Local

VIDEO | Dezmăț pe bani publici cu SUV-ul Toyota Land Cruiser al CJ Vrancea, folosit de Marian Oprișan timp de 8 ani

Ziarul de Vrancea
25 ian 2021 4616 vizualizări
 SUV-ul Toyota Land Cruiser al Consiliului Județean Vrancea, folosit aproape exclusiv, timp de 8 ani de zile, de către Marian Oprișan, fostul președinte al instituției s-a dovedit obiectul realizării unui adevărat dezmăț pe bani publici în privința cheltuielilor înregistrate cu combustibilul consumat și întreținerea.Foto:Ştefan Borcea adevarul.ro
 SUV-ul Toyota Land Cruiser al Consiliului Județean Vrancea, folosit aproape exclusiv, timp de 8 ani de zile, de către Marian Oprișan, fostul președinte al instituției s-a dovedit obiectul realizării unui adevărat dezmăț pe bani publici în privința cheltuielilor înregistrate cu combustibilul consumat și întreținerea.Foto:Ştefan Borcea adevarul.ro

Într-o conferință de presă susținută de Cătălin Toma la trei luni de la preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean (CJ) Vrancea, acesta a dezvăluit adevăratul dezmăț pe bani publici care a avut loc la instituția pe care acum o conduce: 100 de mii de euro cheluiți cu SUV-ul Toyota Land Cruiser al instituției (CJ Vrancea), care timp de 8 ani a fost folosit aproape exclusiv de Marian Oprișan, începând din anul 2012 când a fost achiziționat. 

 (N.R. SUV este prescurtarea de la Sport Utility Vehicle. Folosim termenul de SUV pentru a defini maşinile cu o caroserie înaltă, de tip hatchback, şi o gardă la sol mai ridicată decât în cazul altor modele. Se mai foloseşte, destul de des, şi termenul de crossover, dar acesta este mai degrabă un concept de marketing folosit pentru a descrie un vehicul utilitar construit pe o platformă de maşină şi nu pe una de camionetă. Prin urmare, în cele mai multe cazuri, termenele SUV şi crossover se referă la acelaşi lucru.)

Înregistrarea integrală a conferinței de presă susținută de președintele Consiliului Județean Vrancea Cătălin Toma, joi 21 ianuarie 2021, cu prilejul prezentării bilanțului la trei luni de la preluarea mandatului.-VIDEO:Consiliul Județean Vrancea

„Consiliul Judeţean Vrancea are şase maşini, printre care şi vestita maşină Toyota Land Cruiser. Vorbim de un consum pe care dacă îl luăm aşa, în amănunt contează. Maşina este cumpărată în decembrie 2012. În opt ani are 284.000 kilometri, consumul este uriaş. Cel puţin în ceea că mă priveşte, nu pot să accept aşa ceva: 26 de litri/100 km, fapt pentru care a ieşit un consum de vreo 75.000 de litri. Dacă luăm euro la valoarea respectivă şi adăugăm şi cheltuielile de întreţinere (noiembrie o singură piesă a costat 12.700 de lei), toate astea arată că în cei opt ani am cheltuit lejer 100.000 de euro pe maşină. Maşina e cam trasă pe dreapta şi aşa va fi şi în perioada următoare, pentru că nici nu putem să o vindem că nu şi-a îndeplinit perioada de amortizare, dar vom avea grijă ca astfel de consumuri să nu se mai întâmple”, a spus Cătălin Toma în conferința de presă de joi 21 ianaurie 2021 citat de adevarul.ro.  

Trebuie menționat că, în legătură cu acest SUV care se dovedește acum că a fost un adevărat aspirator de bani din bugetul public al CJ Vrancea și până la urmă din buzunarele vrâncenilor, presa locală și națională a semnalat în dese rânduri faptul că Marian Oprişan obişnuia să lase motorul mașinii pornit, sub pretextul că dacă se întâmplă o situaţie de urgenţă trebuie să acţioneze imediat.

SUV-ul Toyota Land Cruiser care face subiectul acestor dezvăluiri a costat la vremea respectivă 337.000 de lei şi are foarte multe dotări: airbag-uri pe toate părţile posibile, inclusiv la genunchi, tracţiune 4x4, disk încorporate şi îndrumare vocală display, cu touch screen, sistem audio tip JBL cu 14 incinte acustice + DVD, changer comenzi, audio pe volan, sistem Bluetooth, comenzi audio pe volan, radio cameră pentru mers în marsalier, aer condiţionat cu reglare automată pentru pasager şi şofer, volan şi schimbător de viteze îmbrăcate în piele cu inserţie de lemn, volan reglabil electric pe adâncime şi înălţime, încălzire tapiţerie piele, scaune încălzite şi ventilate, cotieră centrală, cu funcţia de refrigerare şi multe alte facilităţi.

Citiți și:Președintele Cătălin Toma și-a prezentat bilanțul după trei luni de mandat în fruntea Consiliului Județean Vrancea

Președintele administrației județene și-a prezentat astăzi bilanțul activității în fruntea instituției, la trei luni de la începerea mandatului, în ideea unei comunicări transparente cu cetățenii județului.

În cadrul unei conferințe de presă, președintele Cătălin Toma a prezentat mai multe aspecte de interes public, în legătură cu numărul de personal din cadrul CJ Vrancea și al instituțiilor subordonate.

Totodată, șeful administrației județene s-a mai referit la gradul de ocupare al posturilor din CJ și din instituțiile subordonate, făcând apoi referire și la deficiențele constatate în organizarea și desfășurarea activității la nivelul administrației județene, dar și în ceea ce privește derularea unor proiecte. Cătălin Toma a anunțat demararea unor proiecte noi, menite să aducă o îmbunătățire a vieții vrâncenilor. Președintele CJ a mai anunțat faptul că astăzi a avut loc recepția clădirii fostei Prefecturi Putna, care urmează să găzduiască filiale ale universităților din București și Iași.

Consiliul Județean Vrancea a fost deschis publicului în ultimele trei luni, dând dovadă de transparență și deschidere spre dialog, astfel încât peste 1.000 de vrânceni au trecut pragul biroului președintelui CJ, fiind primiți în audiențe.

Cătălin Toma a vorbit despre o serie de măsuri care au fost luate la nivelul instituției pentru diminuarea cheltuielilor de funcționare, printre care sistarea pazei sediului PSD Vrancea, din cauza neplății acestor servicii de către cabinetele parlamentare din acest imobil aflat în patrimoniul CJ, precum și scăderea consumului de combustibil la nivelul CJ și al instituțiilor subordonate, în special DGASPC Vrancea.

În ceea ce privește statul de funcții din cadrul CJ, numărul de posturi aprobate este 214, iar numărul de posturi ocupate 158, gradul de ocupare fiind de 74%. Cheltuielile cu plata personalului din cadrul CJ și a instituțiilor subordonate reprezintă 21,74% din totalul cheltuielilor. ”Consiliul Județean Vrancea își desfășoară activitatea în parametri normali, căutăm soluții pentru a avea randament, cu implicarea fiecărui angajat”, a precizat Cătălin Toma.

În cadrul întâlnirii cu mass-media, președintele CJ a prezentat și concluziile raportului Curții de Conturi pentru anul 2019, din care rezultă faptul că sunt anumite sume impuse instituției, sume care trebuie recuperate, pentru o parte dintre acestea fiind demarate acțiuni de contestare în instanță din partea CJ Vrancea.

Președintele CJ Vrancea a mai precizat că s-a făcut un audit la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Măicănești, unde fostul director a fost destituit din cauza faptului că s-au depistat multe nereguli, printre care sume însușite nelegal de către o parte din personal, care urmează să fie recuperate.

Un proiect european la care se riscă pierderea finanțării este cel privind reabilitarea Casei Apostoleanu, din cauza unui litigiu de natură juridică.

De asemenea, Cătălin Toma a anunțat că a fost realizat un audit intern la CJ, în urma căruia s-au constatat mai multe nereguli, astfel încât a fost notificată Comisia de Disciplină cu privire la modul în care anumiți angajați din CJ au gestionat anumite proiecte. Este vorba și despre proiectul “Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Limită județ Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejița – Tâmboești – Bordești cu conectivitate directă la reţeaua TEN-T”, unde a fost aplicată deja o corecție financiară, iar din cauza gestionării defectuoase există riscul pierderii finanțării.

Un alt drum județean cu probleme este DJ 205 E Vidra – Vizantea Livezi -Cîmpuri, pe care actuala conducere a CJ Vrancea dorește să îl refacă, după ce structura drumului a fost afectată de alunecări de teren. Trebuie spus că rețeaua de drumuri județene are o lungime de 730 km, din care drumuri județene modernizate 228 km, adică un procent de doar 31%.

Cătălin Toma a spus că s-au demarat procedurile pentru reabilitarea unor drumuri județene, respectiv: DJ 205N Jariștea - Scînteia, DJ 204G pe sectoarele Rădulești - Biliești și Suraia - Boțârlău și DJ 204D Vulturu – Hângulești – Maluri, care este scos la licitație.

În ceea ce privește transportul județean, președintele Toma a recunoscut că în prezent sunt anumite probleme, care vor fi rezolvate în mod legal la sfârșitul acestui an, când va avea loc o nouă licitație, pentru un transport modern și civilizat. ”Transportul de persoane județean nu funcționează în prezent așa cum ne-am dori. Am intervenit pentru remedierea situației apărută pe traseele din jurul Focșaniului, dar nu sunt aceleași condiții cu care erau obișnuiți oamenii înainte și este normal să existe nemulțumiri. Am demarat și un  studiu de trafic, iar la sfârșitul anului vom face o nouă licitație pentru atribuirea traseelor de transport județean”, a declarat președintele Cătălin Toma.

Șeful administrației județene a vorbit și despre noile proiecte pe care dorește să le pună în practică, respectiv un sistem de iluminat inteligent pe drumurile județene, cu energie verde, prin panouri fotovoltaice. Toma a vorbit și despre stadiul noului spital județean care urmează să fie construit la Focșani. ”Construcția noului spitalul își urmează cursul, urmează ca în iunie-iulie să aibă loc primele depuneri de proiecte pe Programul Național de Redresare și Reziliență, la nivelul Guvernului. La 1 februarie sperăm să fie gata și Studiul de Fezabilitate pentru noul spital. Este un proiect de anvergură, cu o valoare estimată la 400 milioane de euro, care va avea 4, respectiv 6 etaje și heliport”, a spus șeful administrației județene.

Președintele CJ Vrancea și-a propus ca în fiecare lună să facă publică o prezentare a evoluției proiectelor de dezvoltare implementate de CJ Vrancea, astfel încât publicul să afle detalii despre fiecare leu cheltuit din bugetul județului.

Informații + foto:Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.