Local

VIDEO | Gâlceava continuă în CL Focșani. Vina este pasată de la o tabără la alta, după suspendarea ședinței de marți

Ziarul de Vrancea
28 apr 2021 1590 vizualizări

Chiar dacă n-au reușit să desfășoare ședința ordinară de Consiliu Local a municipiului Focșani de marți, 27 aprilie 2021, la scurt timp, cele două tabere beligerante - respectiv majoritatea PNL-USR-PLUS și primarul Misăilă alături de grupul consilierilor PSD - au intonat monologuri în conferințe de presă separate. Concluzia? Bineînțeles, vinovată pentru tot ce s-a întâmplat este partea adversă.

Ce au spus în conferința de presă, după ședința suspendată, consilierii locali PNL din CL Focșani

Aleșii liberali din CL Focșani au susținut în conferința de presă organizată după ședința suspendată de marți că defectarea microfonului președintelui de ședință a fost o acțiune intenționată, cu scopul de a boicota ședința Consiliului Local Focșani. După ce a constatat că microfonul nu a fost reparat în timp util, președintele de ședință, viceprimarul Ana Maria Dimitriu (PNL), a suspendat ședința și a solicitat organizarea unei alte ședințe la data când se va repara defecțiunea.

„Nu am putut să-mi desfășor atribuțiile din cauză că sistemul audio avea defecțiuni, primarul neasigurând condițiile tehnice pentru desfășurarea ședinței. Codul administrativ și Regulamentul de funcționare a Consiliului Local Focșani nu sunt un moft, încălcarea legii nu se va întâmpla. De când am început activitatea ca viceprimar, am descoperit multe probleme, poate de aceea mi-au fost retrase mare parte din atribuții. Este un boicot la adresa mea, ca viceprimar din partea PNL. Așteptăm o nouă convocare a ședinței Consiliului Local din partea domnului primar”, a subliniat viceprimarul municipiului Focșani, Ana Maria Dimitriu.

Varianta viceprimarului Dimitriu a fost întărită de colegii săi consilieri. „Noi am făcut multe propuneri pentru completarea proiectului de buget din acest an, utile pentru dezvoltarea municipiului Focșani, discutate anterior, în proporție de 90%, cu focșănenii. Iar aceste propuneri nu au putut fi introduse și votate pentru că ședința nu s-a putut ține din cauză că sistemul tehnic s-a defectat subit. Eu nu cred în coincidențe. M-am așteptat la un astfel de tertip. E straniu că tocmai acel dispozitiv al președintelui de ședință nu funcționează”, a precizat consilierul PNL Corneliu Gheoca. 

„Filmul evenimentelor de astăzi merge într-un sens cred că ușor de ghicit de toată lumea. Doamna viceprimar a condus cu mână forte ședințele trecute ale Consiliului Local și din acest motiv, consilierii de la grupul PSD și-au dat seama că nu pot perturba ședințele așa cum doresc dânșii, neavând argumente, decât acoperind prin voce, prin mitocânie, mârlănie și proastă educație”, și-a început intervenția consilierul liberal Costel Bîrsan. 

Acesta a adăugat: „Unul dintre atributele președintelui de ședință este de a conduce ședința, de a da cuvântul consilierilor, de a limita cuvântul acestora dacă cumva vorbesc pe subiecte care nu au legătură cu respectivul proiect de hotărâre. Or, acest lucru i-a deranjat și atunci au găsit acest subterfugiu, acest sabotaj tehnic care - cei care au cunoștințe de electrotehnică sau de electronică vă spun că este un lucru extrem de simplu. Acel aparat a fost sabotat și, în acest fel, doamna viceprimar, președintele de ședință, nu mai avea posibilitatea să oprească microfonul celor care denaturau discuțiile. Ei și-au dat seama că noi avem o echipă de consilieri foarte redutabilă. Bine pregătiți - și ne-am pregătit foarte bine pentru această ședință - ne-am documentat foarte bine și aveam de dat răspunsuri la multe probleme pe care bugetul Focșaniului le ridică”.

Consilierul liberal Costel Bîrsan este de părere că „acel dispozitiv se putea rezolva rapid, nici măcar 5 minute nu dura, numai că nu s-a dorit acest lucru. Să nu uităm că în legislatura trecută, dumneavoastră, ziariștii și publicul focșănean, ați văzut că ei au uzat de acest drept al președintelui de ședință ori de câte ori au avut dânșii chef, pe drept sau pe nedrept. Or, acest lucru, acum, îi deranjează. Să nu uite că ceea ce fac, asta vor primi. Regulile care le erau aplicate lor ni se aplică și nouă și viceversa”.

Citiți și: Comunicatul de presă USR PLUS Focșani după ședința suspendată a CL Focșani de marți:

„Filiala USR PLUS Focșani solicită primarului Misăilă asigurarea unor condiții standard pentru desfășurarea ședințelor Consiliului Local.

Astăzi, 27 aprilie, ședința Consiliului Local Focșani a trebuit să fie întreruptă de către președintele de ședință, doamna viceprimar Ana Maria Dimitriu, din cauza unei defecțiuni tehnice la sistemul audio-conferință, respectiv la microfonul președintelui, care este și un dispozitiv cu rol de întrerupere a intervențiilor celor din sală. Aparent nesemnificativă după părerea primarului Misăilă, această defecțiune ar fi influențat în mod hotărâtor eficiența și desfășurarea civilizată a dezbaterilor, deoarece nu i-ar fi permis președintelui de sedință să aibă control asupra duratei standard alocată intervenției fiecărui consilier, și, foarte important, asupra limbajului, deseori suburban, folosit de către unii consilieri PSD. Fiind o ședință extrem de importantă, în care erau supuse pe ordinea de zi un număr de 44 de proiecte, cel mai important fiind aprobarea bugetului pe anul 2021, era nevoie de eficiență maximă și de aceea nu s-a permis desfășurarea ședinței, fără asigurarea condițiilor standard.

«Nu putem să nu constatăm atitudinea disprețuitoare a primarului Misăilă față de decizia reprezentanților PNL USR PLUS de a întrerupe ședința. Singura concluzie ar fi că dumnealui și aleșii PSD sunt atât de obișnuiți cu ședințe desfășurate în haos, încât respectul față de eficiență și asigurarea unei atmosfere civilizate sunt concepte care depășesc capacitatea lor de înțelegere. Dacă va fi nevoie, ne asumăm și acest rol, de implementare a calității și decenței în comportamentul reprezentanților PSD», a declarat doamna viceprimar Alexandra Tătaru.”

Ce a spus în conferința de presă primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă

„Iată că în această săptămână a patimilor chiar suntem supuși unor patimi și chiar suntem supuși unei batjocuri. Așa cum și Iisus Hristos a fost supus unor batjocuri de către farisei, la fel consider că astăzi a procedat și Consiliul Local, partea reprezentată de alianța (...) PNL-USR-PLUS, condusă de doamna viceprimar liberal (așa se recomandă dumneaei). Astăzi a fost un incident nefericit, nu știu ce s-a întâmplat. Microfonul la care trebuia să ia cuvântul doamna președintă a ședinței, doamna viceprimar Dimitriu Ana Maria, n-a funcționat. Colegii mei au remediat imediat deficiența, în sensul că au pus la dispoziția doamnei viceprimar alt microfon, dar un microfon care nu mai avea un buton care să-i perrmită, discreționar, abuziv, să întrerupă luările de cuvânt ale consilierilor locali. [...] Pot spune că astăzi, doamna, așa cum i-am și propus, având în vedere că acel buton roșu nu funcționa, trebuia să aplice legea. Și așa cum scrie la art 138, alin. 8, președintele de ședință are dreptul să limiteze durata luărilor de cuvânt în funcție de obiectul dezbaterii. În acest scop, el poate propune Consiliului Local, deci nu de la sine putere, spre aprobare, timpul alocat fiecărui vorbitor, precum și timpul total de dezbatere a proiectului. Ceea ce în mandatul precedent s-a practicat. Dar atunci erau președinți de ședință colegi din PSD care știau să citească legea.

Eu însă consider că nu acesta a fost adevăratul motiv pentru care consilierii locali PNL-USR-PLUS «au dat bir cu fugiții» și din această ședință extrem de importantă, când trebuia să discutăm bugetul pe anul 2021 al municipiului Focșani, dar mai ales proiectul privind avizarea documentației de delegare a gestiunii serviciului de iluminat public.

Vă reamintesc, stimați focșăneni, că acest subiect l-am mai propus o dată unor discuții, dar din păcate, și atunci, consilierii majorității PNL-USR-PLUS n-au venit la ședință, în data de 20 aprilie 2021. În schimb, la o oră după ce-a fost convocată ședința, au apărut consilierii locali și au discutat pe marginea proiectului de buget pe anul 2021. O discuție informală, la care au participat toți colegii din aparatul de specialitate din cadrul instituțiilor de interes public local ale municipiului Focșani, pe ideea că vor avea de prezentat anumite amendamente cu privire la proiectul de buget. Ceea ce nu s-a întâmplat. S-a deviat iarăși pe discuții politice, pe faptul că așteptăm la Compania Națională de Investiții (CNI) «să ne umple de bani». Numai minciuni! Așa cum s-a dovedit, de altfel, că CNI-ul până în prezent nu ne-au dat bani. [....]

Pe data de 6 aprilie 2021, a fost publicat proiectul de hotărâre privind bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Focșani pentru anul 2021. Ce-i drept cu o întârziere, dar o întârziere dictată de întârzierea Guvernului cu privire la stabilirea sumelor privind acoperirea cheltuielilor de bunuri și servicii pentru învățământ și a burselor școlare. Aceste sume din cote defalcate de TVA ne-au fost transmise de Administrația Finanțelor Publice a municipiului Focșani, Vrancea, abia în data de 1 aprilie 2021. Ulterior, în cel mai scurt timp, am elaborat forma finală a proiectului de buget.

Așa cum vă spuneam, pe 20 aprilie 2021, am avut acea întâlnire cu dumnealor (n.r. - consilierii locali ai majorității PNL-USR-PLUS). N-au făcut niciun amendament. Pe data de 22 aprilie 2021, după cum bine știți, a avut loc o dezbatere publică online cu toți cetățenii municipiului Focșani, cu directorii de unități de învățământ și cu toți factorii de decizie din cadrul primăriei municipiului Focșani și a instituțiilor publice de interes local. Nici la acea dată nu au venit să ne prezinte eventualele modificări, propuneri de proiecte și așa mai departe.

În data de 26 aprilie 2021, mai exact ieri, înainte cu o oră, dumnealor au venit și ne-au prezentat două adrese înregistrate sub nr. 43742 și 43744 prin care au venit și ne-au pus «sub nas», 26 (douăzeci și șase) de teme de proiecte pentru a fi incluse în proiectul de buget. Încă o dată îmi demonstrează acești consilieri locali că ori este reavoință, pentru că au avut destul timp la dispoziție din data de 6 aprilie până pe 26 aprilie - sunt 20 de zile - când puteau, dacă se gândeau cu adevărat la focșăneni, să facă aceste propuneri. Țin să le reamintesc acestor consilieri că nu orice propunere de temă de proiect poate fi inclusă în buget oricum. Legea 273/2006 privind finanțele publice locale explică modalitatea de introducere la art 45. Condiții pentru includerea investițiilor în proiectul de buget: Obiectivele de investiții și celelalte cheltuieli asimilate investițiilor se cuprind în programele de investiții anuale, anexe la buget, numai dacă, în prealabil, documentațiile tehnico-economice, respectiv notele de fundamentare privind necesitatea, oportunitatea, efectuării cheltuielilor asimilate investițiilor, au fost elaborate și aprobate potrivit dispozițiilor legale.

Cu alte cuvinte, vă dau un exemplu. Au venit cu temă foarte frumoasă de altfel, n-am nimic împotrivă: «Realizarea unei grădini botanice și zoologice în municipiul Focșani». Și atât. Fără să spună unde, dac-au identificat o suprafață de teren. Să ne spună, așa cum menționează legea, să ne prezinte o notă de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării unei asemenea investiții. Să ne spună care ar fi sumele estimative pe care dumnealor ar vrea să le investească din bugetul local sau care este sursa de finanțare, mai exact. Poate vor să atragă fonduri europene sau poate vor să finanțeze. Adică în buget, aceste investiții se trec la anumite capitole din investiții, finanțate din buget local, din buget venit de la guvernul României, din alte surse de finanțare, din bugetul fondurilor europene. Nu ne-au prezentat nimic.

Mergem mai departe: «Realizarea unui complex de locuințe sociale». Câte, cum, unde, când? Nimic. Cu toate că au prins din zbor niște idei. Noi am discutat de mai multe ori la diverse întâlniri cu diverșe ocazii și am stabilit că da, într-adevăr, avem nevoie foarte mare de un număr destul de mare de locuințe sociale, am identificat un teren unde s-ar putea construi aceste locuințe sociale, însă avem nevoie de finalizarea Planului Urbanistic General pentru că acel teren este în extravilan. Există un program guvernamental prin care Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice finanțează aceste tipuri de investiții cu o singură condiție: terenul să fie în intravilan și să avem făcute toate studiile de fezabilitate și așa mai departe pentru a obține (n.r. - finanțare). Or, aici spune: «Realizarea unui complex de locuințe sociale», punct. Din ce valori?

Ca să nu mai spun că există un principiu de bază: când introduci într-un buget un proiect de genul acesta, în primul rând trebuie să ai o sumă și să spui: domnule, suma respectivă o asigurăm diminuând, tăind de la un alt capitol bugetar. Pentru că un buget trebuie să se închidă venituri=cheltuieli. Nu au venit să precizeze, pur și simplu ni le-au pus în brațe. 

Au mai venit cu o idee, la fel de frumoasă de altfel: «Realizarea Parcului Unirii - Central Park». Ce să facă acesta? Să unească două parcuri, respectiv Schuman cu Piața Unirii. Am rugat colegii, pentru că au venit mai demult cu această idee, să facă o verificare în teren a ceea ce înseamnă ce câștigăm noi prin unirea celor două parcuri. Adică anulăm strada Maior Gheorghe Pastia și câștigăm fie dacă ne ducem doar pe zona de corespondență exactă între Parcul Schuman și Grădina Publică 977 de metri, dacă ocupăm și zona în care apar blocuri și Biserica Donie mai câștigăm încă 1248 de metri pătrați. Deci, în total, undeva la aproximativ 2000 de metri pătrați, atât se câștigă. Eliminăm o arteră principală de circulație. Propunerea dumnealor era la un moment dat să construim un pasaj subteran. Eu vin și întreb: dumnealor au văzut ce înseamnă cumva un pasaj subteran în mijlocul unui oraș? Ca și costuri în primul rând. Deci, aici nu ne-au dat nimic. Ne-au spus: «Realizarea parcului central prin unirea celor două parcuri, respectiv Parcul Schuman cu Parcul Piața Unirii». Parcul «Piața Unirii», nici măcar nu știu că acolo se numește «Grădina Publică», dar nu mai contează.

Ne-au mai spus ceva: «Construirea unui complex social care să cuprindă centre pentru persoane vârstnice și pentru îngrijirea persoanelor cu probleme sociale». Este acest proiect prins în proiectul de buget pentru a se realiza studiu de fezabilitate. Avem în curtea Căminului pentru Persoane Vârstnice o fundație începută de foarte mulți ani, pe care am vrea să o valorificăm, pentru că avem expertiza tehnică făcută și acea fundație este fezabilă și se poate ridica pe ea o clădire care să corespundă acestor tipuri de activități. 

Au mai solicitat ceva: «Reabilitarea pasajului subteran și a peroanelor din Gara Focșani și introducerea unui sistem centralizat de acces, precum amplasarea de panouri fonoizolante». Asta este ideea doamnei Drumea, că stă în zonă. Că fiecare a venit cu proiecte din zona sa de locuință. I-am spus de nenumărate ori, am făcut chiar corespondență, ca să-i demonstrez că... Mi-a zis la un moment dat că eu mint. Cu toate că dumneaei, în calitate de secretară la Ministerul Dezvoltării, putea să afle mai repede aceste informații. Pasajul și zona de protecție a căilor ferate sunt în administrarea Regiei de Căi Ferate Române. Nu putem noi interveni să facem lucrări pe domeniul altcuiva. 

Și au început pe urmă, pe un alt capitol, să vină cu alte tipuri de proiecte, fără să țină cont și fără să citească cu atenție proiectul de buget. [...]

Trag un semnal de alarmă tuturor cetățenilor din municipiul Focșani și nu numai din municipiul Focșani, ci din celelalte 14 localități care, din cauza blocajului pe care îl realizează consilierii locali PNL-USR-PLUS în Consiliul Local al municipiului Focșani, riscă nu aibă operatori care să asigure mentenanța și întreținerea sistemelor de iluminat public din fiecare localitate. Este un lucru care denotă răutatea intrinsecă a acestor oameni care nu știu altceva să facă decât să blocheze totul. De ce? Pentru că nu sunt ei la butonul roșu. [...]

Ei vin cu ideea că proiectele într-o administrație publică locală de investiții se fac așa, anapoda: îl lăsăm pe unul început, îl începem pe celălalt, facem ceea ce vrea fiecare consilier local. Adică să blocăm lucrările începute, cum avem Parcul Bălcescu, cum avem terenurile de sport din incinta Liceului cu Program Sportiv, cum avem sala de sport de la Liceul Auto Traian Vuia, cum avem locuri de joacă din teritoriul municipiului Focșani. Trebuie să le spun un singur lucru dacă nu știu: Tot legea 273/2006 privind finanțele publice locale stipulează la art. 45, alin. 2 foarte clar: «Coordonatorul principal de credite, adică primarul, stabilește prioritățile în repartizarea sumelor pe fiecare obiectiv înscris în programul de investiții, în limita fondurilor cuprinse în proiectul de buget cu această destinație, asigurând totodată realizarea obiectivelor de investiții în cadrul duratelor de execuție aprobate».

Un abuz pe care l-au făcut iarăși dumnealor a fost atunci când au alocat parțial din sumele aprobate din credit doar pentru Piațeta Teatru, spunând că nu trebuie să începem și Piațeta Milcov.  Iar aici spune foarte clar: «obiective de investiții în cadrul duratelor de execuție aprobate». Cele două piațete sunt într-un singur contract, încheiat cu o asociere de doi constructori. Nu pot să îi spun acestei asocieri de constructori «lucrați doar în Piațeta Teatru, terminați-o, și Piațeta Milcov lăsați-o». Ca să treacă durata de execuție și pe urmă ei să iasă din contract și să fim noi pe urmă obligați să le percepem lor penalități și să întrăm într-un joc de genul acesta de a mergem prin instanțe să ne cerem fiecare drepturile. 

Ăștia sunt, îmi pare rău, sincer vă spun, îmi dau seama pe zi ce trece, că ar trebui înainte de toate, consilierii locali, și mai ales la nivel de municipii reședință de județ - dar și în alte localități, că situațiile sunt similare, văd că se întâmplă și în Iași, și la Bacău, și la Sectorul 1 - cred că înainte de toate, consilierii locali ar trebui să dea un test. Pe de o parte un test psihiatric și psihologic, iar pe de altă parte să dea un test cu minime cunoștințe despre legislația administrației publice locale. Nu-i posibil să spunem că așa vrem noi, că majoritate suntem noi acum și legea o facem noi, că primarul trebuie să se supună majorității. Eu mă supun cererilor cetățenilor și atât, nu unor cereri ilegale ale unor consilieri locali care nu cunosc legislația și o încalcă la fiecare secundă.”

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.