Local

VIDEO | Documentarul realizat de Irina Păcurariu, în care apare vrânceanul Petru Tâmpău din Adjud, chelnerul Papei Francisc

Ziarul de Vrancea
2 iun 2019 5046 vizualizări

Filmul  documentar, „Românii și Papa Francisc”,  realizat de Irina Păcurariu la Vatican  a fost difuzat sâmbătă, 1 iunie 2019, de la ora 15.30,  pe TVR 1.

Vizionați mai jos ”Românii şi Papa Francisc”, un documentar semnat Irina Păcurariu-VIDEO:TVR

 

În filmul documentar menționat apare povestea românilor care trăiesc și muncesc în preajma Suveranului Pontif și pe care Irina Păcurariu i-a găsit și intervievat la Vatican.

Unul dintre ei este Petru Tâmpău, un român din Adjud, care de șase ani este chelnerul Papei. Petru Tâmpău a părăsit România când avea doar 16 ani. Cel mai mic dintre cei cinci fii crescuți de o mamă singură, Petru și-a căutat în Italia un rost și a ajuns să îl servească pe „Papa de la Roma”, cum auzea în copilărie că era numit liderul bisericii catolice.

„E otodox, nu catolic, însurat cu o peruancă, are o fetiță și un băiat, botezat de Papa Francisc și este, de 6 ani, chelnerul Papei. Venise la întâlnirea cu mine doar ca să îmi spună că nu dorește să fie filmat…și a fost exact opusul”, povesteşte Irina Păcurariu despre întâlnirea cu românul care, în fiecare miercuri si duminica, ia prânzul cu Papa Francisc, atunci când Sfântul Părinte nu e plecat din Vatican.

Irina Păcurariu continuă:

„După un dialog de o oră, când colegul meu a închis camera, Petru a întrebat dacă vreau să mergem împreună la Santa Marta, casa de oaspeți unde locuiește suveranul pontif și m-a plimbat prin toate locurile care desenază traseul zilnic al marelui lider. Am trecut prin încăperea unde cu doar câteva zile în urmă papa sărutaze picioale liderilor din Sudan, am fost în capela unde își face rugăciunea de dimineață.

Nu pentru filmare, doar ca să îmi facă un mare dar. Când am intrat în sala de mese de acolo, am simțit nevoia să mă așez. Deși eram doar într-una din clădirile Vaticanului, aveam senzația că sunt parte dintr-o mare taină. Și am vrut să n-o pierd. Am băut o cafea și am plecat fericită, în chicotelile unei maici din India care lucra acolo și care a strigat după mine: Să nu aruncați niciodată cămașa pe care o purtați și să păstrați bine poza pe care v-ați făcut-o aici. Din toată sala asta mare, ați ales să stați exact pe scaunul unde își bea papa ceaiul în fiecare dimineață!”

Text informații:paginademedia.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.