de Comtrol al Curții de Conturi.

Darea în administrare a unor imobile aparținând domeniului public al municipiului Focșani către Direcția de Dezvoltare și Servicii Publice necesită o responsabilitate crescută atât din partea Consiliului Local cât și din partea administratorului. Consider că perioada contractuală de 10 ani este prea mare, cât timp nu s-au respectat câteva obligații importante care, la rândul lor, generează efecte în lanț.

Spre exemplu, în Anexa 1 a proiectului de hotărâre supus azi dezbaterii în ședința de C.L. Focșani și intens mediatizat în aceste zile, ce cuprinde inventarul imobilelor aparținând domeniului public al municipiului Focșani ce se atribuie în administrare DDSP, am descoperit numeroase anomalii, respectiv valori de inventar nereale și multe discrepanțe ce pot cauza efecte ulterioare în detrimentul bugetului municipalității.

Am dat doar câteva exemple, cum ar fi: monumentul funerar al filantropului Pastia are valoarea doar de un leu în timp ce un WC public are valoarea de peste 10.000 lei; lucrările de sculptură din sensurile giratorii de la Teatru, Ceasul Rău, intersecție Gară, opere ale unor sculptori contemporani, toate au valoare de inventar de peste un milion de lei sau aproape, în vreme ce bustul lui Mihai Eminescu din Piațeta Teatru, creație a marelui sculptor Marcel Guguianu, are o valoare de inventar de numai 35.000 de lei.

În inventar apare si un bust care nu există în Focsani, cel al marelui istoric Constantin Giurescu, cetățean de onoare al orasului. Bustul a fost donat încă din 2006 orașului Odobești pentru că municipalitatea nu a ținut cont de dorința familiei, respectiv Fundației Ion Basgan de a amplasa acest bust în Piațeta Teatru.

La Piațeta Balada valoarea de inventar este de 384.000 lei, în condițiile în care doar investiția făcută acum un an a fost de peste trei milioane de lei. Piațeta de pe strada Brăilei, nemodernizată, are aceeași valoare cu Balada. Piața Unirii are o valoare inventar de 5,2 milioane de lei, în condițiile în care s-au cheltuit milioane de euro pe modernizare și exemplele pot continua.

Având în vedere aceste anomalii identificate, se impune de urgență o reevaluare a acestor imobile, actualizarea periodică a listei de inventar, astfel încât valoarea patrimonială dată în administrare să fie una cât mai aproape de realitate. Pentru cele expuse și nu numai, consilierii USR-PLUS, alături de consilierii PNL, vor susține un amendament de reducere a perioadei de administrare, cu posibilitatea de prelungire, până la remedierea tuturor problemelor constatate”, a explicat viceprimarul Alexandra Tătaru.

După aceste precizări, majoritatea PNL-USR-PLUS din CL Focșani a propus ca darea în administrare să fie făcută pe 1 an, nu pe 10 ani, cu posibilitatea prelungirii pe aceeași perioadă de timp. O altă modificare s-a referit la împuternicirea primarului să semneze contractul și protocolul de predare – primire în termen de 15 zile.

Viceprimarul PNL Ana Maria Dimitriu a criticat lucrările de „mântuială” făcute de DDSP în Piața Unirii. Aceasta a mai arătat că la proiectul de hotărâre nu a fost atașat și protocolul de predare – primire.

După această propunere, în luarea sa de cuvânt din cadrul ședinței de marți a CL Focșani, primarul Cristi Misăilă a menționat că amendamentul propus de PNL – USR PLUS conține anexe care nu au fost discutate în comisiile și compartimentele de specialitate din primărie, astfel încât singura soluția este retragerea proiectului de pe ordinea de zi, pentru că altfel nu ar fi legal. Viceprimarul Ana Maria Dimitriu a propus o nouă ședință a Consiliului Local pentru miercuri, 31 martie 2021, nefiind însă clar cine o va convoca.

Urmăriți în VIDEO de mai jos înregistrarea integrală a ședinței Consiliului Local Focșani de marți 30 martie 2021

VIDEO:Primăria Municipiului Focșani

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.