Local

VIDEO | Discuții în ședința CJ Vrancea pe 2 proiecte finanțate din fonduri europene dar apreciate ca fiind costisitoare.Vezi ce s-a discutat

Ziarul de Vrancea
15 dec 2024 3255 vizualizări

În ședința de marți, 10 decembrie, a Consiliului Județean Vrancea în afara proiectelor de pe ordinea de zi președintele Nicușor Halici a supus discuției consilierilor județeni prezenți la întrunire două proiecte pentru care instituția a obținut finanțare din fonduri europene, dar care din analizele sale par costisitoare. Motiv pentru care se pune problema continuării lor sau renunțării la ele. Acest lucru din cauza cofinanțării necesară realizării lor pe care șeful miniparlamentului județului Vrancea le apreciază ca find prea mari. Cele două proiecte supuse discuției sunt: reabilitarea casei Duiliu Zamfirescu de la Vârteșcoiu și respectiv reabilitarea clădirii din Piața Unirii din Focșani a Consiliului Județean Vrancea. Vizionați în continuare înregistrarea VIDEO a discuțiilor pe aceste subiecte purtate în ședința de marți, 10 decembrie a Consiliului Județean Vrancea și/sau citiți transcrierea integrală a textului înregistării menționate.     

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici: Doamnelor și domnilor consilieri, înainte de a închide ședința aș vrea să facem o discuție informală. Pentru că am făcut o analiză după ce am preluat mandatul și avem cel puțin două obiective până la acest moment identificate. Și aș vrea să ne gândim cumva și după aceea să discutăm în perioada următoare.

Nu consider că ar fi fezabile, pe de-o parte, și n-ar avea nicio viabilitate nici economică, nici de cheltuire a banului public. Prima dată aș vrea, și aici o să am nevoie de ajutorul și a domnului vicepreședinte Ionel Cel Mare și al administratului public, la clădirea Duilu Zamfirescu din comuna Vârteșcuiu, județul Vrancea. Avem acel proiect care e depus la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) și are o valoare undeva 15.750.000. Ce suprafață are, doamnă arhitect, clădirea? Mi se pare o valoare foarte mare că e și cu o finanțare. Am mers cu cei de la ADR zilele trecute în teren și aici, la Consiliul Județean și acolo. Și am constatat că și calea de acces este una care trebuie clar modernizată, că e drum de pământ, pe românește. Alte costuri. Și aș vrea să vă gândiți, adică înainte de a veni eu la Consiliul Județean să vă propun un proiect de hotărâre, să avem o discuție, să vedem dacă mai mergem cu ele sau nu mai mergem. Cât ați spus? 37.000 împărțit la 5 aproximativ 7.500 euro pe m2 ar veni (n.r. să fie cheltuiți pentru acest proiect). Fiind clădire monument istoric cu reabilitare, dar starea ei de degradare e una foarte avansată. Am observat-o probabil că s-a degradat și mai mult de la momentul inițial și sunt șanse minime de a fi reabilitată. Mai degrabă cred că se dărâmă în timpul execuției unor lucrări și să o luăm de la zero. Și atunci niște costuri care nu știu.

Consilierul județean PNL Ionel Cel Mare, fost vicepreședinte CJ Vrancea în mandatul 2020-2024: Noi am propus-o pentru reabilitare fiind monument istoric fiind o clădire de patrimoniu a unui om de cultură care a trăit în Vrancea. Și care clădire a fost donată de către moștenitori și am zis că ar fi bine să o reabilităm. Așa cum am reabilitată Casa Vlahuță, cum am reabilitat o să avem și o să fie poate pe ordinea de zi și Casa Apostoleanu, care la fel are un trecut și istoric și tocmai de asta am propus-o pentru reabilitare. Acum nu sunt eu cel care hotărăște. Suntem cu toții vedem ce costuri sunt și ce bani avem. Deci asta a fost rațiunea pentru care s-a propus atunci.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici: Scuze! Da, știu rațiunea! Știu și demesurile. Știu și faptul că au dat-o cu o destinație precisă, adică au donat-o moștenitorii. Doar că vă spun că am identificat lucrurile astea. Fiind practic în prag de prăbușire (n.r. fosta casă a scrtiitorului Duiliu Zmafirescu de la Vârteșcoiu) cumva s-ar părea nici ăști 7500 euro pe metru pătrat cheluiți nu vor fi de ajuns, ceea ce mi se pare exorbitant. Pe lângă ăștia se vor cheltui alți bani ca să aibă viabilitate. Ce vă spuneam mai devreme.Trebuie să aibă o cale de acces utilizabilă, un drum de pământ neputând fi avut în vedere. Și după cum știți și o știm cu toții și o vedem. Banii vor fi din ce în ce mai scumpi, așa cum spun economiștii pe un limbaj foarte tehnic. Pentru că am traversat perioada asta și au început iar să crească dobânzile. Să sperăm că menținem riscul de țară la care suntem și să nu scădem ca să fie o presiune și mai mare. Și la fel știți foarte bine că în continuare avem alea 200 și ceva de km de drumuri județene neasfaltate 96 balastate restul de pământ. Da?

Consilierul județean PNL Ionel Cel Mare, fost vicepreședinte CJ Vrancea în mandatul 2020-2024: Cum? Nu le-am asfaltat pe alea care erau asfaltate?

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici: S-au asfaltat și alea care erau asfaltate. Vorbim de sarcini diferite vorbim de trafic de valori de trafic cred că e altceva. Dar nu mai contează, putem intra și în discuția asta să știți fără nicio problemă putem extinde discuția fără nici cea mai mică problemă. Dar haideți să o închidem pe astăzi. Da.

Consilierul județean PNL Dragoș Ciobotaru: Cum sună? Păi de asta am zis. Ar trebui să ne explicați cât e valoarea finanțată de ADR Braila. Și cât ar trebui să fie cu o finanțare a Consiliului Județean. Și ar trebui să nici să nu punem în discuție pentru că dumneavoastră ați spus clădirea asta se va drăma. Decizia este dacă o drămăm sau dacă o reabilităm. Nu dacă vrem să o facem cu 7500 euro pe metrul pătrat. 4 ani de zile de acum încolo o să veniți în fața noastră cu proiecte de 5000, de 6000, de 7000 de euro pe metru pătrat. Mai ales dacă sunt monumente istorice. Și nu cred că ar trebui să facem polemică dintr-un preț pe care îl face un proiectant. Dacă proiectantul e nebun și dă 10.000 de euro pe metru pătrat o să aveți licitații și constructorii vor veni cu oferte la 500 euro pentru pătrat dacă așa considerați. Și nu cred că ar trebui, dacă s-a muncit la un proiect s-a obținut o finanțare să-l abandonăm. Mai ales că e vorba de o clădire care reprezintă ceva pentru județul Vrancea. La fiecare proiect același lucru cred că ar trebui avut în vedere. Inclusiv la clăderea Consiliului Județean, că am înțeles că și aici a fost prea mare (n.r. costul din proiect). Inclusiv cu alte obiective pe care le veți mai găsi cu finanțare și la care vreți să renunțați. La un proiect se muncește mult, se obține finanțare greu și chiar dacă avem o cofinanțare mare cred că ar trebui să mergem mai departe cu ele. Pentru că sunt proiecte multianuale, vor veni bani și pentru cofinanțare. Și dintr-o economie din alte părți inclusiv pentru drumuri. Mulțumesc!

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici: Da, mulțumesc și eu. Mă bucur foarte mult de întrebarea pe care ați spus-o. 9 milioane bani de cofinanțare. Adică din banii vrâncenilor. Deci 6 milioane finanțarea europeană 9 milioane cofinanțare. Și n-am spus că se va dărâma. Există riscul, de la prima vizualizare care au avut-o și experții ADR Braila. Există acel risc. Pentru că practic acoperișul mai stă sprijinit în niște popi de lemn. Dacă se dărămă costurile atunci nu mai e monument istoric intrăm sub o altă incidență. De aceea dacă o dărâmăm, nu se mai construiește un monument istoric. Un monument istoric poate fi doar reabilitat. Dacă mai poate fi reabilitat. Da. Nu știu. Mie mi se par 9 milioane că nu cred că vom avea bani. Apropo și de proiectele la care s-a muncit foarte mult. Acum și proiectanții ce ne dau! Știți și dumneavoastră piața liberă. Înțeleg că în sistemul public ne ducem undeva până la 1200 euro pe metru pătrat construit la spitale cel mai mult. Pe metru pătrat construit. Vorbim de 5-6 mii. Mergem în piața privată costurile variază în funcție de zone, de detalii, de finisajei și așa mai departe. Dar clar că nu depășesc 1600-1700 euro/m2. Înțeleg cele mai mari prețuri în cele mai mari orașe din România. Pe metru pătrat. Păi se consemenează. Tocmai suntem pe...eu știu. Bun. Mai trebuie spus ceva, că după ce am preluat-o înțeleg că dumneavoastră în vechiul mandat de Consiliul Județean, cei care ați fost Consiliul Județean, ar trebui să știți că ați clasificat-o ca monument istoric. Și atunci, dacă n-am fi avut-o clasificată ca monument istoric puteam altfel să cheltuim banii. Nu. Clădirea Consiliului Județean nu-i monument istoric. Ba nu. E tot pe același. Da. E pe aceeași. E tot la ADR. E pe reglă pe clasă de risc seismic ridicat. Sunt ambele. E pe risc seismic. Dar dacă n-aveam, repet și dacă nu era monument acum nu vreau. Că nu e vorba de a găsi vinovați. E vorba de cum prioritizăm și dacă avem un agreement cumva se inițiez un proiect de Hotărăre de renunțare (n.r. la prpiectul de reabilitare a casei Duiliu Zamfirescu de la Vârteșcoiu). Că dacă e atât de mult, dacă nu era monument istoric costurile erau mult mai puține. Mult mai mici. Clar. Pe de altă parte. Că avem. E valoarea totală. E aproape 10 milioane. Și probabil avem și ... Bun. Mai avem și alte clădiri spunea domnul vicepresedinte Ionel Cel Mare de Casa Apostoleanu care ăla chiar e monument istoric chiar este emblematic pentru județul Vrancea, având în vedere importanța și nu o să avem bani. Adică trebuie să vedem ce facem.Clădiri? Drumuri?Trebuie să le prioritizăm și din punctul ăsta de vedere. Doamna Bâznă doriți să interveniți vă rog.

Consilierul județean PMP Mirela Bîznă: Mulțumesc frumos. Înțeleg poziția domnului consilier județean pentru că au fost proiectele făcute în mandatul dumnealor. Dar este foarte curios cum ajungem să ne întrebăm dacă avem bani la proiecte pe care le-am făcut. Și dacă dumneavoastră considerați că acei proiectanți sunt nebuni, trebuia să nu îi folosiți. Adică pentru Spitalul Județean Focșani ați făcut proiect cu 2.000 de euro pe metru pătrat de construcție. Pentru reabilitarea Consiliului Județean ați făcut proiect cu 3.500 de euro pe metru pătrat de construcție. Acum veniți pentru un monument istoric care într-adevăr trebuie să fie conservat și refăcut cu 8.000 de euro pe metru pătrat de construcție! Și spuneți că dacă tot s-a obținut finanțare...Domnilor, banii aceștia chiar dacă sunt obținute finanțări nu credeți că ar trebui să îi folosim și în alte probleme cu care județul acesta se confruntă? Vă dați seama ce înseamnă 8.000 de euro pe metru pătrat de construcție? Vă mulțumesc!

Consilierul județean PNL Ionel Cel Mare, fost vicepreședinte CJ Vrancea în mandatul 2020-2024: Vreau să-i spun doamnei consilier că nu președintele sau vicepreședintele face proiectul. Ci aparatul tehnic al Consiliului Județean apelează și scoate la licitație proiectarea și proiectantul respectiv atelierul respectiv care a câștigat licitația a făcut proiectul. Deci nu l-a făcut nici Cătălin Toma, Dumnezeu să-l odihnească! Nici eu care am fost vicepreședinte sau administratorul public. Și v-aș ruga spuneți-ne că să dăm banii la alte proiecte de exemplu cum ar fi? Să nu facem să nu reabilităm Consiliul Județean să nu reabilităm Casa Apostoleanu, Casa Duiliu Zamfirescu? Poate mai e și vreun drum pe care l-ați depistat că nu trebuia reabilitat. Spuneți-ne dumneavoastră ce s-ar preta să facem noi în mandatul ăsta în care sunteți dumneavoastră consilier?

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici: (n.r. adresându-se consilierului județean Mirela Bîznă) Doriți să răspundeți? Vă rog dacă doriți.

Consilierul județean PMP Mirela Bîznă: Eu sunt de acord să facem multe, stimate coleg, dar nu în condițiile acestea și risipind banul public. Pentru că suntem campioni la risipit banul public. Eu vreau să facem multe, dar în limita bunului simț. Și degeaba dați, eu n-am dat vina pe nimeni. Am făcut un comentariu vis-a-vis de ceea ce a spus colegul nostru că au făcut aceste calcule tehnice proiectanții. Nu dați vina pe aparatul Consiliului Județean pentru că bănuiesc că cei care au fost parte și au propus acest proiect au citit și dumnealor dacă au știut să citească datele tehnice. Deci eu nu dau vina nici pe dumneavoastră. Nici nu dau vina pe acei proiectanți. Dar cineva care a făcut proiectul chiar nu a citit nu s-a uitat care sunt costurile?

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici: Vă mulțumesc. Da, mulțumesc. Hai că avem și al doilea ține tot la fel de un obiectiv. E vorba chiar de Consiliul Județean. Ah, mai doriți să interveniți? Vă rog, domnul Matei. Mulțumesc frumos.

Consilierul județean PNL Claudiu Matei: Cred că trebuie avut în vedere și faptul că la momentul respectiv donația a fost realizată cu această condiție de a se reabilita de a se restaura. Cred eu că dincolo de discuția noastră ar trebui să avem și o discuție cu strănepătul marelui scritor. Pentru că știu la momentul respectiv și domnul vice și domnul administrator poate confirma, donația către Consiliul Județean (a casei scriitorului Duiliu Zamfirescu de la Vârteșcou) a fost făcută tocmai în această idee. Și ar trebui să îi cerem și un punct de vedere dincolo de discuția pe care o avem noi astăzi.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici: Bun. Aici vă pot răspunde foarte simplu. Nu e nevoie de punctul de vedere al donatorului decât dacă am dorit să schimbăm destinația. Ceea ce nu este cazul. Sau dacă am dorit să facem altceva decât a fost în contractul de donație. Ce am ridicat eu ca și problemă este dacă se justifică aceste costuri să le cheltuim din banii vrâncenilor ca să nu dăm cu toții socoteală după aceea. Asta am găsit. Ce e spun și cred e că trebuie să facem o analiză mult mai intrinsecă asupra cheltuierii banului public ca să nu îl risipim. Sunt foarte multe muzee, trebuiesc reabilitate. Știți foarte bine ați inaugurat și dumneavoastră ați finalizat o mulțime de obiective culturale unele începute până în 2020, altele le-ați mai început după 2020. Nu se pune problema de a nu trebui să reabilităm. Doar asupra costurilor și o prioritezare a acestor investiții. Vă rog.

Consilierul județean PNL Dragoș Ciobotaru: Pentru că doamna Bîznă m-a menționat. Nu am zis eu că proiectanții sunt nebuni, doamnă. Am spus domnului președinte dacă îi consideră nebuni și au stabilit prețurile alea. Pentru că dânsul a spus că sunt prețurile mari. În orice economie a unui județ orice leuț venit din afara fondurilor proprii, adică fondurilor europene, sunt bani în economia județului. Că-i un milion, că-s două, că-s trei, că-i șapte dar aici avem șase pe un singur obiectiv. Dacă avem trei construcții din acestea, avem 20 de milioane care vin din fonduri europene în județul Vrancea. Asta înseamnă venit la bugetul județului, creșterea bugetului județului, locuri de muncă. Și cunoașteți foarte bine ce înseamnă asta. Mai mult decât atât domnului președinte, sunteți președinte. Reanalizați documentațiile. Reaprobăm indicatorii tehnico-economici. Dați la 700 euro pentru pătrat. E simplu, nu? Nu renunțăm la finanțări că e prea scump. Dacă avem finanțarea europeană șase milioane haideți să facem C plus M-ul ăla de 10 în șase și nu cheltuim niciun leu. E la dispoziția noastră aparatul Consiliului Județean. Specialiștii și specialiștii doamnei Bîznă care vin cu 500 euro pe metru pătrat. Repet, piața este diferită cea publică de cea privată pentru că și condițiile de construcție sunt diferite. Mulțumesc frumos!

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici: Hai să ne înțelegem că plus-valoare e una dacă am fi avut o cofinanțare de 2% n-am fi avut discuția asta. Păi ce trebuie să fac? Păi n-am cum să o fac eu 2% domnul consilier județean pentru că nu eu stabilesc ghidurile și nici axele de finanțare. Bun. Nu, eu vă spun că atunci dar nu contează eu chiar nu vă înțeleg apetența asta de a Nu, nu, nu. Hai de vedeți, eu mă tot abțin de fiecare dată; știți cum e despre morți dincolo de numai de bine dacă am 40 de zile. După aia cam trebuie să odihnească sufletele lor. Păi bun! Să știți că nu a dat nimeni în cap la nimeni. Greaua moștenire eu vă o spun că este. Dar nu doar a unui om, este a unei echipe. Bun. Doi Vreți să intrăm în discuția asta? Credeți că o duceți? Discuția asta? Eu cred că unii dintre colegii dumneavoastră nu o duc. Când mi-au spus a doua zi după ce a murit ceea ce mi-au spus! Haideți! Și sunt și aici în sală. Da? Hai să o lăsăm așa! Că eu le-am spus atunci niște lucruri și v-am spus și dumneavoastră. Păi tocmai văd că dumneavoastră ați deviat de la subiect și iar invocați. Iar invocați un singur om. Nu poate face nimic un singur om, ci o echipă. Da? Bun. Pe de altă parte. Eu n-am spus altceva decât că vreau să mă consult cu dumneavoastră. Că pot să fac aceste lucruri fără doar și poate și fără a mă consulta cu dumneavoastră. Dar am spus că vreau să fim altfel. Și de asta am vrut să avem această discuție informală să vedem dacă merită pe de-o parte pentru că și reanalizarea inclusiv o reproiectare înseamnă alte costuri. Sunt eficiente? Avem soluții financiare pentru celelalte proiecte ca să fie acest proiect în continuare o prioritate și așa mai departe.

Și ajungem și la proiectul reabilitării clădirii Consiliului Județean. Care la fel are o valoare de 38 de milioane de roni aproximativ 2.291 de metri pătrați și un cost de 17.000 de roni pe metru pătrat. Adică undeva la 3.400 de euro pe metru pătrat. Aici sunt mai multe probleme. O dată. Nu mai e monument istoric.

Doi. Consolidarea lui nu rezolvă întru totul problemele Consiliului Județean din punct de vedere al funcționării. Pentru că orice am face, printre altele trebuiesc îndepărtați efectiv pereții interiori pentru a micșora greutatea construcției.Că nu se poate face consolidare așa cum rezultă tot din expertiză. Pe de altă parte o astfel de operațiune nu va aduce un spațiu suplimentar din punct de vedere al metrilor pătrați existenți. Și pe metri pătrați existenți în acest moment nu pot funcționa decât 94 sau 96 de persoane. Din 166 cât sunt efectiv astăzi angajați, din 199 cât are organigrama; suspendați care la Crâng care la Bazin 166. Deci cumva pentru aproape 70 de persoane trebuie să găsim un alt loc de funcționari din Consiliul Județean. Costurile la fel, mie îmi par foarte mari. Și ar mai fi la fel să facem o re-expertizare. Ceea ce presupune iar să cheltuim o mulțime de bani și de reproiectare. Sau să gândim să retragem proiectul că are o cofinanțare la fel de 17 milioane din fonduri europene, 17 milioane 17 și ceva din fonduri europene și diferența de 19 și ceva aproape din bugetul Consiliului Județean. Deci la un calcul simplu la 2.291 de metri dacă am pune nu știu la 1.500 de euro pe metru pătrat să spunem așa încărcat 2.291 ori 1.500 de euro înseamnă 3.400.000 ori 5 cam 17 milioane de euro. Cât e partea noastră de cofinanțare? Doar că aici pe o reconstrucție am putea face o construcție modulară ușoară în care suprafața efectivă să crească. Pentru că ar putea fi făcut open space o modularitate mult mai funcțională a birourilor și atunci am avea și metri pătrați. Nu mai spun că ne-am mai putea duce cu două etaje doamnă arhitect, parcă discutasem în sus. Două etaje care unul dintre ele ar acoperi diferența pentru cei 60 ceva de funcționari spre 70 și am putea să aducem eventual (n.r. în Clădirea noului Consiliu Județea) Serviciul de Evidență a populației.CPCJ-ul care stă cu chirie într-un spațiu privat și să mai economisim. Că nu vreau discuțiile astea, stai, când le ducem într-o zonă publică am venit eu resetez acum totul. Ce cred că nu are viabilitate și nici corespondent din punct de vedere al justificării sumelor cost-beneficiu ar trebui regândite. N-are nici o legătură vină, culpă și așa mai departe.

Consilierul județean PNL Ionel Cel Mare, fost vicepreședinte CJ Vrancea în mandatul 2020-2024: Domnul președinte știmați colegi! Am avut discuții interminabile referitor la unele lucrări care au fost propuse în proiect pentru a fi realizate. Să se schimbe toată tâmplăria.Tâmplărie care a fost schimbată în anii anteriori în 4-5 ani de zile în urmă. Mi s-a spus că așa prevede proiectul. Să se decoperteze tot ce înseamnă la etajul 1 marmură terasament, tot ce înseamnă pavimentul de la parter și la etajul 1. Eu cred că dacă acele plus încălzirea interioară dacă acele lucrări ar fi scoase din proiect dacă proiectul permite eu cred că s-ar diminua foarte mult costurile. Plus uși care au fost schimbate toate lucrările care au fost făcute. Mi s-a spus că nu putem decât dacă facem ceea ce v-am spus acum.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici: Putem gândi adică nu știu cât ar însemna tâmplăria. Știe cineva din aparatul tehnic? Acum? Din deviz? Nu înțeleg că pe o reconsolidare înseamnă și o eficientizare energetică și să ne ducem în acea în acel coeficiente NZB denumit el tehnic care ar presupune o anvelopare suplimentară a pereților exteriori și atunci tâmplăria nu ar mai corespunde. Adică ar veni vata minerală înțeleg că asta s-ar anvelopa energetic peste suprafața vitrată efectiv. Și se diminuează suprafața vitrată și atunci asta ar fi una din explicațiile pentru care nu poate fi utilizată în continuare această tâmplărie. Că practic ar deveni și inutilizabilă și inestetică nu mai spun. Doriți să interveniți?

Consilierul județean PNL Dragoș Ciobotaru: Cred că ar trebui să faceți rapid o estimare a costurilor de demolare să vedeți exact cât costă acea clădire modulară de care vorbiți dumneavoastră. Bănuiesc că e o structură metalică sau nu știu la ce vă gândiți. Să tragem linie la final costurile de demolare costuri de eliberare de teren și costuri de construcție de la 0 a acelei clădiri și o să vedeți care e efortul din partea bugetului propriu. Pentru că înțeleg că lucrăm din fonduri proprii deci nu mai avem fonduri pentru adică există vreo măsură de finanțare pe fonduri europene pentru o construcție nouă sau discutăm să reconstruim din fonduri proprii?

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici: Nu. Sunt două paliere pe care putem discuta. Fie să conservăm și să mai așteptăm o jumătate de an, un an să vedem economii pe PNRR care se mai fac, dar timpul e foarte scurt. După aceea chiar dacă sunt anumite discuții pe marginea PNRR-ului sau pe exercițiul financiar pe programele mari ca din economii să se lanseze alte axe de finanțare inclusiv pe construcție. Dacă nu, cu 17 milioane de euro eu cred că s-ar putea construi și demola și construi o clădire nouă.17 milioane fiind valoarea noastră de cofinanțare adică banii din bugetul Consiliului Județean. Ca să cheltuim niște fonduri publice europene pe de-o parte să le aducem aici ca plus valoarele sunt indubitabile. Încercăm pe de altă parte dacă am renunțat la această construcție să prioritizăm alte proiecte care să se încadreze pe clase de risc seismic Casa Apostoleanu și alte imobile pe care le mai avem în proprietatea noastră sau a instituțiilor subordonate pe care am discutat astăzi împreună inclusiv cu reprezentanța ADR-ului să depunem spre finanțarea alte imobile. Adică să aducem în continuare fonduri europene în județul Vrancea că sunt foarte importante. Dar să aducem 17 milioane de ron în fonduri europene să mai punem noi încă 17 plus cheltuierile 25% în marja aia de buget mi se pare nejustificat economic. Eu v-am spus-o de la început se pare că vă conving mai greu pe unii dintre dumneavoastră vreau să avem o discuție foarte deschisă despre toate subiectele care sunt de importanță mare, majoră sau Doamne ferește să ne ajungem și de la alea vitale, da. Să discutăm de astea foarte importante și mai ales că au fost adoptate pe mandatul anterior. Ce-i bun, continuăm. Ce cred că n-ar mai fi viabil, vin, discutăm și reglăm sau revenim asupra soluțiilor și deciziilor.

Consilierul județean PNL Dragoș Ciobotaru: Spuneați că veți construi o clădire nouă modulară cu aproximativ un maxim de 1500 de rometru pătrat de la 2200 vă duceți încă două etaje cu un 2400-2500 de metri care înseamnă 18.750.000 fără cheltuiel de demolare. Eu vă asigur că acest Consiliu Județean nu-l demolați fără 5-8 milioane cu eliberarea terenului. Deci ajungem undeva la 25-26 de milioane să facem o clădire din sticlă. E vorba și de arhitectura orașului, este vorba și de istoricul acestei clădiri emblemă și este vorba totuși și de o sumă de 17,500 milioane de euro fonduri europene care vine lângă 17,500 milioane de euro buget propriu care deja prin... e depășit cu 10 milioane aproape. Ne gândim cu siguranță nu suntem nebuni să aruncăm niște bani pe geam. Dar sunt tot bani din bugetul cu acestui Consiliu Județean. Și dacă cheltuim deja mai mult pentru o clădire modulară decât dacă am fi reabilitat-o eu zic că e o decizie bună. De dumneavoastră hotărăți.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici: Hotărârea o luăm împreună sau în majoritate dacă nu se poate în unanimitate. Eu mi-aș dori să fie în unanimitate. Două chestiuni. În primul rând că n-am specificat sticlă nu știu de unde a ieșit termenul de sticlă. Open space intern. Normal că trebuie să păstrăm arhitectura exterioră pentru a nu face altceva decât e Municipiul la acest moment. Deci trebuie să păstrăm totuși arhitectura fără doar și poate. Am spus 1500 de euro că înțeleg că pe acolo se duc pe metru pătrat la spitale unde sunt cele mai hai să-i spunem sofisticate tipuri de construcții. Deci nu știm că va fi 900 că va fi 1000 că va fi 1100 nu știu .Eu v-am cerut cumva un soi de mandat prealabil ca să aprofundez și mai mult acest subiect după ce l-am constatat și când am celelalte date venim discutăm și decidem. Fără doar și poate că celelalte 17 milioane așa cum v-am spus printre rânduri mai devreme încercăm să le ținem tot pentru județul Vrancea. Dar pe alte clădiri. Eventual cum e Casa Apostoleanu și cum vă spuneam am avut discuții astăzi și cu Muzeul și cu Centrul Cultural ce ar mai avea care să se încadreze pe aceste fonduri. Adică să nu îi pierdem oricum. Dacă mai sunt și alte intervenții? Dacă nu, vă mulțumesc foarte mult de prezență și de deschiderea pentru discuțiile de la diverse. Vă urez o zi bună în continuare Ținem aproape. Doamne ajută!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.