Local

Discuții în ședința CJ Vrancea cu privire la activitatea Unității de Achiziții Publice Centralizate

Ziarul de Vrancea
20 mar 2023 1202 vizualizări

În ședința ordinară a Consiliului Județean Vrancea, proiectul de pe ordinea de zi referitor la aprobarea normelor specifice privind desfășurarea activității Unității de Achiziții Publice Centralizate a iscat discuții.

Discuțiile au pornit din grupul PSD care, prin vocea consilierului județean Constantin Guguianua adresat următoarea întrebare:

Cine a venit cu ideea de a constitui această unitate de achiziții centralizate și care sunt beneficiile pentru instituțiile subordonate Consiliului Județean Vrancea și implicit pentru cetățenii acestui județ?

Valentina Hărăbor, șefa Serviciului de Achiziții Publice din cadrul CJ Vrancea a răspuns: „Ideea înființării acestei unități centralizate pentru realizarea achizițiilor publice este dezvoltată în cadrul unui proiect implementat de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice. În urma studiilor și analizelor s-a stabilit care este cea mai bună modalitate de implementare a acestui concept la nivel local. Beneficiile directe constau în economii la bugetele instituțiilor subordonate, implicit și la bugetul instituției noastre mergând pe premiza că achiziționând cantități mai mari și interesul operatorilor economici este mai ridicat.

În legătură cu aceeași Unitate de Achiziții Publice Centralizate consitituită la nivelul Consiliului Județean Vrancea, președintele Cătălin Toma a explicat: Nu au fost înființate posturi noi! Au fost reașezate pe organigramă persoanele care existau. Munca pe achiziții este o muncă extrem de grea și sunt proiecte extrem de importante. Acest concept de Unitate de Achiziții Publice nu a fost înființat de Consiliul Județean Vrancea. Să nu interpretăm că se centralizează în sensul de a avea control, ci se centralizează fix pe ideea de a avea o ofertă mai bună”.

Răspunsul a vizat astfel o altă întrebare, venită tot din partea consilierului PSD Constantin Guguianu, care a vrut lămuriri, susținând că în opinia sa, proiectul va necesita o nouă organigramă și costuri suplimentare cu salarizarea personalului.

În fapt, Consiliul Județean Vrancea are calitate de Organizație Parteneră a Agenției Naționale de Achiziții Publice în implementarea măsurilor incluse în Strategia Națională în domeniul Achizițiilor Publice, care vizează încurajarea agregării cererii de produse, servicii sau lucrări între autoritățile contractante prin înființarea de unități de achiziții centralizate (UCA) la nivel local. Principalele avantaje și beneficii ale UCA sunt reprezentate de: impactul pozitiv asupra prețului de achiziție, a costului achizițiilor și a costurilor la nivelul autorităților contractante din comunitate; impactul pozitiv asupra nivelului de specializare a profesioniștilor în achiziții; reducerea probabilității de apariție a contestațiilor/ litigiilor și reducerea efortului alocat solicitării acestora; îmbunătățirea capacității de monitorizare a performanței contractorilor și prevenirea unui comportament oportunist din partea acestora.

În ședința ordinară a Consiliului Județean Vrancea de joi,16 martie 2023, au mai fost aprobate următoarele proiecte de hotărâre:

În cadrul ședinței Consiliului Județean Vrancea de joi 16 martie 2023 au mai fost de asemenea supuse dezbaterii mai multe proiecte privind actualizarea Devizului General și a indicatorilor tehnico-economici pentru o serie de obiective de investiții.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.