Local

VIDEO | Dragoș-Florin Pavăl, vrânceanul care a plecat în miez de noapte să salveze vieţi din inima Odesei

Ziarul de Vrancea
7 mar 2022 12670 vizualizări
Smaranda Hristodorescu, (foto medalion stânga) o tânără de 27 de ani din Iaşi, a strâns în jurul ei un grup de oameni care a reuşit în doar câteva zile să salveze sute de ucraineni din inima Odesei. Vrânceanul Dragoș-Florin Pavăl (foto dreapta) este considerat adevăratul erou al grupului. Inițial vrânceanul, originar din Odobești dar cu domiciliul în Focșani, care deține o firmă de transport, s-a urcat vineri 25 februarie 2022 la volanul unui microbuz de-al său, de 9 locuri, și a plecat în Ucraina pentru a veni în sprijinul refugiaţilor. Acum el face zilnic drumul la volanul unui autocar de 50 de locuri. Foto: ziaruldeiasi.ro
Smaranda Hristodorescu, (foto medalion stânga) o tânără de 27 de ani din Iaşi, a strâns în jurul ei un grup de oameni care a reuşit în doar câteva zile să salveze sute de ucraineni din inima Odesei. Vrânceanul Dragoș-Florin Pavăl (foto dreapta) este considerat adevăratul erou al grupului. Inițial vrânceanul, originar din Odobești dar cu domiciliul în Focșani, care deține o firmă de transport, s-a urcat vineri 25 februarie 2022 la volanul unui microbuz de-al său, de 9 locuri, și a plecat în Ucraina pentru a veni în sprijinul refugiaţilor. Acum el face zilnic drumul la volanul unui autocar de 50 de locuri. Foto: ziaruldeiasi.ro

Se numește Dragoș-Florin Pavăl, este din Odobești și locuiește in Focșani. „Primeşti 2,5 persoane şi două pisici în maşina ta?”, acesta a fost mesajul postat de o femeie însărcinată în luna a opta care solicita ajutorul să părăsească orașul Odessa din Ucraina şi să ajungă în România. Smaranda Hristodorescu, o fată de 27 de ani din Iași, a aflat de acest caz, a făcut apel mai departe, iar Dragoş-Florin Pavăl din Focşani a contactat-o şi a acceptat să plece în Ucraina, singur, în miez de noapte, ca să salveze vieţi. 
Dragoș-Florin care a plecat la drum vineri seară, 25 februarie 2022 la ora 20:00 cu un microbuz cu nouă locuri, până în Odesa, deși când a plecat erau ştiri că urmează să fie bombardată Odesa. Dragoş-Florin are soţie şi copii acasă

VIDEO:Ziarul de Iasi

Întreaga poveste a fost publicată în Ziarul de Iași și a fost apoi reluată de Adevărul

Smaranda Hristodorescu, o tânără de 27 de ani din Iaşi, a strâns în jurul ei un grup de oameni care a reuşit în doar câteva zile să salveze sute de ucraineni din inima Odessei. Vrânceanul Dragoș-Florin Pavăl, care are o firmă de transport, s-a urcat la volanul unui microbuz de-al său și a plecat în Ucraina încă de vineri, 25 februarie 2022. El spune că nu se teme şi că o face pentru a veni în sprijinul refugiaţilor. „Prima cursă am făcut-o eu, vinerea trecută (n.r. 25 februarie 2022). Am fost primul român care a intrat într-o zonă de război. Eu am fost singurul nebun. Am avut şi am curaj, pentru oamenii aceştia. Prima cursă am făcut-o cu o maşină de-a mea” a explicat vrânceanul Dragoș-Florin Pavăl pentru Adevărul.  Este cu adevărat un erou, aşa cum spune şi Smaranda Hristodorescu. „A avut un curaj fantastic. Vineri seara, când a plecat, erau ştiri că urmează să fie bombardată Odessa. Dragoş are soţie şi copii acasă” a spus ieșeanca inițiatoare a grupului, conform Ziarul de Iași.

Ieșeanca Smaranda Hristodorescu a stat cu el în telefon tot drumul vineri, 25 februarie 2022, pentru a-l ţine la curent cu bombardamentele şi cu ştirile oficiale. Vrânceanul Dragoş-Florin Pavăl, ajuns la destinaţie, a încărcat microbuzul cu nouă locuri, pentru că între timp au mai aflat şi alte persoane de transport, printre care şi o altă femeie însărcinată în luna a opta, apoi au pornit la lungul drum înapoi spre vama Isaccea şi la aşteptarea de zeci de ore în timp ce bombele cădeau la doar câţiva kilometri, iar sunetele de explozie şi focul care se vedea în zare i-a făcut pe cei mai mulţi să părăsească maşinile şi să alerge spre vamă.

La primul drum, în timp ce aştepta la coada spre Vama Isaccea, la doar câţiva kilometri au căzut bombe, iar văzduhul s-a umplut de flăcări. La puţin timp au început să se vadă tancuri care înaintau spre convoiul de maşini, iar inima li s-a făcut tuturor câte un purice. „Mi-a povestit Dragoş că cei mai mulţi au ieşit din maşini şi au fugit spre graniţă. Era cu mine în telefon şi îmi zicea: „Smaranda, văd că vin tancuri pe câmp. Oamenii îşi iau copiii în braţe şi dau drumul la bagaje şi fug. Vin tancuri». Dragoş a ales însă să rămână în maşină. Ceilalţi pasageri deja plecaseră spre vamă. A făcut bine că a rămas, pentru că în final s-a dovedit că erau tancuri ale armatei din Ucraina, care i-au direcţionat către altă vamă", povesteşte Smaranda Hristodorescu în Ziarul de Iași. În final, Dragoş-Florin Pavăl a ajuns acasă abia duminică, 27 februarie 2022 la ora amiezii, după mai bine de două zile şi jumătate în care nu a dormit. Nu a renunţat însă în a salva vieţi, iar acum s-a întors la drum pentru a smulge şi alte persoane din calea războiului.

Adevărul a vorbit cu vrânceanul Dragoş-Florin Pavăl miercuri, 2 martie 2022, când se afla în Odessa, după ce preluase deja alţi ucraineni pe care urma să transporte în România. Era la volan, într-o ţară aflată în plin război, având o dorinţă imensă de a salva cât mai multe vieţi

„Nu-mi este frică” Curajul de care dă dovadă Dragoş-Florin Pavăl este cu adevărat de admirat. Nu transmite frică nici când vorbeşte, pare foarte sigur pe el şi aşa le dă curaj şi persoanelor pe care le preia din Ucraina. „Nu-mi este frică. Nu mi-a fost frică deloc. Nu am avut nici măcar un pic de teamă. Am plecat singur, ca să ajut”, a mai spus pentru Adevărul, Dragoş-Florin Pavăl din Focşani.

Bombardamente, tancuri şi deznădejde

„Situaţia este foarte critică, să ştiţi. De aici de la Ismail şi până în Odessa, vreo 300 de km, la fiecare intersecţie mare, la fiecare intrare în sat, sunt foarte mulţi de la Poliţie şi Armată, sunt drumuri blocate cu fiare, cu nişte ziduri de beton foarte înalte, ca ei să fie acoperiţi, să poată trage în situaţia în care sunt atacaţi. Nu am văzut situaţii în care au fost ei atacaţi, dar am văzut situaţii la ieşire, când am venit cu prima cursă, în vamă la Isaccea luaseră lumina, se auzeau bombardamente în stânga, pe câmp către vamă. Se vedeau lumini. Mulţi au fugit, au lăsat bagaje, atunci am întors. Ne-au dirijat atunci autorităţile către vama Giurgiuleşti din Rep. Moldova. Apoi am aflat că erau tancurile ucrainene”, a explicat pentru Adevărul, Dragoş-Florin Pavăl din Focşani.

Mii de familii sunt destrămate din cauza războiului. Situaţia este dramatică: taţi şi fraţi care sunt obligaţi să rămână în ţară, să lupte, şi femei şi copii care nu ştiu pe ce drum să o apuce.   „Aseară (marţi, 1 martie), când am ajuns pentru această cursă, era o familie care ţinuse legătura cu noi. Plângeau amândoi, ea a spus că nu pleacă fără el, nu-şi lasă soţul acolo. Plângeam toţi trei. Unul dintre copii este acum la mine în maşină, l-a trimis cu sora dânsei, cu mătuşa adică”, a mărturisit vrânceanul Dragoş-Florin Pavăl, pentru Adevărul.

Cât timp vrânceanul Dragoş-Florin Pavăl şi ceilalţi şoferi voluntari sunt plecaţi în curse, tânăra Smaranda Hristodorescu din Iaşi ţine permanent legătura cu ei, pentru a se asigura că sunt mereu în siguranţă. „În prima zi a fost o singură maşină, apoi opt autocare, iar acum (miercuri, 2 martie n.r.) au plecat 16 autocare din Odessa. Mai sunt oameni de scos”, a spus Smaranda Hristodorescu din Iaşi, citată de Adevărul. Cei care doresc să-şi ofere sprijinul pot trimite un e-mail cu informaţii despre ce anume sunt dispuşi să facă la adresa: romaniahelpodessa@gmail.com.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.